„Şi Mie să nu-Mi fie milă de Ninive, cetatea cea mare, în care se află mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor, afară de o mulţime de vite!” (Iona 4:11 Biblia Iudaică)
Palatul regelui biblic Senaherib, îngropat cu foarte mult timp în urmă sub mormântul proferului Iona în cetatea biblică Ninive, a fost descoperit în mod miraculos de către arheologii irakieni în urma efortului Statului Islamic (ISIS) de a distruge situl și de a-l prăda de antichitățile sale neprețuite.
Sanctuarul este construit, conform tradiției, pe locul de îngropare a lui Iona, cunoscut în Coran ca Nabi Yunis. Localizată în nordul orașului irakian Mosul, structura a fost distrusă de către ISIS în iulie 2014. Când orașul a fost eliberat de către trupele irakiene în urmă cu câteva săptămâni, arheologii au fost consternați să descopere că gruparea teroristă ISIS nu doar că a dinamitat sanctuarul, ci a și săpat tunele subterane pentru a căra de acolo sute de artefacte și a le vinde apoi pe piața neagră.
În orice caz, aceste tunele au dus la descoperirea unei comori neînchipuite: palatul vechi de 2300 de ani a Regelui Senaherib, menționat în Biblie. Pe durata împărăției lui Senaherib, Niniveh era unul dintre cele mai bogate cetăți din lume. Campania sa militară împotriva Regatului lui Iuda se află descrisă în Biblie. Conform acestei credințe, regele Senaherib al Ashurului a intrat in Yehuda (Iuda) și a ridicat o tabără împotriva orașelor fortificate, și se gândea să facă o deschizătură în zid pentru el (II Cronici 32:1)
Palatul, construit de Senaherib, cel ce a condus Asiria din anul 705i.Hr până în anul 681 i.Hr, a fost ulterior extins de către fiul său Esarhadon (681-669 i.Hr). Palatul a fost distrus parțial în timpul jefuirii cetății Ninive in anul 612 i.Hr.
Arheologii lucrează cu disperare să salveze ce se mai poate salva, ținând cont că tunelele sunt instabile.
”Imi imaginez doar peste ce a putut să dea Daesh (ISIS) înainte să ajungem noi acolo”, a spus pentru Telegraph arheologul Layla Salih, cel care supraveghează echipa care se ocupă cu explorarea de urgență.
„Credem că ei au luat multe dintre artefacte, cum ar fi produse de olărie și piese mici, ca să le vândă pe piață. Dar ceea ce au lăsat ei în urmă va fi studiat, aceasta adăugând mult la cunoștințele noastre.”
Eforturile distructive au adus totuși un beneficiu arheologilor. Situl a fost explorat la nivel larg, și cu toate că avuseseră loc două excavări anterioare, cel mai recent în anii 1950, arheologii nu ajunseseră niciodată atât de departe încât să descopere palatul.
„Obiectele nu corespund descrierilor a ceea ce am crezut noi că este acolo, așa că ceea ce a făcut ISIS ne-a condus la o descoperire fantastică”, a spus Salih.
Arheologii au descoperit în palat o dală cuneiformă rară ce se crede a fi făcută pe timpul domniei lui Senaherib.
În altă parte a tunelului, ei au descoperit sculpturi în piatră ale unei zeițe asiriene, care descriu stropirea cu ”apa vieții” ca ea să ii protejeze pe oameni.
”Este o grămadă de istorie acolo, nu doar pietre ornamentale”, a spus Salih. ”Este o oportunitate de a identifica în sfârșit locul comorii al primului și celui mai mare imperiu al lumii, de pe timpul apogeului său.”
După ce ISIS a distrus structura, arheologii au descoperit sanctuarul islamic contruit pe ruinele bisericii, denumite inițial Mănăstirea lui Iona, datând din secolul al patrulea, de pe timpul sectei siriene creștine. Conform tradiției, biserica deținea o bucată din Arca lui Noe. Racla lui Iona a fost închisă de creștini în anul 1902.
Nu se știe cu certitudine de ce ISIS a distrus moscheea profetului venerată în Islam. Se crede că ISIS, ca parte a mișcării Salafi, respinge ideea de venerare a moaștelor, și drept urmare a distrus-o ca să îi împiedice pe musulmani să se închine acolo. Unii au speculat ideea că s-ar fi intenționat distrugerea sitului pentru a eradica vestigiile creștinismului și ale iudaismului, chiar și a celor care au legătură cu Islamul.
Chiar în Islam, situl nu este acceptat universal ca locul de închinare al profetului biblic. In tradiția iudaică, Iona s-a întors în orașul său natal din Gad-Hefer, Galileea, după misiunea sa în Ninive, și a fost înmormântat acolo. În lumea musulmană se crede că un alt altar islamic din Halhul, de pe lângă Hebron, ar fi locul de îngropare al profetului.
Sau … fie au avut informatii, fie prin tehnologie lidar au descoperit ca sub complexul existent se afla mai multe bogatii si „isis” au procedat in consecinta. Cum zic americanii … „follow the money”. In cazul de fata pe piata neagra a artefactelor stravechi.