O echipă de experți a prezentat Primăriei Râmnicu Sărat proiectul final de restaurare a fostului penitenciar, iar documentația urmează să fie depusă la Compania Națională de Investiții, pentru a obține de la Ministerul Dezvoltării, fondurile necesare pentru reabilitarea Închisorii Tăcerii. Potrivit specialiștilor, fondurile necesare pentru restaurarea obiectivului se ridică la 11 milioane de euro, conform stiridebuzau.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului este, în prezent, proprietarul fostei închisori de la Râmnicu Sărat.
Potrivit proiectului final, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi reabilitată și transformată în Memorial și Centru Educațional privind comunismul. Obiectivele vor avea ca temă conceptul de ”tăcere”, știut fiind faptul că deținuții de aici au fost supuși unui regim extrem de dur de izolare, intedicția de a vorbi fiind permanentă.
În penitenciarul de la Râmnicu Sărat, începând din 1947, au fost închiși zeci de deținuți politici din zona Buzăului care s-au opus colectivizării sau care au refuzat să depună cotele agricole obligatorii. Tot aici au ajuns și lideri marcanți ai Partidului National Țărănesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum și foștii miniștri Ion Petrovici și Petre Tomescu.
Ceea ce nu se spune este că la 21/22 septembrie 1939, au fost asasinaţi 13 legionari în închisoarea Râmnicu Sărat. Și tot de aici a fost dus spre a fi asasinat Căpitanul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. La 28 noiembrie [1938] Carol s-a reîntors în ţară. În noaptea chiar a reîntoarcerii sale a avut loc o lungă întrevedere cu Călinescu şi cu Gavrilă Marinescu, cărora le-a dat ordinele cuvenite. Douăzeci şi patru de ore mai târziu, în noaptea Sf. Andrei, 29/30 noiembrie 1938, Codreanu era asasinat în codrii Tâncăbeştilor de către călăii regelui.
Închisoarea de la Râmnicu Sărat va deveni loc de pelerinaj pentru cei ce-i cinstesc pe Sfinții Închisorilor.