Organizaţia WikiLeaks a declarat marţi că a obţinut o mare parte din „arsenalul de hacking” al CIA şi a publicat mai multe fişiere online, dezvăluind astfel unele dintre cele mai bine păzite arme cibernetice ale comunităţii de informaţii din SUA.
Organizaţia pretinde că a reuşit să colecteze documente ale Agenţiei Naţionale de Securitate, expuse de fostul contractor de informaţii SUA Edward Snowden, fondatorul WikiLeaks, scrie The Washington Post, în ediţia online.
De asemenea, organizaţia afirmă că are în plan să publice aproape 9.000 de fişiere care descriu un cod dezvoltat în secret de către CIA pentru a „fura” date de la obiective aflate „peste mări şi ţări” folosind dispozitive obişnuite, inclusiv telefoane mobile, calculatoare şi chiar televizoare ca instrumente de supraveghere.
Un purtator de cuvant al CIA a spus că „noi nu comentăm cu privire la autenticitatea sau conţinutul pretinselor documentelor secrete”. Totuşi, actuali şi foşti oficiali din SUA au declarat că detaliile conţinute în documentele sugerează că acestea sunt legitime.
O asemenea breşă în capacităţile de informaţii din SUA, având în vedere şi repercusiunile provocate unor aliaţi ai SUA, ar putea reprezenta o provocare pentru preşedintele Donald Trump, care în trecut a lăudat Wikileaks şi a criticat CIA.
Cei de la WikiLeaks spun că au obţinut fişierele de la un fost sau actual contractant al CIA, precizând că arhiva ar fi fost circulat „într-un mod neautorizat printre hackeri guvernului SUA şi contractori”, dintre care unul a furnizat organizaţiei porţiuni din arhivă.
„La prima vedere,eliberarea de date este probabil legitimă sau conţine o mulţime de lucruri legitime, ceea ce înseamnă că cineva a reuşit să extragă o mulţime de date dintr-un sistem CIA clasificat şi este dispus să facă totul public” a declarat Nicholas Weaver , cercetator de securitate informatică la Universitatea Berkeley din California.
Să falsifici o mare cantitate de date este dificil, dar nu imposibil, a menţionat el.
Weaver a spus că ştie de un singur caz in care WikiLeaks a evitat în mod deliberat să includă un document într-un comunicat de date şi un altul când organizaţia a etichetat greşit, cu intenţie, date furate. Specialistul a precizat însă că nu cunoaşte nicio situaţie de prezentare de informaţii false în mod deliberat.
Important este că WikiLeaks a dezvăluit că CIA a creat un arsenal de arme cibernetice asupra căruia – a pierdut controlul – și că oricine, pe bani mulți, poate intra în posesia armei cibernetice create de CIA și poate face hacking în așa fel încât să pară că alții au făcut-o.
Vezi aici:
http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=978707&title=vault-7-lovitura-pentru-cia-wikileaks-a-publicat-tone-de-documente-ale-cia-in-care-dezvaluie-cum-telefoanele-calculatoarele-si-televizoarele-au-fost-transformate-in-instrumente-de-ascultare-si-masinile-sunt-controlate-cia-organizeaza-cyberatacuri
și aici:
https://twitter.com/wikileaks/status/839111036506603520
Așadar, din cauza ‘neglijentei’ CIA, orice utilizator de dispozitive ‘inteligente’ și internet se află acum la mâna hackerilor. CIA se poate scuza spunând că acest arsenal de arme cibernetice a fost creat ca măsură antiteroristă și pentru ‘monitorizare pozitivă’ pentru a identifica și îmbunătăți servicii către consumatori, iar faptul că a pierdut controlul asupra armelor cibernetice era doar o chestiune de timp, din cauza unor ‘patrioți’ care prin acțiunile lor ‘iresponsabile’ ajută… terorismul și infracționalitatea cibernetică. Ce contra măsuri se vor impune? Cei care au deja act de identitate biometric electronic nu-și fac griji, ei deja au fost de acord cu… așa-zisa ‘monitorizare pozitivă’, dar ceilalți!?
Citește și:
https://www.news.ro/externe/cia-acuza-wikileaks-ca-ii-ajuta-pe-inamicii-statelor-unite-1922404109002017030816831461