Precedentul juridic fiind creeat, va urma interzicerea CRUCII? Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca este legala interzicerea de simboluri religioase la locul de munca

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Angajatorii au dreptul să le interzică angajaților să poarte „simboluri religioase sau politice vizibile” la locul de muncă, inclusiv văl, a decis Curtea Europeană de Justiție, potrivit BBC News. Decizia a venit după ce două femei musulmane din Franța și Belgia au sesizat Curtea că au fost concediate pentru că au refuzat să își dea jos vălul.

ACTUALIZARE 11.29: Curtea a adăugat că trebuie să existe un regulament intern al companiei prin care să fie o cerință pentru toți angajații să se îmbrace neutru”. Nu se poate solicita unui angajat să nu mai poate un simbol religios sau politică la cererea unui client, a adăugat CEJ.

Aceasta este primă hotărâre a CJUE pe tema purtării vălului islamic la locul de muncă.


Cele două femei musulmane care au formulat plângerea lucrau pentru companii private. Ambele obișnuiau să poarte hijab (vălul islamic care acoperă părul și pieptul nu și chipul femeii) la locul de muncă și în ambele cazuri angajatorul a considerat că acest lucru intră în conflict cu politica de neutralitate a organizației. După ce au refuzat să își dea jos vălul la muncă, au fost concediate.

Decizia este una cu miză importantă, deoarece nu există o politică comună la nivelul Europei cu privire la vălul islamic în toate formele sale, de la hijab, la burka (care acoperă tot corpul), până la niqab (care lasă doar ochii femeii la vedere). Problematica vălului face parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la multiculturalism în Europa.

Vălul islamic este o problemă controversată în mai multe țări din Europa, cu precădere în Franța, unde partidul de extremă drepta Frontul Național este în creștere și unde se acordă o foarte mare importanță principiului separării statului de biserică, scrie Reuters. 

Curtea va evalua cazul unei femei din Belgia care lucra ca recepționeră la G4S Secure Solutions, companie care a interzis purtarea de simboluri religioase sau politice vizibile.

Avocatul general al Curții a recomandat, anul trecut, să le fie permis companiilor să interzică vălul atât timp când sunt interzise și alte simboluri religioase.

De asemenea, va fi analizat și cazul unei consultante IT din Franța căreia i s-a cerut să își dea jos vălul după ce s-a plâns un client. În acest caz, avocatul general al Curții a spus că interzicerea purtării de simboluri religioase doar atunci când angajații intră în contact cu clienții este discriminare, cu atât mai mult cu cât se aplică doar vălului islamic.

Opinia avocatului general nu îi constrânge pe magistrați, dar de cele mai multe ori decizia Curții coincide cu recomandarea făcută de avocatul general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X