Cel puţin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii, au fost ucişi în cursul unui raid întreprins marţi împotriva micului oraş Khan Cheikhoun, din provincia siriană Idlib (nord-vest), aflată sub controlul rebelilor.
Potrivit cifrelor furnizate de către minister, 31 de persoane rănite în acest atac sunt spitalizate în Turcia, majoritatea în Hatay, provincie turcă de la frontiera cu Siria. Trei pacienţi care primeau îngrijiri în Turcia au murit, a precizat ministerul.
Corpurile celor trei decedaţi au fost supuse autopsiei în cursul nopţii de miercuri spre joi în Adana (sudul Turciei), în prezenţa unor reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a indicat Ministerul turc al Sănătăţii.
Ministrul turc de justiţie, Bekir Bozdag, afirma joi dimineaţa că autopsierea celor trei corpuri a permis ”să se stabilească” faptul că s-a recurs la arme chimice, utilizate, în opinia sa, de regimul lui Bashar Al-Assad.
Ministerul turc al Sănătăţii se arată însă mai puţin tranşant, indicând că leziunile constatate, inclusiv edeme şi sângerări ale plămânilor, ”fac să se creadă că rănile au legătură cu utilizarea unei arme chimice”. Ţesuturile şi fluidele prelevate la autopsie au fost trimise la Ankara pentru examene aprofundate, a indicat ministerul. Au fost trimise de asemenea eşantioane la OIAC, care le va examina la Haga, precizează printre altele ministerul în comunicatul său.
Potrivit agenţiei de presă Anadolu, examinările, care au durat aproape trei ore, au fost înregistrate cu camere video.
Natura substanţelor chimice nu a fost oficial identificată de către experţi, dar, înainte de Turcia, organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) vorbea deja de ”un agent neurotoxic de tip gaz sarin”, pe baza constatărilor echipei sale la un spital unde sunt îngrijiţi răniţi. Medicii care au oferit primele îngrijiri după atac au constatat simptomele unui nor chimic: pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.
OMS preciza înainte de autopsie că unele victime prezentau simptome ce indică o expunere la o categorie de produse chimice ”care conţin agenţi neurotoxici”.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.