Serviciul de Informaţii al Statelor Unite şi mai multe agenţii susţin că ISIS şi alte organizaţii teroriste au dezvoltat câteva modalităţi noi de a planta explozibili în dispozitive electronice, testele FBI-ului arătând că pot trece de securitatea din aeroporturi, relatează CNN.
La baza afirmaţiilor stau zvonurile că teroriştii au pus mâna pe mai multe echipamente sofisticate folosite de către forţele de ordine din aeroporturi şi că prin intermediul acestora testează cât de eficient pot ascunde explozibili în laptop-uri şi alte dispozitive electronice.
Informaţiile, adunate pe parcursul a mai multor luni, au jucat un rol important în decizia administraţiei Statelor Unite de a pune o interdicţie asupra laptopurilor şi a altor dispozitive electronice de mari dimensiuni pentru zborurile a 10 aeroporturi din opt ţări, majoritatea Musulmane.
Totuşi, autorităţile se întreabă dacă măsurile sunt îndeajuns, testele FBI-ului concluzionând că tehnologiile folosite de terorişti evoluează constant şi că sunt din ce în ce mai greu de detectat de sistemele de securitate din aeroporturi. De aceea, forţele de ordine spun că sunt nevoite să treacă călătorii printr-o verificare de securitate robustă, pe mai multe straturi.
Conform autorităţilor, interdicţia se referă strict la opt ţări, deoarece Serviciile de Informaţii au indicat că acolo se află cele mai mari ameninţări teroriste. Chiar şi aşa, forţele de ordine spun că au încredere în sistemele de detecţie ale SUA şi ale Europei şi că acestea folosesc deja tehnologii avansate care ajută la diminuarea riscurilor.
În ce privesc straturile de securitate, acestea se referă la folosirea echipamentelor cu raze X, folosirea câinilor antrenaţi să miroasă bombe precum şi la echipamentele de detectare a explozibililor.
Testele FBI-ului au mai arătat că tehnologiile folosite de ISIS sunt îndeajuns de sofisticate încât să treacă de sistemele de detecţie, prin intermediul unor modificări la care s-au folosit şi de unelte de uz casnic. Aceştia au verificat apoi mai multe combinaţii de modele de laptopuri, baterii şi explozibili, un oficial declarând despre rezultatele raportului că „ţi se face pielea de găină”.
Interdicţia, care a intrat în vigoare în Statele Unite pe 21 martie, vizează ca dispozitivele mai mari decît un telefon mobil să fie interzis în bagajul de mână şi să fie transportate doar în cel de cală.
Conform oficialilor din Serviciul de Informaţii, e mult mai dificili pentru terorişti să detoneze bombe de la distanţă şi că dacă acestea ar ajunge în cele din urmă în cală, ar reduce substanţial daunele cauzate.
La puţin timp distanţă, Marea Britanie a introdus o regulă similară, dar care a vizat toate zborurile din şase ţări.
Sau, poate, această ameninţare cu bombe din laptopuri etc. e un pretext/o născocire pentru controale şi mai stricte în aeroporturi şi pentru urmărirea mai detaliată a persoanelor. Mai întâi în câteva ţări, ca să nu ne doară pe noi, apoi pretutindeni, căci vedem cât de liberi circulă teroriştii şi cum sunt primiţi cu braţele deschise şi cu onoruri prin UE. Iar după ce ne-au obligat să-i oploşim drept refugiaţi nenorociţi, deşi arată şi se comportă ca armate bine antrenate, oficialii sesizează pericolul şi vin cu „soluţii”.
Reţetă veche: securitate falsă în schimbul libertăţii reale.