X

Medicul ginecolog, dr. Olimpia Oprea: „Nu fac întreruperi de sarcină. Când faci manevra scoți mânuțe, fragmente de om”

de null

România are cea mai ridicată rată a avorturilor din UE, cu o statistică terifiantă: aproape jumătate din copiii concepuți sunt avortați. România e una din țările în care întreruperile de sarcină sunt permise până în săptămâna a 14-a.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un medic din Timișoara a pus, mai presus de sine, dreptul la viață.  Dr. Olimpia Oprea este obstetrician – ginecolog și, de ani buni, refuză să facă avorturi la cerere. Nu poate interveni în cursul fi resc al vieții, spune femeia care este mama unui băiat de 21 de ani. A avut, explică, prea multe experiențe traumatizante în carieră, iar decizia a venit ca ceva fi resc. Acum e managerul Spitalului Clinic de Urgență Municipal din orașul de pe Bega și a reușit să revoluționeze activitatea unității pe care o conduce de patru ani, cu riscul de a i se pune eticheta de „comunistă”.

Originară din Brad, Olimpia Oprea a venit la Facultatea de Medicină la Timișoara, iar pentru că la examenul de rezidențiat a luat cea mai mare notă, a putut alege orice domeniu de activitate. Așa erau vremurile. „Mi-a plăcut atmosfera mai optimistă dintr-un spital de obstetrică-ginecologie. Oamenii pleacă bucuroși din spital, cu un copil iubit în brațe”, mărturisește doctorița. În 2009 a devenit lider de sindicat, a reușit în câteva luni să obțină creșterea tarifului pe caz ponderat. Trei ani mai târziu, proiectul coordonat de ea era calificat drept „cel mai frumos proiect de sănătate”.

Tot atunci a coordonat una din cele mai grele operații din carieră, nașterea unui copil adus pe lume de o femeie care cântărea 150 de kilograme. În aceași perioadă a hotărât să nu mai facă niciun avort.

Colegii au numit-o „comunistă” pentru că i-a obligat să respecte programul

În 2014 a devenit managerul Spitalului Municipal. A decis să conducă al doilea spital ca mărime din Timișoara (1.018 paturi) pentru că știe că poate face lucrurile să meargă în direcția bună. Cum e să conduci un spital mare, întrun municipiu. „Dacă funcția ar însemna doar management, ar fi cumva. Dar înseamnă și foarte multă birocrație. Jumătate din timp semnez documente”, povestește managerul.

Și-a propus să facă ordine în spital și a reușit. A ajuns să fie numită „comunistă” pentru că medicii nu respectau programul și s-a dus peste ei cu comisii de control. Conform legii, într-un spital, medicii trebuie să lucreze zilnic de la ora 8.00 la 14.00, diferența până la 8 ore compensându-se cu orele de gardă. „Au fost medici care și-au luat concedii medicale în timpul controlului și i-am tirmis în fața Comisiei de disciplină. Pentru asta m-au numit comunistă”, spune Oprea.

Spitalul Municipal nu a fost implicat în scandalurilegate de mită. „Cred că nivelul salariilor la care s-a ajuns face ca mita să nu se mai dea. Sunt categorii de personal care câștigă și 20.000 de lei lunar. Medici de la Anatomie patologică, UPU, cumulat cu gărzile, câștigă la nivel european, iar un medic primar ia minimum 2.000 de euro”, mai spune doctorița.

„Mama, tu ești modelul meu”

Olimpia Oprea este, de 21 de ani, mamă. Fiul ei, student în UK, îi spune: „Mama, tu ești modelul meu”. Un model care l-a învățat că viața e mai presus de orice și că trebuie respectată cu orice preț. Tudor e motivul pentru care doctorița Olimpia Oprea a hotărât să nu mai efectueze întreruperi de sarcină. Este cunoscută în vestul țării pentru că a fost primul medic care a afirmat public decizia sa, amintind mamelor care decideau asupra vieții din pântecul lor că decid pentru încă un suflet. În 2015 a fost premiată pentru această decizie de Patriarhia Română cu medalia „Sf. Martiri Brâncoveni“.

„În 2012 am decis să nu mai fac avorturi. După ce ai un copil și îl vezi cum se dezvoltă îți e din ce în ce mai greu. Eu am născut în 1998. Am făcut, de atunci, tot mai puține, în gardă, sau în urgențe, și am considerat că mai bine nu. Până la urmă, avortul la cerere nu e o manevră obligatorie pentru medicul căruia i se adresează pacienta. Sunt destui medici care o pot face. Nu a fost o problemă că mulți dintre noi am renunțat. În acest moment, la clinica spitalului, jumătate au decis să nu mai efectueze înreruperi de sarcină”, povestește medicul.

În România, femeile au dreptul, legal, să întrerupă sarcina destul de târziu. Ce înseamnă asta? „Când faci manevra și sarcina are de 10 – 12 săptămâni, scoți mânuțe, fragmente de om. Sunt lucruri care, vrei, nu vrei, afectează”, ne spune dr.Oprea.

Comparație. În Ungaria, gravidele sunt obligate prin lege să meargă la control

România este pe primul loc în Europa la moarte perinatală (n.r. -moartea care survine înainte de naștere, în travaliu sau imediat după naștere). De asemenea, România are cea mai ridicată rată a avorturilor din UE, cu o statistică terifiantă: aproape jumătate din copiii concepuți sunt avortați (n.r. -cele mai recente statistici indică 480 de chiuretaje la 1.000 de sarcini). Care e cauză?

„Lipsa educației. 30% din gravidele din România se prezintă prima dată la ginecolog când nasc. În Ungaria, ca să exemplific cu ceva din imediata noastră apropiere, gravidele sunt obligate prin lege să se prezinte la un centru de ocrotire a sarcinii, indiferent că vor sau nu să păstreze copilul. În cazul în care femeia dorește să înrerupă sarcina, mai are de trecut, înaintea procedurii, o vizită medicală de consiliere. Statisticile din țara vecină arată că, după prima vizită la centrul de ocrotire a sarcinii, 15% din mamele care vin cu gând să avorteze decid să păstreze copilul, iar după a doua vizită, încă 15%. Se salvează astfel 30% din copii. Pe de altă parte, mamele din Ungaria sunt obligate să parcurgă minim opt consultații pe durata sarcinii. În România, acest lucru nu e obligatoriu. Dacă nu le fac, nu li se plătește concediul maternal. În aceste controale sunt incluse nu numai verificări ale sarcinii ci și investigații stomatologice și de altă natură care țin de sănătatea mamei, ecografii etc., toate consturile fiind suportate de stat. După 7 luni de sarcină, mamele din Ungaria mai sunt obligate să își facă înregistrarea cardiotopografică a inimii fătului. Toate analizele sunt gratuite, inclusiv screening-ul metabolic al nou-născutului, pe 23 de afecțiuni. Mai mult, mamele care sunt cazuri sociale primesc de la medicul de familie vouchere de transport, pentru a putea ajunge la spitalele unde se fac aceste analize. Vedem, la vecini, un sistem coerent. În final se cheltuie mai puțin cu prevenția decât cu tratarea unei boli”, arată medicul timișorean.

Poveste de groază: a decis care copil din doi va muri

Dacă a plâns vreodată medicul Olimpia Oprea? De multe ori. Poveștile din sala de nașteri pot fi, uneori, pe cât de înălțător e momentul venirii pe lume a unei noi ființe, pe atât de cutremurătoare.

Cum e să „aduci pe lume” un făt mort în uterul mamei care nu s-a preocupat să meargă la control, și să rămâi cu capul lui în mâini? E un exemplu. Sunt altele și mai și. De exemplu, cum e să decizi, cu bună știință, cine trăiește și cine moare. E o decizie pe care, preferabil, nu trebuie să o iei niciodată.

„În anul 1996 nu aveam la maternitate decât un singur ventilator și, într-una din gărzi, am avut doi copii care aveau nevoie imperativă de el. Împreună cu pediatra a trebuit să alegem care din cei doi copii să fie salvat. Pediatra a încercat să îi facă celuilalt respirație gură la gură. Era copilul unei doamne la a șasea naștere. A murit sub ochii noștri. L-am salvat pe celălalt bebeluș, primul copil al unei mame. Acesta a fost criteriul nostru, care oricum nu este corect. Nu am să uit niciodată momentul în care s-a stins sub ochii noștri. Doamne ajută, acum avem destule aparate. S-au schimbat radical lucrurile, anual primim în jur de 2 milioane de euro de la primarie, mai sunt finanțări de la Banca Mondială, plus confinanțare sau parteneriate în proiecte europene”, își amintește medicul.

România, în vârful clasamentelor negative

Revenind la avorturi, România e una din țările în care întreeruperile de sarcină sunt permise până în săptămâna a 14-a. În Ungaria, limita e la 12 săptămâni, iar în Italia la mult mai puține.

„Sistemul implementat în Ungaria le face pe femei să se răzgândească și să dorească să ducă sarcina până la capăt. Li se prezintă inclusiv alternative în caz că nu doresc să păstreze copilul”, mai spune doctorița Oprea. Spitalul pe care îl conduce desfășoară proiecte transfrontaliere cu entități din țara vecină.

Nu putem uita că, la așa o rată marea a avorturilor, în România, întreruperea de sarcină a devenit metodă contraceptivă. Ce e de făcut? „Eu am avut o pacientă cu 40 de avorturi la activ, care nu își făcea procese de con știință. Din păcate, se prezintă pentru înreruperi de sarcină foarte multe adolescente. Ceea ce dovedește faptul că nu au cunoștințe. Nu știu de ce părinții nu abordează subiectul în familie, dar având evidența faptului că ei nu o fac, atunci poate că în școli ar trebui să înceapă această educație, la orele de anatomie, dirigenție, și să li se spună mai mult. Ar fi benefic să se facă educație sexuală în școli. Să li se prezinte copiilor mijloacele de contracepție, ca să nu se ajungă la avort, care e ceva foarte traumatizant. Ar fi bun sistemul cu asistente comunitare, cum sunt în Ungaria, care pe lângă monitorizarea gravidelor fac și educație sanitară în școli. Într-un oraș ca Szeged, sunt 91 de astfel de asistente”, concluzionează medicul Olimpia Oprea.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Referitor la paragraful:

 

“Ar fi benefic să se facă educație sexuală în școli. Să li se prezinte copiilor mijloacele de contracepție, ca să nu se ajungă la avort.”

 

Consideram ca educatia sexuala in scoli nu ar fi benefica, deoarece este gandita prost:

Descreștinarea tineretului prin introducerea educației sexuale în școli

Iar contraceptia este un pacat.

Cititi va rugam si:

Doctrină satanică: CEZARIANA și PRACTICILE INUMANE din secțiile de nou născuți

ONU SUPARATA ca din ce in ce mai multi MEDICI ROMANI REFUZA AVORTUL

BRAVO LOR: Medici din Iasi REFUZA SA MAI FACA AVORTURI deoarece “AVORT INSEAMNA A UCIDE”

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Cand mergi la acea institutie de asa zisa “Planificare Familiala”, acolo mamele, in loc sa fie ajutate si incurajate sa aduca copii pe lume, se intampla viceversa.

    Gem peretii unor astfel de institutii cu postere continand mesaje de genul: “Ai o sarcina nedorita ? Vino la noi sa te ajutam sa scapi de ea.” sau “Foloseste Prezervativul” sau “Nu-ti uita anticonceptionalele” etc etc…

    Probabil am reprodus inexact, dar ideea, aia e.

    Am fost acolo, am vazut cu ochii mei !!! Nu am sa uit niciodata !!!

    1. @ Dana

      Dumnezeu sa-ti rasplateasca inmiit.

      Am intalnit si eu medici care refuza sa mai proceseze avorturi.

      Cand am fost cu sotia pentru un control inainte de nastere, am asistat la o secventa in care un medic a certat o tanara care dorea sa faca avort si a exclamat pur si simplu: “Refuz sa mai fac asa ceva !!!”

      Se pare ca se schimba lucruri, in bine, chiar daca modest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button