Studiile sugerează că vaccinul contra tusei convulsive este mai puțin eficient deoarece bacteria suferă mutații
Cercetătorii CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor) speră că noile date vor grăbi dezvoltarea unui vaccin îmbunătățit.
Vaccinul pentru tuse convulsivă nu funcționează la fel de bine, așa cum obișnuia să o facă, iar cercetările noi sugerează că aceasta se datorează în mare măsură faptului că bacteriile din spatele acestei boli au suferit mutații.
Cercetatorii de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au analizat mostre de laborator provenite de la pacientii cu tuse convulsivă, între 2000 și 2013, și au descoperit că Bordetella pertussis, bacteria care provoacă tuse convulsivă, a suferit schimbări genetice de-a lungul timpului.
Asta înseamnă că vaccinul actual nu se potrivește perfect cu bacteria. Cercetătorii speră că noile date publicate miercuri în jurnalul ”Emerging Infectious Diseases” (Boli Infecțioase Emergente) vor ajuta la schimbarea acestui lucru.
”Datele genomice pe care le furnizăm vor ajuta cercetarea deschisă, spre îmbunătățirea dezvoltării vaccinului și a strategiilor de control al bolii”, au scris autorii CDC în raportul lor.
Experții în boli infecțioase sunt de acord.
”Vaccinul anti-pertussis nu este optim”, a spus dr. William Schaffner, profesor de medicină preventivă la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.
”Efectuăm cea mai bună utilizare a vaccinului, în timp ce facem cercetări ferme pentru a face unul mai bun”, a spus Schaffner. Dar un nou vaccin pentru tuse convulsivă nu este nici pe departe gata, a spus el.
Cât de contagioasă este tusea convulsivă?
Oricine poate lua tuse convulsivă, dar nounăscuții sunt cei mai vulnerabili.
Bebelușii și copiii primesc în prezent un vaccin numit DTaP. Este o injecție care ajută la protejarea împotriva a trei boli: pertussis, difteria și tetanus. Studiile au arătat că vaccinul este sigur și că funcționează foarte bine împotriva difteriei și a tetanusului, protejându-i pe aproape toți cei care îl primesc, timp de un deceniu.
Dar DTaP este mai puțin eficient în prevenirea tusei convulsive. Aproape toți copiii care primesc toate cele cinci doze recomandate sunt protejați timp de un an. După aceea, imunitatea scade. La cinci ani de la ultima doză, CDC spune că DTaP protejează de pertussis doar aproximativ 70% dintre copii.
CDC recomandă injecții de rapel pentru pre-adolescenți, adolescenți și adulți la fiecare 10 ani.
Bebelușii nu sunt eligibili pentru vaccinul DTaP până la vârsta de 2 luni. CDC le sfătuiește pe femei să facă un rapel al vaccinului înaintea fiecărei sarcini, astfel încât bebelușii să se nască având o anumită protecție împotriva tusei convulsive, până când sunt suficient de mari pentru a primi ei înșiși vaccinul.
”Cel mai sigur lucru pe care îl poti face, este ca mama gravidă să facă vaccinul. Acesta este modul numărul unu de a proteja copilul”, a spus pediatrul Dr. Wendy Sue Swanson, de la Spitalul de Copii din Seattle.
În mod paradoxal, mulți bebeluși cu tuse convulsivă nu pot să tușească deloc. Ei se pot opri pur și simplu din respirat, aceasta ducând la situații periculoase și care le pun viața în pericol.
Aproximativ jumătate dintre copiii cu vârsta de sub 1 an, cu pertussis, sunt spitalizați, adesea pentru că au probleme cu respirația, potrivit CDC. Dintre cei spitalizați, un sfert dezvoltă pneumonie. Unul din 100 va muri.
Noul raport apare pe fondul izbucnirii unei alte boli infecțioase: rujeola. CDC a confirmat 228 de cazuri de pojar de la începutul anului 2019, cu infecții în 12 state. Virusul rujeolic s-a răspândit rapid în comunități cu persoane care nu au primit vaccinul rujeolic, numit MMR.
Tusea convulsivă este diferită. Experții în bolile infecțioase atribuie creșterea numărului de cazuri de pertussis, în parte, unor teste mai bune pentru stabilirea diagnosticului, dar și scăderii imunității.
Cel mai recent vârf al cazurilor de pertussis din SUA a avut loc în 2012, când statele au raportat la CDC 48.277 de cazuri.
Nu este o tuse obișnuită
Pertussis nu este o tuse obișnuită. Efortul intens asociat cu infecția a inspirat două porecle: ”tuse de 100 de zile” pentru tendința de a persista timp de câteva săptămâni și ”tuse măgărească” pentru sunetul pacienților care trag repede aer după tusea violentă.
Episoadele pot fi atât de severe încât pacienții nu pot să mănânce sau să doarmă în mod normal. Unii pacienți și-au rupt coastele în timpul tusei. Schaffner a spus că a tratat odată un adult cu tuse convulsivă, care a fost rănit după ce și-a pierdut cunoștiința și a căzut în timpul unui episod de tuse deosebit de severă.
Cum se răspândește tusea convulsivă?
Tusea convulsivă este extrem de contagioasă. Această boală se răspândește prin tuse, strănut sau pur și simplu petrecând ceva timp în contact foarte apropiat cu o altă persoană.
Medicii recomandă practicarea unei igiene de bază, pentru a împiedica răspândirea pertussisului:
-
Acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau cu mâneca, când strănutați ori tușiți.
-
Asigurați-vă că aruncați șervețelele folosite la coșul de gunoi.
-
Spălați-vă de multe ori mâinile cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.
Pediatrii spun că tusea convulsivă începe de multe ori ca o viroză tipică, cu nas care curge. Tusea poate să nu se dezvolte, decât câteva săptămâni mai târziu.
”Tusea convulsivă este insidioasă”, a spus Swanson. ”Nu știi că [poți să] o ai chiar acum.”
Ea spune ca părinții nu își duc copiii la medic, până când tușesc atât de tare încât varsă, ceea ce înseamna că, fără să știe, copilul ar fi răspândit boala timp de cateva săptămâni.
”Dacă aveți tuse convulsivă, nu ar trebui să fiți în preajma altora, în special în preajma femeilor însărcinate și a sugarilor”, a spus Swanson.