O decizie a liderilor religioși din Europa ar putea fi semnalul unei mișcări tectonice, cu impact planetar. Unirea Bisericilor Ortodoxă și Catolică ar fi singura șansă de salvare a Uniunii Europene și de menținere a păcii pe continent. O analiză politică scrisă de președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, pleacă de la constatarea că multiculturalismul a eșuat, iar liderii europeni nu sunt pregătiți să gestioneze noua situație internațională.
Amenințări, revendicări, provocări sunt la tot pasul prin jungla internațională în ultima vreme. Și din păcate somnul democrației chiar naște monștrii. Nimic nu este mai adevărat sau actual decât această afirmație ce devine axiomatică…
Multiculturalimul european și global a eșuat. Nu pentru că nu ar fi fost soluția la mult râvnita pace globală ci pentru că liderii democrației s-au obișnuit cu ea, au ignorat-o, au trădat-o, au siluit-o în fel și chip și în cele din urmă au uitat de ea complet. Au intrat cu toții în adormire și au uitat principiile sale de bază, războaiele ce au decimat lumea în lipsa sa, „dogmatismul” democrației devenind laolaltă lideri și cetățeni niște ignoranți, superficiali, egoiști, narcisiști și mai grav niște simpli „utilizatori” de democrație.
Fericiți cu bunăstarea oferită de aproape un secol de pace, liderii lumii au uitat că ea, DEMOCRAȚIA, are nevoie să trăiască, să fie vie, să-i facă pe oameni să creadă în permanență în principiile sale, în „dogma” sa. Că democrația nu este o formă fără fond și ca demos și kratos („puterea poporului”), nu înseamnă doar să-i chemi pe cetățeni să voteze odată la 4 ani ca oile și după să proclami că ești democratic. Ci să întreții democrația, să-i păstrezi vii valorile. Să-l educi pe cetățean să respingă excesele, abuzurile, ignoranța sau pur si simplu prostia candidaților. Să-l ții conectat la bazele ei, să-i repudieze populismul, xenofobia, antisemitismul etc.
Ei bine, somnul LIDERILOR LUMII și al nostru, al tuturor a născut monștrii: Trump, Putin, Erdogan și mulți alții. Astăzi, lumea devenind mai nesigură ca oricând pentru că somnul „iluminaților” i-a „îmbuibat” de autosuficiență și au lăsat moștenire o lume ai cărei monștri astăzi vor rade iarăși lumea….
De aceea oricât ar părea de bizar, în acest moment al „primitivismului” în leadershipul internațional suntem obligați să ne întoarcem la soluții ce nu mai țin de apelul la funcționarea democrației ci temporar de soluțiile religioase.
Unirea Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă reprezintă un pas urgent pentru menținerea unității UE și a păcii globale. Avarismul liderilor democratici după resurse și bunuri nu a stricat doar ființa umană în valorile sale, ci a reușit să ostilizeze și să aducă asupra lor ura și deznădejdea unor popoare și culturi mai puțin democratice, dar și mai puțin pervertite în valorile umane fundamentale.
Coloniile, războaiele în numele democrației au adus lumea într-un punct terminus. Acum soluția nu mai este una militară (militarii doar execută), ci una ideologico – religioasă.
Nu ne mai putem pune problema succesului multicultural fără o apartenență clară religioasă a oamenilor.
În Europa, rezistența în fața islamului nu trebuie realizată împotriva acestuia, ci prin readucerea Europenilor aproape de valorile creștine și „furnizarea”, astfel a unei apartenențe sau asocieri a europenilor și occidentalilor cu altceva decât EU-ul, superficialul și subcultura.
În acest moment, unirea Bisericii Ortodoxe cu Biserica Catolică este vitală, nu doar ca bază ideologică de rezistență în fața războaielor ce stau să vină, dar și o decizie politică vitală pentru menținerea funcționării democrației în lume. Un instrument vital prin care să-i țină în frâu pe MONȘTRII care ne conduc, un mecanism inevitabil pentru evitarea războaielor , cele două biserici având la bază valori precum iubirea și PACEA.
De aceea decizia de a sărbători Paștele în aceeași zi de către credincioșii ambelor biserici este un uriaș înainte.
Este momentul ca liderii bisericilor să lase și ei interesele, orgoliile și interpretările dogmatice deoparte pentru a putea salva lumea și democrația sau măcar pentru a minimiza pierderile. 1054 (anul MARII SCHISME) dominat de diferențe și războaie religioase trebuie înlocuit cu un alt moment al UNIRII celor două biserici și apropierii de oameni.
În contextul unificării celor două biserici, Biserică Ortodoxă Română poate juca un rol esențial, ținând cont de ponderea mare de credincioși și legătură strânsă cu Biserica Greacă și cele din vecinătatea României. La această se poate adaugă desigur și Biserică Anglicană care a fost de acord în ciuda divergențelor cu celelalte două biserici să adopte aceeași dată pentru sărbătorirea Paștelui
Totii care indeamna la unire , habar nu au despre ce vorbesc, schisma aia nu a fost degeaba, si atat cat ambele biserici nu sunt in acelasi gand si cuget, nu pot sa mearga uniform.
Unirea cu catolici , inseamna a-ti nega trairea si dogmele de-la 1054 incoace ca si biserica.
Zicala romaneasca se confirma din nou: „Daca taceai filosof ramaneai!”
Nu ne reprezinta cu un astfel de mesaj dar sunt multi care gandesc la fel cu Cumpanasu. Este clar ca nu are tangenta (deocamdata) cu dreapta credinta. Imi pare rau pentru el.
Doamne ajuta sa vina la conducerea Romaniei un roman ortodox induhovnicit sau un om drept care sa-si iubeasca neamul si tara !