Rusia nu a protejat dreptul la viaţă al celor 330 de persoane, între care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei şcoli din Beslan şi a dovedit „deficienţe grave“ în ceea ce priveşte modalitatea în care a soluţionat criza ostaticilor, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat joi Moscova la plata a 3 milioane de euro.
Autorităţile ruse nu au reuşit să prevină luarea de ostatici de la o şcoală din Beslan, în Osetia de Nord, de către un comando de rebeli proceceni, au dovedit „deficienţe grave“ în „pregătirea şi controlul operaţiunii de securitate“ şi au folosit disproporţionat forţa în timpul asaltului, a stabilit CEDO, potrivit AFP şi Agerpres.
Potrivit sentinţei, CEDO a constatat încălcări în domeniul securităţii prin lipsă de acţiune, cu toate că ameninţarea era cunoscută, deficienţe grave în anchetă, eşecul de a reduce riscurile în timpul operaţiunii de salvare şi excesul de forţă la care au recurs trupele de securitate.
Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetăţeni ruşi, unii dintre ei fiind luaţi ostatici şi/sau răniţi, iar alţii făcând parte dintre rudele victimelor.
BBC aminteşte că separatişti ceceni au luat, în 2004, ostatice peste 1.000 de persoane într-o şcoală din Beslan, în marea lor majoritate copii. O anchetă deschisă în Rusia a ajuns de ani de zile într-un punct mort. Nicio oficialitate rusă nu a fost declarată vinovată pentru numărul mare de morţi. Ostaticii au fost îngrămădiţi în sala de sport a şcolii, sub explozibili care fuseseră atârnaţi de coşurile de baschet. Atacatorii cereau retragerea trupelor ruse din Cecenia.
Timp de mai bine de un deceniu, supravieţuitori şi rude ale victimelor s-au întrebat dacă luarea de ostatici ar fi putut fi prevenită şi de ce a trebuit să moară atât de mulţi oameni în operaţiunile de salvare. Supravieţuitorii sunt de părere că numărul mare al victimelor este consecinţa folosirii excesive a forţei de către trupele ruse.
Ministerul rus al Justiţiei a anunţat că va face apel, în termen trei luni, la hotărârea dată de CEDO.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a catalogat concluziile CEDO drept „ipotetice“ şi a declarat că nu este de acord cu o asemenea „formulare“.
„Noi nu putem să fim de acord cu o asemenea formulare. Pentru o ţară care a fost supusă în multe rânduri unor atacuri teroriste (…), o ţară care a fost atacată, aceste formulări sunt absolut inadmisibile“, a reacţionat Peksov.
Caz de rapire demonica identic cu cel de rapire extraterestra din Viata Sf. Nil Sorski, intemeietorul vietii de schit din Rusia:
https://www.aparatorul.md/rapirile-extraterestre-n-u-sunt-altceva-decit-posesiuni-demonice/