Iata ce aflam din articolul Un nou cip permite telefoanelor smartphone sa vada prin pereti si prin haine:
Cercetatorii unei universitati din Texas au realizat un cip care ar putea imprumuta telefoanelor smartphone mult invidiata capacitate a lui Superman de a vedea prin pereti, haine si alte obiecte.
O echipa de cercetatori de la University of Texas din Dallas au modificat un cip asa incat acesta sa fie capabil de a discerne banda ‘terahertz’ a spectrului electromagnetic .
Dispozitivul creat utilizeaza cipuri fabricate prin tehnologia de tip CMOS (semiconductori complementari de tip metal-oxid), tehnologie care este folosita la fabricarea procesoarelor calculatoarelor personale, telefoanelor smartphone, televizoarelor si consolelor de jocuri video.
“Tehnnologia CMOS este necostisitoare si poate fi folosita la fabricarea unui numar mare de cipuri”, a declarat vineri profesorul de inginerie electrica Kenneth O.
“Daca acest cip in care se combina tehnologia CMOS cu capacitatea de a discerne banda terahertz se introduce intr-un telefon mobil la care se ataseaza si un transmitator, atunci telefonul respectiv se va transforma intr-un dispozitiv portabil capabil de a vedea prin obiecte.”
Pentru a linisti ingrijorarile cu privire la posibilele violari ale intimitatii, profesorul O si echipa sa de la Texas Analogue Center din Excellence au limitat distanta pana la care cipul poate vizualiza obiecte la 10 cm sau mai putin.
Lungimile de unda ale benzii terahertz se situeaza intre microunde, utilizate de catre semnalele telefoanelor mobile, si undele infrarosii folosite de binoclurile cu vedere nocturna.
Cipul conceput de echipa lui O dectecteaza undele terahertz si afiseza imaginea rezultata pe ecranul unui telefon smartphone.
Cercetatorii au pus in evidenta potentialul medical al acestui dispozitiv care ar permite doctorilor sa examineze interiorul organismului pacientilor precum si posibilitatea utilizarii lui in alte aplicatii practice precum localizarea barnelor de lemn de sub tencuiala.
“Am am facut accesibile niste piste inca necercetate din domeniul spectrului electromagnetic, uzului consumatorilor”, a declarat O.
“Sunt o multime de lucruri care s-ar putea face si la care inca nici nu ne-am gandit”