Următoarea revoluție a calculatoarelor ar putea să nu fie cauzată de un sistem binar, ci de unul care poate stoca milioane de informații în molecule.
DARPA (o agenție a Departamentului Apărării al Statelor Unite care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forțele armate) dezvoltă o informatică moleculară. Acest program face fix ceea ce promite, adică se folosește de variațiile chimice pentru a introduce în molecule cantități mari de date, creând mașinării moleculare, conform Live Science.
Chimia ne oferă o tablă de joc pe care cercetătorii o pot explora cu ușurință. Există milioane de molecule, și fiecare dintre acestea dispune de o structură atomică tridimensională unică, dar și de diferite variabile, precum formă, dimensiune și culoare. Această bogăție le oferă specialiștilor posibilitatea de a explora noi modalități de a stoca și procesa date într-o formă mai avansată decât cea a logicii binare.
Aceasta nu este prima inițiativă de acest fel a oamenilor de știință. Aceștia au construit alte sisteme de stocare în trecut. Spre exemplu, ei au înregistrat întreaga muncă a lui Shakespeare în ADN. Partea cea mai bună a acestui nou tip de tehnologie moleculară este că sistemele dezvoltate nu se degradează cu ușurință și nu ocupă mult spațiu. Până una-alta, instrucțiunile genetice care guvernează întreaga viață a unui om încap într-un bebeluș abia născut.
Singura problemă a mașinăriilor moleculare este că datele înregistrate nu pot fi accesate cu ușurință, iar pentru a le citi, codul ADN trebuie să fie tradus în tradiționalul format digital.
Pentru a trece însă de dependența de sistemele binare (adică de informațiile stocate în 0 și 1), oamenii de știință trebuie să inventeze o nouă arhitectură de stocare a datelor. Și asta nu este atât de simplu. Cercetătorii trebuie să se întrebe câteva lucruri esențiale: sub ce formă poate fi stocată informația în interiorul moleculelor, dacă moleculele pot realiza câteva operațiuni de bază și, dacă da, care ar fi acestea.
În final, aceste subiecte nu pot fi tratate decât cu ajutorul întregii comunități științifice, care include specialiști din toate domeniile de activitate.