„Usturoiul ursului“, cel mai puternic antitoxic. LEURDA, buruiana care scade tensiunea arterială. Cum se face salata

Author:

Popular i se mai spune şi usturoiul sălbatic şi este unul dintre cei mai puternici detoxifianţi pe care ni-i oferă natura. Numele latinesc al leurdei este Allium ursinum (usturoiul ursului) şi, într-adevăr, urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare.

De altfel, se pare că apariţia frunzelor de leurdă este şi semnul că, în curând, animalele vor ieşi din bârloguri pentru a se bucura de razele soarelui de primăvară. Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. De aceea, această plantă este un medicament natural pentru hipertensiunea arterială.

“Dintre plantele medicinale, leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile. Se poate administra şi tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Reduce colesterolul
Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia 1 linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale. Primăvara este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată e minimum două săptămâni.

Protejează împotriva nicotinei

Efectele miraculoase ale plantei nu se opresc aici. Leurda vine şi în sprijinul fumătorilor, înlăturând efectele nocive ale nicotinei. “Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minimum două săptămâni”, spune specialistul.

Pentru o porţie de salată cu leurdă se pune o mână de frunze proaspete tăiate mărunt. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei. Într-o cură cu leurdă, se consumă o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă. O cură cu leurdă durează minimum 10 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X