Un tren vopsit în culorile drapelului sârb și inscripționat cu mesajul „Kosovo este sârb”, plecat sâmbătă,14 ianuarie, de la Belgrad spre Kosovo, a fost în cele din urmă oprit în urma unei decizii a premierului sârb, Aleksandar Vucic, din cauza tensiunilor provocate de această garnitură, relatează AFP.
Serbia intenţionează să anexeze o parte din nordul Kosovo după cum Rusia a ocupat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, avertizează preşedintele kosovar, Hashim Thaci, în timp ce omologul său sârb, Tomislav Nikolici, a ameninţat cu trimiterea armatei, relatează site-ul agenţiei Reuters. Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei provincii sârbe Kosovo şi nu ceruse permisiune pentru trimiterea trenului în regiuni nord-kosovare în care trăiesc 50.000 de etnici sârbi.
Preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat că trimiterea trenului are rolul de a-i provoca pe kosovari. „Intenţia Serbiei era să utilizeze acest tren, care a fost donat de Rusia, pentru a anexa nordul Kosovo. Este vorba de modelul aplicat în Crimeea” de Rusia, care a anexat fosta provincie ucraineană în 2014, a acuzat Hashim Thaci. După incidentul de sâmbătă, preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a acuzat Administraţia de la Priştina că vrea război cu Belgradul: „Dacă vor omorî sârbi, vom trimite armata, vom merge toţi, eu personal, nu va fi pentru prima dată”.
Sursa: Mediafax
Găsesc ocazia să se răzvrătească şi miile de albanezi din Valea Preševo, în sudul Serbiei, prin conducătorul lor Faton Klinaku, preşedintele asociaţiei veteranilor UCK. El declară mediei locale că „dacă nu se soluţionează problema albanezilor din Kosovo, atunci noi, cei din Valea Preševo, nu excludem posibilitatea unui nou conflict armat.”
UPDATE 2 „Serbia a făcut o mare greşeală”!
Cu cîteva zile în urmă ministrul de externe al Serbiei, Ibitsa Datsits, şi-a cerut scuze Greciei pentru greşeala de a fi recunoscut Skopia cu numele prevăzut în constituţia acesteia, „Macedonia”. Mai mult, invită Grecia la alianţă.
A fost deja semnat, la Belgrad, un tratat de cooperare militară între Grecia şi Serbia, pentru anul în curs.
În Serbia se remarcă o retractare în fapt a recunoaşterii denumirii prevăzute de constituţia Skopiei. Ţinând cont şi de evoluţia situaţiei la graniţa cu Kosovo, Serbia se pare că pune, practic şi simultan, în discuţie dizolvarea celor două state-marionetă, Kosovo şi Skopia.
UPDATE 1 Schimburi de focuri la multe puncte de graniţă, între Serbi şi Kosovari. Se mobilizează membri UCK: „O să tăiem sârbi”.
PUTIN: Comunicat războinic – „Dacă Vestul atacă Serbia este ca şi când ar ataca Rusia” – Ultimatum către Albania şi Croaţia.
„Astăzi nu ne aflăm nici în 1995, nici în 1999, Rusia nu va permite niciun atac împotriva Serbiei… Serbia şi Sârbii Democraţi din Bosnia pot să fie siguri de suportul nostru”.