Procurorii DNA Oradea au tulburat spiritele în rândul masoneriei. Florin Ghiulbenghian a declarat la un post de televiziune că a părăsit masoneria, la fel cum se întâmplă şi cu alţi fraţi masoni, după ce a fost făcut public rechzitoriul procurorilor anticorupţie privind dosarul de implicare în masonerie a chestorului Liviu Popa, fostul şef al IPJ Bihor, dar şi a judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor.
Săptămâna trecută, publicaţia Câmpia Express a dezvăluit mai multe informaţii despre masonii din Câmpia Turzii, ocazie cu care au fost făcute publice şi fotografii din cadrul ritualurilor masonice. Într-una din aceste fotografii apare un bărbat care este culcat pe spate într-un sicriu. Potrivit jurnalistului Rareş Morar, fotografia respectivă ar fi fost realizată la Oradea, ocazie cu care mai mulţi masoni au fost ridicaţi la rangul de maeştri. Afirmaţia a fost făcută în cadrul emisiunii Esenţial, de la Antena 3.
În cadrul aceleeaşi emisiuni a intrat în direct avocatul Florin Ghiulbenghian, un fost mason, şi a explicat care sunt simbolurile ce apar în fotografiile prezentate.
În ce priveşte sicriul, acesta se foloseşte în cadrul ritualului în care masonul este avansat în gradul trei, de maestru mason.
„Este împins de câţiva fraţi din lojă, şi i se reaminteşte cât de utilă este viaţa, cât de uşor poate trece şi cât de importantă este păstrarea tradiţiilor şi a simbolurilor”, a explicat fostul mason.
Potrivit acestuia, funiile servesc în ritualul de gradul întâi, când are loc iniţierea în masonerie.
„Eşti legat cu funiile la gât şi eşti purtat în câteva aşa zise călătorii iniţiatice de către fratele care se ocupă de tine la aceea iniţiere. Profanele intră legate la ochi şi după ce trec cele 20-25 de minute de ritual, cu funie legată, cu piciorul stâng dezgolit, li se dă mandoul de la ochi şi primesc lumină în mod simbolic. Ele intră într-o structură de unde vor afla mult mai multe lucruri decât profanele. Acesta este sensul simbolic”, a mai afirmat Florin Ghiulbenghian.
Fost mason, avocatul Ghiulbenghian a susţinut că în România masoneria a început să devină o structură de şuetă.
„După cum arată şi rechizitoriul făcut de DNA Oradea în care s-a dispus trimiterea în judecată a şefului IPJ Bihor (n.r. chestorul Liviu Popa), şi a unui judecător (n.r. Ovidiu Galea) discuţiile din Masonerie, acesta a fost unul dintre motivele pentru care am plecat şi eu şi pleacă în continuare numeroşi fraţi, discuţiile din aceste loji sunt acaparate de către aranjarea de licitaţii, activităţi care ţin de infracţionalitate economică, protecţia pe care o asigură anumiţi magistraţi şi poliţişti fraţilor infractori din lojile lor sau din lojile asociate”, a declarat avocatul Florin Ghiulbenghian.
Reamintim că în luna februarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au anunţat trimiterea în judecată pentru „fals în declaraţii privind apartenenţa la Masonerie” a chestorului Liviu Popa, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi a judecătorului Ovidiu Galea, magistrat la Tribunalul Bihor.
Procurorii menţionează în rechizitoriul că cei doi înalţi funcţionari publici au omis să scrie în declaraţiile de interese că fac parte din Loja Masonică a Ţării Crişurilor, membră în Marea Lojă Naţională a României (MLNR), aşa cum prevede Legea 161, referitoare la incompatibilităţi. Acest fapt ar fi condus la apariţia unor decizii favorabile unor membri ai societăţii secrete în speţe anchetate la poliţie sau judecate la instanţele locale.