X

Părintele Ioan Ungureanu îi cere mitropolitului Teofan să-l convingă pe primarul din Cristești să nu pângărească hramul cu bâlciul său

de teolog Mihai-Silviu Chirilă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Părintele Ioan Ungureanu a adresat o scrisoare mitropolitului Moldovei și Bucovinei, în care îl roagă pe înaltul ierarh să uzeze de influența evidentă pe care acesta o are pe lângă primarul Comunei Cristești, domnul Lucian Borfotină, pentru a-l convinge să nu batjocorească cu bâlciul pe care dorește să îl organizeze solemnitatea și importanța duhovnicească a praznicului Schimbării la Față a Domnului, pe care îl sărbătorește comunitatea de la Schit Orășeni pe 6 august.

Cum era de așteptat, primarul MMB-ist al localității a revenit cu ideea de a face un bâlci popular pe amplasamentul de lângă biserica monument istoric, unde în trecut s-au nevoit sute de monahi și monahii, secondat în acest demers de preotul ecumenist impus cu sila de Mitropolie, preotul Bolohan Constantin.

Demersul primarului survine după ce, anul trecut, o încercare similară a fost abandonată, ca urmare a intervenției energice a părintelui Ioan Ungureanu pe lângă prefectul județului Botoșani, în plin scandal legat de încercarea disperată a MMB de a-l alunga pe părintele Ioan pentru că refuză să îl pomenească pe ierarhul semnatar al documentelor eretice din Creta.

De data aceasta, primarul MMB mizează pe reacția pe care încearcă să o stârnească în rândul credincioșilor și pe faptul că unii dintre aceștia ar putea să îl susțină pe preotul inexistent și necunoscut în parohie Constantin Bolohan, care de șapte luni de zile de când se presupune că este preot în localitate nu a săvârșit nici măcar o singură slujbă bisericească pentru oamenii de acolo, care nu îl vor ca preot paroh, în schimb se laudă în schimb pe blogul personal că va organiza un marş al tinerilor ATOR din toată Moldova în sâmbăta ajunului de hram, pe 4 august, „pe toate uliţele satului”, ca să ştie credincioşii din Schit Orăşeni „cu cine au de-a face!”.

Mai precis, MMB se zbate în justiție să obțină o evacuare forțată a părintelui Ioan Ungureanu pe motiv că… pe motiv că așa dorește MMB să rezolve un conflict creat de mitropolitul care a semnat în Creta și, în loc să se dezică de semnătură și să reintre în normalitatea vieții bisericești, încearcă cu disperare eliminarea contestatarului celui mai vehement din Moldova, singurul rămas pe baricade.

După ultimul termen, consilierii juridici ai MMB au dat indicații ca la următorul termen, pe 8 august, preotul “fără țară” Constantin Bolohan să fie însoțit de cât mai mulți dintre credincioșii satului pentru a se arăta larga susținere de care se bucură acesta în sat și necesitatea ca toți acei oameni să aibă unde se închina. La ultimul termen, preotul Bolohan a avut… 2 susținători, în timp ce pentru părintele Ioan au venit aproximativ 60 de credincioși.

În acest context, rolul primarului Borfotină pare a fi de a se asigura că până la 8 august adeziunea mare față de părintele Ioan scade brusc. Primarul și-a făcut un calcul simplu: anul trecut, după ce părintele Ioan l-a determinat pe prefect să îi ordone primarului să își facă bâlciul în altă parte a satului, primarul s-a supărat și a anunțat că renunță cu totul la bâlci, acuzându-l pe părintele Ioan că “strică tradițiile” satului. Imediat după aceea, unii dintre săteni și-au manifestat nemulțumirea față de decizia părintelui și o vreme au stat mai deoparte. Nu foarte mult, câteva săptămâni. Însă primarul are nevoie ca aceia să stea deoparte două zile, până la termenul de pe 8 august, când cei câțiva susținători ai MMB își închipuie că părintele Ioan va fi alungat din biserică și că cei 300 de credincioși vor rămâne fără preot și biserică, pentru a avea preotul Bolohan și cei 20-25 adepți loc de închinare.

Toate speranțele sunt legate de data de 8 august, în condițiile în care puținii susținători ai MMB au devenit și mai puțini, după ce unii oameni s-au convins că părintele Ioan luptă pentru cauza corectă a apărării Ortodoxiei. Există relatări potrivit cărora una dintre cele mai fervente susținătoare ale MMB din sat ar fi fost auzită zicând că a auzit domnia sa cum că mitropolitul Teofan regretă semnătura din Creta și că ar fi concluzionat: “Parcă văd că are Ioan Ungureanu dreptate!”.

Probabil din acest motiv MMB a mobilizat pe membrii tineretului ortod0x ATOR din Botoșani și județele învecinate pentru un “marș” pe străzile desfundate și noroioase ale satului. Ce alt scop ar putea acei tineri să tulbure liniștea unei localități în care nu sunt bineveniți decât să le dea oarecare curaj celor câțiva adepți ai MMB din localitate, să creeze impresia că preotul Bolohan are controlul asupra situației și să reafirme adeziunea față de ecumenism și de ierarhul local, adept prin semnătura pe documentele din Creta al ereziei ecumeniste?

În aceste condiții, nu este de mirare că primarul MMB a decis să încălzească ciorba bâlciului popular, cu speranța că unii dintre săteni se vor supăra că părintele Ioan le interzice distracția într-o zi așa de mare de post și îl vor părăsi, alăturându-se grupării preotului Bolohan, care nu pare a avea probleme cu o mică distracție în zi de mare post.

Pentru a-și face mâna, primarul Borfotină și-a pus straie naționale de sărbătoare și a participat la hramul sfântului Ilie, unde a organizat o petrecere în plină zi de vineri. Cu de toate.

Prin scrisoarea sa, părintele Ioan speră că mitropolitul Moldovei va avea înțelepciunea să îi dea sfaturile necesare primarului “din subordine”, în așa fel încât interesele directe ale Mitropoliei de a-l alunga pe părintele Ioan să nu permită batjocorirea unui praznic atât de mare cum este Schimbarea la Față a Domnului. Eventual ar putea să îi sugereze părintește să se ocupe și cu rezolvarea problemelor localității, pentru care a fost votat de cetățeni, pentru a programa ulterior procesiuni de amploare cu tineretul ortodox pe drumuri ceva mai prietenoase decât cele deja existente.

Cand_este_soare_1  Cand_este_soare_3  Cand_este_soare_5  Cand_ploua_1  Cand_ploua_3 Cand_ploua_4 Cand_ploua_5 Cand_ploua_6  Uscat_2   Uscat_5 Uscat_6 Uscat_7   Uscat_10 Uscat_11

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Domnul primar a rezolvat toate problemele localitatii si nu i a mai ramas decat organizarea de petreceri…

  2. Borfotina se joaca cu puterea lui Dumnezeu, ca de altfel și cei de la MMB. Părintele se va mântui dar ei vai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button