Scandal cu bani ruseşti şi bănci britanice. 500 de oameni implicaţi în spălarea a 20 de miliarde de dolari

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Situaţie extrem de delicată pentru mai multe bănci din Marea Britanie, care apar nominalizate în cea mai mare schemă de spălare de bani din Europa de Est. The Guardian a dezvăluit noi informaţii despre operaţiunea „Laundromat”, aşa numita „spălătorie de bani” ruseşti – 20 de miliarde de dolari. Au fost implicate şi bănci şi judecători din Republica Moldova.

Cea mai mare schemă de spălat bani din Europa de Est a implicat companii britanice false, bănci ruseşti, judecători din Republica Moldova. Dezvăluirile au rezultat în urma unei anchete la care au participat zeci de jurnalişti din mai multe ţări.

Publicaţia britanică „The Guardian” a descris cum funcţiona schema folosită de infractori prin care se spune că s-au spălat 20 de miliarde de dolari în perioada 2010-2014. Adevărata cifră ar putea fi de 80 de miliarde de dolari.

În schema spălării banilor ar fi implicaţi 500 de oameni, între care bancheri din Rusia, oligarhi, vărul lui Vladimir Putin, oameni conectaţi FSB, serviciul secret rus. Un rol în afacere l-au avut bănci din Republica Moldova şi Letonia. Autorităţile de la Chişinău au fost lipsite de reacţie în perioada când prin băncile din Republica Moldova erau spălaţi bani veniţi din Rusia.

Informaţiile bancare analizate de RISE Moldova arată ca 22 de milioane de dolari ar fi ajuns în conturile unor companii afiliate omului de afaceri Ilan Shor. Tranzacţiile au fost făcute de firme fantomă din Marea Britanie care au încasat sume uriaşe din datorii fictive la companii din Rusia. Totul, în urma unor procese desfăşurate în Republica Moldova.

Mari bănci britanice – HSBC, RBS sau Coutts, banca folosită de către regină – au procesat peste 700 de milioane de dolari. Parte din aceşti bani ruseşti au dispărut în companii off shore, iar alţii au fost cheltuiţi pe obiecte de lux în Regat. Băncile sunt întrebate acum ce ştiu despre această schemă de spălare a banilor. În acelaşi timp, Procuratura Anticorupţie de la Chişinău cercetează în dosar 16 judecători, executori, şefi de la Banca Naţională, dar şi angajaţi ai unei bănci comerciale.

One thought on “Scandal cu bani ruseşti şi bănci britanice. 500 de oameni implicaţi în spălarea a 20 de miliarde de dolari”

  1. După ce presa a dezvăluit noi informaţii despre operaţiunea ‘Laundromat’, guvernul britanic anunță interzicerea electronicelor, după model american, pe curse aeriene dintr-o serie de țări majoritar musulmane apoi hop și ‘atacul terorist’ de la Londra. ‘Atacuri teroriste’ doar cu numele ele fiind de fapt ‘atacuri criminale’ comandate de autorități în funcție de interesele pe care le au respectivele autorități. De exemplu pe timpul administrației Obama erau la modă ‘trăgătorii nebuni’ folosiți apoi pentru a impune noi legi ale controlului armelor și muniției, așa numitul ‘gun control’, sau pe timpul campaniei electorale în alegerile prezidențiale americane, Hillary Clinton era avantajată de cazuri în care polițiști albi împușcau negri ducând la mișcări de stradă ca ‘Black Lives Matter (BLM)’ (viețile oamenilor de culoare contează), acum au încetat, a câștigat Trump. În Europa, ca si in SUA de altfel, diverse ‘atacuri criminale’ au dus la legi de implementare a unor măsuri suplimentare de securitate și restricționarea libertății cetățenilor, luându-se și noi măsuri tehnologice abuzive, ca de exemplu în aeroporturi accesul prin porți inteligente (smart gate) în baza pașapoartelor biometrice electronice, implementarea așa numitului Automated Passport Control (APC) (automatizarea controlului pașapoartelor) urmând a fi aplicat și la trecerea granițelor prin așa zise ‘granițe inteligente’.

    Așadar: ‘porțile iadului’ sunt smart.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X