Președintele rus Vladimir Putin a ordonat marți armatei să încheie o înțelegere în vederea subordonării forțelor armate ale regiunii separatiste Osetia de Sud din Georgia, informează Reuters.
Ordinul prezidențial precizează că acordul militar trebuie să prevadă adoptarea de către separatiști a unor noi proceduri operative pentru forțele lor armate. Procedurile ar urma să fie aprobate de Moscova, iar structura și obiectivele trupelor osetine să fie determinate împreună cu Rusia. Militarii din Osetia se pot transfera în armata rusă, în număr limitat de efectivul necesar pentru baza militară a Rusiei din Osetia de Sud. Efectivele osetine se vor reduce corespunzător.
Includerea forțelor osetine în structura de comandă a armatei ruse va declanșa, probabil, acuzații din partea Georgiei și a aliaților săi occidentali, anticipează Reuters. Manevra ar putea fi interpretată ca o modalitate de anexare mascată a Osetiei de Sud de către Rusia, deși teritoriul aparține Georgiei, potrivit legislației internaționale.
În practică, Moscova controlează de câțiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, dar cel puțin formal tratează Osetia de Sud ca pe un stat separat, nu ca pe o parte a Rusiei, conform Agerpres.
Osetia de Sud a declanșat un război de secesiune împotriva Georgiei după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. În 2008, Rusia a trimis trupe în regiunea separatistă, afirmând că urmărește protejarea civililor de atacurile armatei georgiene și, după un scurt conflict, a recunoscut Osetia de Sud ca stat independent. Acesta nu beneficiază însă de recunoașterea marii majorități a comunității internaționale.