X

Spaima ATEULUI Mândruță: ,,Sunt nopți în care mă TREZESC în transpirația aceea RECE a spaimei de VEȘNICIA neantului… Asta mă TOPEȘTE zilnic de puteri”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De cele mai multe ori cand ma pomenesc intr-o dezbatere religie vs. ateism uit sa le spun credinciosilor un lucru important si care cred ca le-ar facea placere:

As vrea sa fiu ca ei.

Chiar as vrea. Am 48 de ani, probabil ca ma asteapta inca vreo 10-20 ok, restul de boala, apoi decesul, apoi nimic. Ce bine-ar fi sa pot crede ca viata e doar o faza a unei existente vesnice, in care cineva va avea grija de sufletul meu… Nici nu va imaginati cat de tare, fara nici o ironie, cat de tare as vrea sa schimb scepticismul, ratiunea si mintea care imi spun ca orice as face, orice ar fi, in maxim 30 de ani sunt nimic.

Absolut nimic. Ma gandesc la asta, cateodata de doua ori pe zi. Nu e un sentiment placut. Fata de nimic, chiar si iadul pacatosilor pare o solutie buna: pentru ca de fapt si in iad, oricat te-ai chinui, continui SA EXISTI.

Eu insa nu pot crede in asta, in viata vesnica si in salvare de la moartea trupului. Nu pot, pentru ca demult, in copilarie, am pus cap la cap argumentele divin vs biologic si ratiunea a tras concluzia care ma urmareste si acum: suntem organisme biologice cu timp limitat de viata. Si atat.

Nu pot sa cred altceva. Nu pot, si va rog sa ma credeti ca mi-as dori. Chiar foarte tare. M-ar scuti nu doar de nopti in care ma trezesc in transpiratia aceea rece a spaimei de vesnicia neantului. Dar poate ca mi-ar da si energia necesara sa continui sa fac lucruri cu sens aici pe pamant.

Ma uit in jur, cei mai multi dintre oamenii fericiti sunt credinciosi. Cei mai multi dintre nevrotici si neadaptati sunt atei. Prietenii mei care cred in divin au o privire mai senina, vacante mai vesele, amici mai buni in jurul lor. Cred ca sunt si mai bogati: la mine in sat, oamenii cu stare, sunt si cei mai vizibil religiosi. Si vad ca le merge bine. Oamenii ii respecta atunci cand vorbesc despre asta. Eu trebuie de cele mai multe ori sa imi ascund parerile despre spiritualitate. Pentru ca sunt putini care sa le accepte.

De-aia ii si invidiez pe cei cu credinta, crestini sau de alt cult. Pentru ca sunt mai bine integrati in comunitatile lor, pentru ca viata lor are mai mult sens, pentru ca pot crede sincer ca isi vor petrece vesnicia cu cei dragi.

Pentru mine, vesnicia e o drama. Pentru ca stiu – sau cred, luati-o cum vreti – ca atat eu, cat si cei pe care ii iubesc, n-o sa mai existe intr-o buna zi.

Si asta ma topeste zilnic de puteri.

De-asta nici nu ma mai bat prea tare cu credinta, in ultima vreme. Pentru ca stiu ca alternativa la ea, adevarul meu, e cu mult mai cumplita.

O traiesc in fiecare zi, si nu e nici o sfaraiala. Tocmai de aceea, ca om privat de ea, recomand tuturor, cu caldura, religia.

Te face mai fericit.

Si chiar daca la capatul vietii descoperi ca dobitocul de ateu a avut dreptate, macar ai trait pana atunci mai relaxat decat el.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

13 comentarii

  1. Desi pana acum nu-l prea apreciam pe LM, discursul sincer de fata ma face sa reconsider atitidinea mea. Pana la urma, orice om, pana si ateu fiind, are ganduri asemanatoare, doar ca majoritatea le suprima, le arunca laoparte pentru ca nu le da pace. Omul e un adanc, un gol care nu poate fi umplut decat de Dumnezeu.

  2. Cred ca e pe drumul cel bun daca gandeste asa si e chinuit de intrebari. Daca cautarea lui este sincera si nu este doar de fatada pt a lovi prin asta indirect in biserica, il va ajuta Dumnezeu sa-L descopere pe El si care e sensul vietii pe pamant.Omul e o fiinta pacatoasa care a pierdut comuniunea armonioasa cu Dumnezeu, nu-L mai putem percepe ca primii oameni din rai din cauza pacatului.
    Cum se spune atat de frumos, dar atat de omenesc
    Cred Doamne, ajuta necredintei mele!

  3. Să-i facă Șișu cadou o carte… Poate Sf Serafim Rose, Ortodoxia și religia viitorului sau Sf Briancianinov. Veniți cu propuneri. E o șansă mare sa se salveze un suflet! E datoria tuturor să-l ajutam cumva.

  4. Bravo, Lucian Mândruţă! Mă bucur că ai început să gândeşti! Fie ca Domnul Hristos să te călăuzească!

  5. S-ar putea ca, asa sa arate inceputul pocaintei unui ateu.

    De obicei, cautarea lor, daca e sincera, se poate solda cu o marturisire cu efecte consistente in plan social, avand in vedere ca Lucian Mandruta este privit ca un formator de opinie.

    Sa-l lumineze Dumnezeu si sa-l aduca ACASA.

  6. Atunci cand traiesti doar in intuneric nu poti sa ai parte decat de intuneric. Inconstient realizezi ca cei care sunt de partea Luminii, cei care au credinta in Dumnezeu si respecta invataturile si cuvantul lui Dumnezeu au parte de realizari, de fericire , de LUMINA|.
    Nimeni nu te impiedica sa urci catre Lumina. Esti doar ceea ce gandesti! Un spirit ratacit in intuneric, plin de spaime si incertitudini…. legat de partea materiala a vietii … sau doar de intuneric. Un spirit slab si ratacit , care nu are puterea si vointa de a aspira catre LUMINA. Stiti cine este LUMINA? Daca o viata de om nu a fost de ajuns pentru a intelege cine si/sau ce este LUMINA ati trait degeaba….ati ales doar partea materiala a vietii … doar atat … in rest nu exista nimic pentru voi…. sunteti prea saraci pentru a intelege… spirual…. banii , averea de orice fel material …. va sunt de folos doar aici in lumea materiala … cand veti pleca din liumea materiala…. care este limita sau granita cu lumea intunecata …. veti fi atrasi , conform faptelor , gandurilor si cuvintelor voastre catre lumea pe care ati creat-o …. intuneric sau lumina…. de aici apare sentimentul pierzaniei , prezent inca din timpul vietii materiale … care va arata lumea in care va trebui sa traiti dupa moart5ea fizica…. va e teama …. nu credeti … si totusi un sentiment apasator de frica va domina inca de pe acum ….odata cu moartea fizia, materiala , a corpului uman , spiritul viostru, cultivat in lumea materiala doar in sens material si nu spiritual va merge exact in lumea pe care a creat-o … rece , intunecata , fara mila si speranta …. in care va fi nevoit sa traiasca , pentru a experimenta pe propria simtire efectele gandurilor , cuvintelor si faptelor lor …. in lumea pe care singuri au creat=o prin vointa proprie in lumea materiala….
    de aceea pentru cei necredinciosi , rataciti …. vesnicia este o drama …. ei simt inconstienti… , prin simturile lor ca vor trebui sa plateasca pentru gandurile , cuvintele si faptele lor din viata actuala …. [pentru ei vesnicia este osanda …. asta este ceea ce merita ….. dupa o viata intreaga petrecuta in intuneric , in care nimic spiritual nu a cautat o cale spre LUMINA , cum poti crede ca vei avea parte de LUMINA.? aveti parte doar de intunericul pe care l-ati creat si intretinut prin gandurile , cuvintele si faptele voastre…. doar voi sunteti vinovati de osanda pe care o aveti de ispasit …. … RASPLATA SAU PEDEAPSA ESTE RODUL GANDURILOR , CUVINTELOR SI FAPTELOR VOASTRE! SUNTETI CEEA CE GANDITI! PRIMITI CEEA CE MERITATI!!!

  7. A crede inseamna a face. Cunosc nenumarati oameni de genul acestui nefericit pe care necredinta l-a aruncat in tot felul de lucruri mincinoase. Nu pot sa uit cu cata admiratie il privea pe un criminal ca Brucan! Saracul Mandruta si saracii atei. Nu exista in Univers fiinte mai nefericite decat ei! Le spun tuturor acelor atei care mai au un gram de onestitate cand zic ca si-ar dori sa creada: faceti faptele credintei cu modestie (nu zic smerenie pt ca nu cred ca inteleg cuvantul) si credinta va veni de la sine. Altfel nu aveti prea multe sanse. Care sunt aceste fapte? Cautati un preot in fata caruia va puteti deschide sufletul si va confesati. Spuneti cu sinceritate inclusiv ca nu puteti crede. Rugati-va sincer. Chiar si zicand de genul “Doamne ajuta-ma sa te cunosc, invata-ma sa cred in Tine” etc. O fi mare lucru in raport cu castigul sufletesc pe care il vei obtine? Fiecare decide pt el. E o problema care tine de intimitatea sufleteasca a fiecaruia.
    Parerea mea depre Mandruta este ca nu este un om onest si aici se rupe totul.

  8. Lucian Mândruță , are la Digi fm o emisiune în direct cu ascultătorii, la ora 17 de luni până vineri.
    Andrei Imediat după Paște, a avut o emisiune în direct, cu dezbatere , despre religie ortodoxă.
    Întrebare :
    Cum de este lăsat de conducerea postului să dezbată asemenea subiecte , un ateu ?
    Prin comparație , este ca și cum un homosexual ar discuta despre relații sexuale cu femei !
    Andrei M.
    București, 15 mai 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button