X

17 iulie 1918 – 100 de ani de la martiriul Sfântului NICOLAE al II-lea Romanov ȚARUL-MUCENIC al Rusiei, împreună cu familia și slujitorii săi

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Familia Regala a Romaniei: Centenarul unei tragedii

Astăzi, comemorăm centenarul unei tragedii.  În ziua de 17 iulie 1918, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi familia lui au fost asasinaţi cu sălbăticie de bolşevici. Aflați la Iași, Regele Ferdinand I și Regina Maria a aflat cu oroare despre crima petrecută în Rusia. Această tragedie, petrecută în timpul Primului Război Mondial, avea să deschidă calea unei nesfârșite suferințe pentru poporul rus.

La 17 iulie 1998, 80 de ani mai târziu, ţarul şi familia imperială au fost îngropaţi la Sankt Peterburg, în Catedrala Imperială Petru şi Pavel. Cu această ocazie, preşedintele rus Boris Yelţîn a declarat:

„Dragi concetățeni, astăzi este o zi istorică pentru Rusia. Optzeci de ani au trecut de la uciderea ultimului împărat rus și a familiei lui. Am așternut mult timp tăcerea asupra acestei crime monstruoase. Trebuie să spunem adevărul: masacrul de la Ekaterinburg a rămas unul dintre cele mai rușinoae episoade din istoria noastră. Îngropând rămășițele inocentelor victime, noi vrem să ispășim păcatele înaintașilor noștri”.

După miezul nopții zilei de 4/17 iulie 1918, întreaga familie, împreună cu doctorul și doi slujitori credincioși, a fost aduși în subsolul casei pentru izolare sub pretextul mutării iarăși a lor din cauză că „există tulburare în oraș”. Acolo ei au fost uciși brutal și nemilos, atât copiii, cât și adulții, la adăpostul întunericului – pentru că „oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina, că faptele lor erau rele.” (Ioan 3, 19). Țarul a fost împușcat în timp ce s-a ridicat în apărarea familiei sale. Țarina Alexandra a reușit să-și facă semnul crucii înainte ca să cadă și ea. Primele gloanțe nu i-au omorât pe cei mai tineri, și au fost bătuți cu sălbăticie, junghiați cu baionetele și împușcați de la mică distanță, înainte de a fi jefuiți de toate lucrurile prețioase:

Cititi va rugam si:

Iata si Inmormantarea Tarului Nicolae al II-lea si a familiei sale:

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Frate Vasile, stiai ca particele din moastele sfinte ale tarului Romanov si ale familiei sale se gasesc la Biserica Studentilor (fosta Rusa) de la Universitate? Acum cativa ani am trecut pe acolo si m-am inchinat la ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button