Legea offshore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, într-o variantă modificată pe ultima sută de metri. Legea va include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare sau eliminarea creditului fiscal.
UPDATE 21.45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a venit cu un „drept la replică” după adoptarea legii, precizând că „nu au fost negocieri pe marginea legii în spatele unor uşi, nici închise, nici deschise”.
„De obicei nu dau drept la replică pentru că ar însemna să stau tot timpul la microfon, dar este o lege foarte importantă şi încep cu speranţa că abţinerile sau voturile împotrivă nu au fost generate de rea credinţă, ci poate dintr-o înţelegere greşită a prevederilor acestor legi. Nu au fost negocieri pe marginea legii în spatele unor uşi, nici închise, nici deschise”, a declarat Dragnea.
Dragnea a făcut remarci acide la adresa opoziţiei, spunând despre un deputat că „e aici un disc care e stricat şi tot vorbeşte”. Remarca lui a fost primită cu aplauze de deputaţii PSD.
UPDATE Legea offsghore a fost adoptată. Au fost 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 abţineri, PNL şi USR fie s-au abţinut de la vot, fie au votat împotrivă, iar PMP a votat împotrivă.
UPDATE PNL a anunţat că se va abţine de la vot.
Deputatul PNL Virgil Popescu a precizat că prin această lege au fost alungaţi investitorii din Marea Neagră.
UPDATE 20:47 USR a anunţat că se va abţine de la vot.
Deputatul USR Cristina Prună a declarat că, deşi dezbaterile ar fi trebuit să fie susţinute, transparente, acest lucru „nu s-a întâmplat, procesul legislativ a fost viciat, discuţiile s-au purtat în spatele unor uşi închise”.
Potrivit ei, nu s-a discutat cu fermitate cadrul fiscal şi nu ştim cât are România de câştigat de pe urma soluţiei cu care s-a venit astăzi, pentru că ea nu a fost dezbătută în comisie.
„Faptul că dezbaterile s-au desfăşurat departe de opinia publică ne face să credem că s-au desfăşurat sub patronajul domnului Liviu Dragnea. În timp ce noi dezbăteam legea în comisii, Liviu Dragnea prezenta o variantă a legii într-o conferinţă. Liviu Dragnea astăzi a dat un mesaj clar: faptul că toate companiile care vor veni să îşi rezolve probleme trebuie să meargă la el în birou să o facă”, a spus Prună.
UPDATE 20:45 PMP a anunţat că va vota împotriva proiectului. Deputatul PMP Adrian Todoran a spus că PMP va vota împotrivă din cauza articolului 18 al legii, care prevede un nivel fix al redevenţelor pe toată perioada celor 30 de ani, plus posibilitatea de a prelungi cu încă 15 ani, iar nivelul redevenţelor să rămână ca şi la început. „Conform unor studii, în 10 ani de zile orice firmă îşi amortizează partea de investiţii. Prin articolul 18, lăsăm aceleaşi redevenţe ca şi la început. Nu este normal ca, după ce firma care exploatează să-şi acopere din cheltuieli, noi să nu putem negocia în interesul românilor”, a spus el.
UPDATE 20:40 Plenul Camerei Deputaţilor a început discuţiile privind legea offshore.
Banii din gaze merg către autostrăzi
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat luni varianta finală a legii offshore şi a anunţat că ea va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor. Legea va include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare. Banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură implementate în sistem parteneriat public-privat.
„Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România”, a declarat Liviu Dragnea.
El a anunţat astfel o prevedere care nu a fost discutată până acum. Respectiv, Dragnea a precizat că la Camera Deputaţilor s-a introdus prevederea ca sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare şi din redevenţe să alimenteze fondul special creat prin ordonanţa pentru parteneriatul public privat pentru finanţarea proiectelor mari de infrastructură, în special autostrăzile. „Aceste sume nu vor intra în coşul mare al bugetului de stat, sunt sume cu destinaţie specială”, a spus el.
Liviu Dragnea a anunţat că modificările efectuate în Camera Deputaţilor la legea exploatărilor offshore, faţă de varianta iniţială venită de la Senat, îi vor aduce statului 20 de miliarde de dolari. „Este o lege, după părerea mea, de importanţă strategică uriaşă. Poate e vorba de una din cele mai mari oportunităţi pe care le poate avea România. O să vă prezint diferenţele şi ce câştig are România din ce propunem noi”, a spus Dragnea.
Creditul fiscal – eliminat
Liviu Dragnea a anunţat că elimină creditul fiscal acordat companiilor.
„Varianta Senatului: era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea îngheţată. Adică orice impozit, taxe, impozit pe profit, impozit pe venit, orice înseamnă fiscalitate generală în România, dacă ar fi suferit vreo modificare în perioada derulării acordului petrolier, deci următorii 20 plus posibil 15 ani, companiile care operează în offshore nu trebuiau să plătească nimic. Adică statul român le făcea un credit fiscal, suma pe care trebuiau să o plătească în plus le-o dădea statul, de acolo şi-o lua statul. Deci practic nu plăteau nimic, ceea ce era inacceptabil”, a spus Dragnea.
„Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaţilor, pe care o vom adopta astăzi, după ce termin conferinţa cu voi: creditul fiscal se elimină. Deci nu se mai asumă obligaţia de către statul român ca fiscalitatea generală să nu fie modificată, iar dacă este modificată să se dea bani la nişte companii care să plătească această diferenţă. În primul rând era profund discriminatoriu faţă de celelalte companii din România”, a precizat el.
Impozit pe venituri suplimentare
În varianta de la Senat, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. „La ce se referă acest impozit. În 2013 şi 2014 s-au adoptat nişte ordonanţe de urgenţă care au stabilit că odată cu creşterea preţului la gaze intervale de creştere pe care se aplică un impozit suplimentar. Pe varianta Senatului, acest impozit pe venitul suplimentar era zero”, a spus el.
În varianta Camerei Deputaţilor se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare.
„S-a luat de bază preţul de 45,71 lei/MWh. Este preţul care a fost luat de bază la calculul din 2013 şi s-a pus un impozit pe o diferenţă. Diferenţa de la 45,71 lei până la 85 lei pe MWh, care înseamnă 39,29 lei. Se impozitează cu 30%.
Am făcut calculul doar pentru acest interval. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Asta înseamnă 6,25 miliarde de dolari pe care le încasează statul român din acest interval 45,71 – 85 lei. De la 85 în sus, la intervale de câte 15 lei se adaugă 5 puncte procentuale. Până la 190 de lei s-au făcut aceste intervale.
S-a făcut un calcul, prognoză până la 145 lei, unde se estimează că s-ar putea să ajungă la un moment dat preţul. După aceste date, statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari.
La aceste sume, se adaugă redevenţa estimată la 230 de milioane de dolari pe an, înmulţit cu 20 de ani, 4,6 miliarde, adică un total de 17,8 miliarde de dolari.
Se estimează , o estimare pesimistă minimă, care ar fi celelalte venituri generaet pentru statul român din activitatea directă şi si indirectă pe orizontală, impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, contribuţii sociale şi alte atxe şi impozite. S-a luat minimul, aproximativ 2 miliarde de dolari.
Deci cu această formă a legii, statul român încasează venituri de peste 20 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.
El a precizat că această lege se referă la tot ce înseamnă rezerve din Marea Neagră şi că „se ştie că rezerva este mai mare decât cea exploatată acum, cel puţin dublă zic unii specialişti”.
„Asta înseamnă că această lege poate să genereze venituri de 40 de miliarde de dolari”, a mai spus Dragnea.
50% din gaze, tranzacţionate pe piaţa din România
Liviu Dragnea a precizat că se introduce o prevedere prin care 50% din gazele extrase vor fi tranzacţionate pe o platformă din România.
„Al treilea obiectiv: ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piaţa românească. În varianta Senatului, 100% contracte bilaterale. Ce înseamnă asta? Că producătorul încheie contracte bilaterale la ce preţ vrea, cu cine vrea, pe ce perioadă şi pe ce cantitate doreşte, fără ca statul român să ştie şi probabil 100% din cantitate pleca la export, în principal în Ungaria după care pe acolo se diversifica în nord şi în sud şi poate şi în vest. Deci practic rezerva de gaze din Marea Neagră pleca din România, nu rămânea în România, se ducea la export. De ce e foarte important acest aspect? Noi avem şi acum o diferenţă de cantitate de gaze necesatră pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România. Practic o dependenţă faţă de ruşi. Din păcate, producţia de gaze din onshore, de pe terestru, este în scădere. Deci diferenţa necesar de a fi acoperită în anii următori creştea dependenţa faţă de ruşi. Cu atât mai important este ca din noile rezerve de gaze naturale din Marea Neagră să se acopere şi să rămână şi un plus pentru a sprijini economia românească. Practic, să devenim una dintre puţinele ţări independente energetic din lume”, a spus el.
Astfel modificarea adusă la Camera Deputaţilor este că jumătate din producţia de gaze exploatată din offshore va fi tranzacţionată pe piaţa din România. „Asta înseamnă acoperirea deficitului de gaze pentru consum şi pentru economia românească, asta înseamnă independenţă energetică şi o infuzie serioasă în economie, deci dezvoltare”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.
El a mai spus şi că 25% din firme şi din angajaţi vor fi din România şi din spaţiul UE.
În ceea ce priveşte redevenţele, Dragnea a menţionat că „a fost o falsă discuţie în spaţiul public şi miza nu era redevenţa”. „Redevenţa, ne place, nu ne place, este prinsă în acordul petrolierul acu aceste companii din 2008. Odată redevenţa prinsă acolo, nu se poate modifica”, a spus el.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Imi pare rau sa spun dar PMP-ul are relativ dreptate. Dragnea a demonstrat de la inceput ca el personal si consilieri lui nu prea se pricep la economie si asta demonstreaza in continuare cu chestia asta.
Banii aia oricum partial puteai sa ii faci sa vina in Romania daca erai inteligent dar el blocheaza rata redeventelor la 30 de ani !!!! Uitati-va la legislatia Norvegiana cum renegociaza redeventele.
De ce vor politicieni romani sa reinventeze roata? Nu e deloc gandita bine legea. Prea grabita dar macar mai bine facuta decat alte legi proaste date recent.
Totuși să nu fim cârcotași, eu sunt o persoană apolitică, dar legea offshore care e făcută acum mi se pare destul de OK, în plus chiar dacă nu pot creste redevențele au lăsat loc liber pt alte creșteri de impozite. Dacă PMP-ul erau patrioți trebuiau să obiecteze la prima lege, în care statul nu câștiga mai mimic
Legea offshore a fost adoptată, am fost trădați în proporție de doar 65% !
http://www.justitiarul.ro/legea-offshore-a-fost-adoptata-am-fost-tradati-in-proportie-de-doar-65/
PMP are dreptate dar nu prea stim unde. PMP + USR+ PNL au bagat numai strimbe pentru ca statul roman sa nu beneficieze de nimic. Te-ai uitat la filmuletele de pe net in care vb aia de la companiile straine? Pur si simplu le-a cazut fata cand au vazut ca trebuie sa dea bani mai multi. Eu au venit relax la meeting de pe pozitii de forta , aroganti si au inceput sa ameninte ca se retrag.
Foarte bine face Dragnea si sper sa reuseasca sa aduca banii aia. Daca multinationalelor nu le convine, nu-I nimic tinem gazul in pamant pina cand se gaseste cineva in viitor mai putin lacom. Acum de dragul investitiilor nu I-om invita pe toti neghiobii ca sa ne mai si rada in nas nu crezi?
Unde e Petromul, unde sunt investitorii romani, unde e statul roman ???
Cu ce sunt santajati atat de aspru conducatorii nostrii ?
Cu ce pot fi mituiti conducatorii nostrii de vand bogatii pe nimic, bogatii atat de mari, incat ei insisi daca le-ar stapanii in numele statului pentru acest popor, s-ar imbogatii incomensurabil mai mult ???
De ce nu exploatam noi pentru noi si eventual sa vindem si altora ???
Cum ar fi sa taiem macaroana resurselor pentru straini, sa vedem ce fac strainii asa de bazati fara obiectul muncii.
Sa vedem cum se descurca cu teoriile lor economice, cand nu vor mai avea cu ce sa produca?
Sa-i vedem atunci cum mai tin lectii de integrare euroatlantica si europeana.
Tara care vinde resurse si importa produs finit e sortita falimentului. Orice banala teza economica incepe cu aceasta idee.
Pana cand trebuie sa-i tinem pe umerii nostrii pe bogatii lumii???
Au murit strabunii nostrii, ca noi sa avem un trai mai mult decat decent, probabil un nivel de trai greu de imaginat pentru plebea ce atarna la un salar de nici 300 de euro in mana pe luna !!!