X

STIRI pe scurt (07.06.2018)

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Grupul polonez Tymbark, prezent pe piața românească de peste 20 de ani, își extinde afacerile printr-o nouă achiziție spectaculoasă, fabrica de conserve Râureni, unul dintre cei mai mari producători locali, susțin surse din piață. 

http://www.capital.ro/exclusiv-polonezii-de-la-tymbark-dau-inca-o-lovitura-pe-piata-rom.html

Social-democrații au stabilit, după mai bine de un an în care au tot ”amenințat”, că vor organiza un miting în București, pe 9 iunie. Deși au anunțat inițial un milion de oameni, PSD-iștii și-au mai temperat valul de optimism, dar susțin în continuare că va fi o manifestație de amploare. Printre membrii de partid a și început să circule o pagină cu instrucțiuni pentru cei care vor merge la mitingul din Piața Victoriei.

http://www.puterea.ro/politica/document-cum-sunt-chemati-psd-istii-la-marele-protest-si-care-sunt-regulile-168302.html

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că mitingul PSD de sâmbătă are o ”abordare caraghiaosă şi pur populistă”, în condiţiile în care noţiunea de protest se asociază, în mod normal într-o democraţie, cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare.

http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-despre-mitingul-psd-mi-se-pare-o-abordare-caraghioasa-si-pur-populista-17242698

Poluare sau trucaj? Imagini cu apa albastră a unui pârâu din Săteni au fost postate pe facebook de un locanic. Acesta cere autorităților să se sesizeze. Poluarea ar fi avut loc duminică, iar pârâul se varsă în Râul Ialomița. Apa albastră de la Săteni, ajunge în Ialomița printr-o conductă. Autoritățile nu mai pot susține varianta trucajului.

https://www.gazetadambovitei.ro/actual/poluare-sau-trucaj-imagini-cu-un-parau-colorat-in-albastru-care-se-varsa-in-ialomita/

https://www.gazetadambovitei.ro/actual/video-apa-albastra-de-la-sateni-ajunge-in-ialomita-printr-o-conducta-autoritatile-nu-mai-pot-sustine-varianta-trucajului/

Noul ministru italian al familiei: “Homosexualii vor să ne domine şi să ne anihileze poporul”. Chiar în seara învestiturii guvernului italian, o primă polemică s-a declanşat în rândurile sale, o primă fisură în alianţa celor două partide populiste venite la putere în peninsulă, Liga şi Mişcarea 5 Stele. Noul ministru al familiei, Lorenzo Fontana, membru al Ligii, un apropiat al catolicismului integrist şi adversar declarat mariajului homosexual şi avorturilor, a afirmat pentru Corriere della Sera: “Familiile homosexuale nu există în legislaţia italiană”.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/noul-ministru-italian-al-familiei-homosexualii-vor-sa-ne-domine-si-sa-ne-anihileze-poporul.html

Activiștii homosexuali evrei au mărşăluit împreună pentru prima dată în Sao Paulo la o paradă a mândriei. Un grup de aproximativ 600 de activiști și suporteri homosexuali evrei au participat pentru prima dată uniţi la o paradă de mândrie homosexuală din Sao Paulo.

https://www.jta.org/2018/06/05/news-opinion/jewish-gay-activists-march-together-first-time-sao-paulo-pride-parade

O femeie din Mississippi a născut la o clinică de avorturi din statul american, după ce a intrat în travaliu în timpul unui consult. Femeia se afla la un control pentru a afla în ce stadiu se află sarcina, moment în care a intrat în travaliu. Astfel că medicii, obișnuiți până atunci să facă doar avorturi, au fost nevoiți să aducă pe lume un bebeluș în singura clinică de avorturi din statul american, scrie usatoday.com.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/o-femeie-din-sua-a-nascut-la-o-clinica-de-avorturi-cum-s-a-intamplat-totul.html

Peste jumătate din software-ul instalat pe computerele din România, mai exact 59%, nu este licenţiat corespunzător, ceea ce creşte riscul atacurilor cibernetice, potrivit unui studiu BSA, remis, marţi, AGERPRES.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/06/05/peste-jumatate-din-software-ul-instalat-pe-computerele-din-romania-nu-este-licentiat-studiu–120754

Remus Borza, parlamentar: Decizia Guvernului de a amâna introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic încurajează evaziunea fiscală.

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/remus-borza-parlamentar-decizia-guvernului-de-a-amana-introducerea-caselor-de-marcat-cu-jurnal-electronic-incurajeaza-evaziunea-fiscala-17241936

Compania Facebook a semnat contracte cu zeci de producători de telefoane mobile prin care le-a oferit acces la datele utilizatorilor, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times, dar reţeaua de socializare online susţine că nu au fost oferite ilegal informaţii private.

http://www.gandul.info/international/un-nou-scandal-zguduie-facebook-nyt-a-aflat-ca-facebook-a-oferit-ilegal-unor-producatori-de-smartphone-uri-date-personale-prima-reactie-a-companiei-americane-17241820

Statul american Washington a anunţat luni că dă în judecată companiile Google şi Facebook, pe care le acuză că au încălcat o lege locală privind publicitatea politică, relatează AFP.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/05/statul-american-washington-da-in-judecata-google-si-facebook-in-legatura-cu-publicitatea-politica–120646

Hacker american, acuzat de crimă după ce un muncitor angajat să-i construiască o reţea secretă de tuneluri subterane şi-a pierdut viaţa într-un incendiu.

http://www.go4it.ro/internet/hacker-american-acuzat-de-crima-dupa-ce-un-muncitor-angajat-sa-i-construiasca-o-retea-secreta-de-tuneluri-subterane-si-a-pierdut-viata-intr-un-incendiu-17241089/

Scandal la Spitalul de Boli Infecţioase Piteşti, după ce părinţii unui copil s-au luat la ceartă cu asistentele şi apoi au filmat în interiorul spitalului pentru că la Urgenţe nu exista niciun medic de gardă.

https://observator.tv/social/scandal-spital-boli-infectioase-pitesti-255860.html

Poliţiştii din Prahova au deschis o anchetă la unul dintre Centrele unde sunt internate persoane adulte cu probleme psihice aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Ancheta vizează suspiciunui de agresiune sexuală şi viol, victima fiind una dintre persoanele internate. Surse apropiate de anchetă au precizat pentru ”Adevărul” că în cauză există o plângere depusă de unul dintre asistenţii Centrului care a reclamat faptul că unul dintre beneficiari, o tânără în vârstă de 23 de ani, diagnosticată cu retard mital, a fost victima unui viol. Principalul suspect, susţin aceleaşi surse, este un bărbat în vârstă de 58 de ani, diagnosticat cu schizofrenie, şi el pacient al aceluiaşi centru.

http://adevarul.ro/locale/ploiesti/suspiciuni-viol-unul-centrele-terapie-internate-persoane-handicap-victima-tanara-retard-mintal-1_5b163297df52022f75c99265/index.html

30 de milioane de euro pentru platforma cardurilor de sănătate.

http://www.romania-actualitati.ro/30-de-milioane-de-euro-pentru-platforma-cardurilor-de-sanatate-116239

Sistemul de sănătate este de nota 6,5- spune ministrul Sorina Pintea.

http://www.romania-actualitati.ro/sistemul-de-sanatate-este-de-nota-65–spune-ministrul-sorina-pintea–116240

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, face marţi o vizită în Austria – prima sa vizită bilaterală în Occident de anul acesta. Cu această ocazie, el a acordat luni un interviu radioteleviziunii austriece ORF, preluate de Reuters, în care susţine că Moscova nu încearcă să divizeze Uniunea Europeană.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/05/vladimir-putin-sustine-ca-rusia-nu-incearca-sa-divizeze-uniunea-europeana–120638

Rusia nu va ceda Kievului fosta regiune ucraineană Crimeea, indiferent de circumstanţe, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu pentru postul austriac ORF, citat de agenţia de ştiri Tass.

http://www.businessmagazin.ro/actualitate/putin-rusia-nu-va-ceda-regiunea-crimeea-indiferent-de-circumstante-17242877

Un oficial german a comunicat marţi că Grupul celor Şapte va primi din nou Rusia în clubul lor, scrie Reuters.

https://www.news.ro/externe/germania-sustine-ca-rusia-va-alatura-din-nou-din-g7-1922404905002018061218149156

Unul dintre cei mai cunoscuţi finanţatori şi pe vremuri unul dintre cei mai bogați oameni din lume, dar şi susținător al inițiativelor politice liberale din Europa de Est, George Soros a declarat recent că este „foarte preocupat de influența Rusiei asupra Europei în general și asupra noului guvern italian“. Îngrijorare care se adaugă celei provocate de opiniile politice ale lui Donald Trump, privite ca o amenințare pentru întreaga lume, dar mai ales pentru Europa, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22489213-soros-acuz-matteo-salvini-rela-strnse-moscova.htm

Curtea Constituţională a admis luni, 4 iunie, sesizarea deputaţilor liberali, care pretind că limba rusă nu poate avea statut de limbă de comunicare între naţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, în timp ce limba de stat este limba română.

http://adevarul.ro/moldova/politica/limba-rusa-nu-mai-statut-limba-comunicare-interetnica-moldova-cc-admis-partial-sesizarea-pl-1_5b15a8a6df52022f75c65ede/index.html

Forţele aeriene ale Arabiei Saudite au afirmat marţi că au distrus o rachetă balistică care a fost trasă asupra oraşului saudit Yanbu dinspre Yemenul vecin, a anunţat canalul local de televiziune Al Arabiya, citat de agenţia Xinhua.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/05/arabia-saudita-a-interceptat-o-racheta-balistica-trasa-din-yemen–120837

În Arabia Saudită au fost eliberate primele permise de conducere pentru femei, a anunţat agenţia de presă oficială SPA, preluată de France Presse. A fost implementat, astfel, un decret regal intrat în vigoare de trei săptămâni, prin care li s-a acordat femeilor dreptul de a conduce autovehicule.

http://stiri.tvr.ro/arabia-saudita-a-eliberat-primele-permise-de-conducere-pentru-femei_832090.html#view

Un miliard de animale mor în fiecare an pentru ca industria blănurilor să prospere. Protest la Londra. Un protest inedit a fost organizat în fața clădirii Parlamentului din Londra. Oamenii s-au adunat pentru ca în lume să nu se mai vândă haine de blană.

http://stiri.tvr.ro/un-miliard-de-animale-mor-in-fiecare-an-pentru-ca-industria-blanurilor-sa-prospere–protest-la-londra_832084.html#view

Tabere de refugiați evacuate la Paris. Aproape o mie de persoane repartizate temporar în alte locuri, până la clarificarea fiecărei situații. Ultimele două tabere de refugiați din Paris au fost evacuate în prezența forțelor de ordine și a reprezentanților asociațiilor care apără drepturile omului. Săptămâna trecută, o altă tabără de refugiați, considerată cea mai numeroasă, a fost evacuată.

http://stiri.tvr.ro/tabere-de-refugia–i-evacuate-la-paris–aproape-o-mie-de-persoane-repartizate-temporar-in-alte-locuri–pana-la-clarificarea-fiecarei-situa–ii_832081.html#view

Într-o scurgere de informaţii a apărut o fotografie în care se arată la un proces în comun 37 de inculpați îmbrăcaţi în  costume de închisoare portocalii, legaţi de mâini și de picioare, ca parte a eforturilor actuale ale SUA de a lupta împotriva imigrării ilegale.

http://www.businessinsider.com/leaked-photo-shows-alleged-37-illegal-immigrants-at-mass-trial-2018-6

Amnesty International susţine că atacurile coaliţiei conduse de SUA împotriva ISIS în oraşul sirian Raqqa de anul trecut au încălcat legea, punând în pericol vieţile civililor, scrie Reuters.

https://www.news.ro/externe/amnesty-international-acuza-coalitia-condusa-de-sua-in-siria-de-crime-de-razboi-raport-1922403105032018061018148897

Preşedintele executiv al Starbucks, Howard Schultz, a declarat că îşi dă demisia după 36 de ani de activitate, el neexcluzând o potenţială candidatură la preşedinţia SUA, scrie BBC.

http://www.capital.ro/seful-starbucks-isi-da-demisia-si-aspira-la-presedintia-sua.html

Un oficial american din cadrul Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA) a fost acuzat că ar fi vândut Chinei informaţii clasificate ale Statelor Unite în schimbul unei sume de cel puţin 800.000 de dolari, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

http://www.mediafax.ro/life-inedit/spionaj-un-agent-dublu-a-fost-acuzat-ca-ar-fi-vandut-chinei-informatii-secrete-ale-statelor-unite-pentru-800-000-de-dolari-17242620

Aproximativ 18.000 de militari din 19 ţări participă la exerciţiul NATO Saber Strike 18, care se desfăşoară în perioada 3 iunie-15 iunie, în Polonia şi statele baltice, a anunţat armata americană, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

http://www.mediafax.ro/externe/saber-strike-18-circa-18-000-de-militari-participa-la-exercitiul-nato-ce-incepe-duminica-in-polonia-si-tarile-baltice-17240209

Evreii uciși în Al Doilea Război Mondial au fost comemorați la Cluj. Se împlinesc 74 de ani de când 18.000 de evrei au fost deportați din județ. La ceremonia de la Casa Tranzit au fost aprinse 6 lumânări, în memoria celor 6 milioane de oameni care au murit în lagărele naziste.

http://stiri.tvr.ro/comemorare-la-cluj–in-urma-cu-74-de-ani–18-000-de-evrei-au-fost-deporta–i-din-jude–_832043.html#view

Cancerul la sân ar putea fi tratat fără chimioterapie, dacă este descoperit în stadii incipiente. O nouă eră în tratamentul cancerului la sân. Un studiu realizat de Centrul Albert Einstein din New York a stabilit că mii de femei diagnosticate cu o formă comună de cancer la sân, aflat în primele stadii, ar putea fi cruţate de chimioterapie.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cancerul-la-san-ar-putea-fi-tratat-fara-chimioterapie-daca-este-descoperit-in-stadii-incipiente-941082

O femeie cu cancer de sân în stadiu avansat a fost complet vindecată de boală printr-o terapie inovatoare, care a exploatat puterea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva tumorilor. Este pentru prima dată când un pacient cu cancer de sân în stadiu avansat a fost tratat cu succes printr-o formă de imunoterapie care utilizează propriile celule imunitare ale pacientului pentru a găsi și distruge celulele canceroase care s-au format în organism.

https://www.theguardian.com/science/2018/jun/04/doctors-hail-world-first-as-womans-advanced-breast-cancer-is-eradicated

Egalitatea de gen, subiect fierbinte la Bruxelles. Bruxelles va fi în următoarele două zile capitala promovării drepturilor femeilor. Pe 5 și 6 iunie, au loc Zilele Europene ale Dezvoltării, seminar organizat anual de Comisia Europeană și aflat acum la a 12-a ediție.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/egalitatea-de-gen-subiect-fierbinte-la-bruxelles-940690

Conchita Wurst, care a câştigat concursul Eurovision în 2014, a găzduit balul vienez, organizat pentru combaterea maladiei SIDA. Ediţia aniversară organizată în fața primăriei a avut ca temă filmul “Sunetul muzicii”. Printre invitaţii de marcă s-au numărat Kelly Osborne, Paris Jackson şi Adrien Brody. ″Balul Vieții″⁣ este menit să strângă bani pentru pacienţii seropozitivi, dar şi să promoveze toleranta faţă de comunitatea minorităţilor sexuale. Somptuos, însă mult mai picant decât cele tradiţionale, evenimentul a atras o sumedenie de invitaţi costumaţi extravagant.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/conchita-wurst-a-gazduit-balul-vienez-organizat-pentru-combaterea-maladiei-sida.html

Microsoft a cumpărat GitHub pentru suma de 7.5 miliarde de dolari. După ce au apărut informații în presă precum că Microsoft era în discuție pentru a achiziționa GitHub, compania de software face anunțul oficial astăzi pe blogul său. În topul tranzacțiilor realizate de compania fondată de Bill Gates, aceasta este pe locul doi, după achiziția de 26,2 miliarde de dolari a LinkedIn acum doi ani, scrie The Verge. GitHub a fost evaluat ultima dată la 2 miliarde de dolari în 2015.

https://www.startupcafe.ro/afaceri/microsoft-cumpara-github.htm

Justiția rusă a condamnat luni un jurnalist ucrainean, Roman Souchtchenko, arestat în octombrie 2016 și găsit vinovat de spionaj, la 12 ani de închisoare, relatează AFP.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22488427-rusia-jurnalist-ucrainean-condamnat-12-nchisoare-pentru-spionaj.htm

Serviciul Federal de Securitate (FSB) rus a anunţat luni că a reţinut în oraşul Krasnoiarsk din Siberia 11 membri ai unei celule religioase, suspectaţi că recrutau militanţi pentru grupări teroriste din Siria şi Afganistan, informează agenţia Xinhua.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/04/rusia-fsb-a-retinut-11-persoane-in-siberia-suspectate-ca-recrutau-militanti-pentru-grupari-teroriste–120075

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care prevede contramăsuri ca răspuns la sancţiunile impuse Rusiei în aprilie de Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/04/vladimir-putin-a-promulgat-o-lege-care-prevede-contramasuri-ca-raspuns-la-sanctiunile-impuse-de-sua–120426

Vulcanul Fuego din Guatemala şi-a încheiat, după 16 ore, activitatea şi cea mai violentă erupţie care s-a soldat cu 25 de morţi şi 1,7 milioane de persoane afectate, relatează luni EFE.

https://www.agerpres.ro/planeta/2018/06/04/vulcanul-fuego-si-a-incheiat-eruptia-de-16-ore-cu-un-bilant-de-25-de-morti-si-1-7-milioane-de-persoane-afectate–119921

Aeroportul din Hamburg a fost redeschis luni după ce o pană de curent a provocat anularea a zeci de zboruri cu o zi înainte în hub-ul german, informează dpa.

https://www.agerpres.ro/mondorama/2018/06/04/germania-aeroportul-din-hamburg-redeschis-in-aceasta-dimineata-dupa-o-pana-de-curent-survenita-duminica–120007

Preşedinţia franceză a salutat luni comentariile cancelarului german, Angela Merkel, privind reforma Uniunii Europene şi a zonei euro, relatează dpa.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/04/presedintia-franceza-saluta-comentariile-cancelarului-german-angela-merkel-privind-reforma-uniunii-europene–120048

Un nou caz de violență împotriva evreilor din Berlin: Pe platforma stației de metrou de la Zoological Park din Berlin, tineri arabi au atacat un tânăr evreu pentru că asculta muzica israeliană pe telefonul său mobil.

http://www.animanews.org/2018/06/03/berlin-noua-agresiune-antisemita-cauzata-de-arabi/

Germania – Israel, o relație specială. Germania și Israelul sunt unite prin soartă în urma genocidului asupra evreilor. La 70 de ani de la sfârșitul nazismului, relația dintre cele două state s-a normalizat. În plan politic există unitate, dar și diferențe.

http://www.dw.com/ro/germania-israel-o-rela%C8%9Bie-special%C4%83/a-44066470

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei a spus, duminică 3 Iunie, într-o serie de mesaje pe Twitter că Israel este o tumoră canceroasă ce trebuie eradicată. În cursul zilei de sâmbătă seara și duminică dimineață, grupurile teroriste palestiniene din Gaza au reluat lansarea de rachete peste graniță, încălcând astfel un acord oficial de încetare a focului. Ca răspuns, IDF (armata israeliană) a declarat că avioane de luptă israeliene au efectuat zboruri în două runde pe cerul Fâșiei Gaza.

https://www.timesofisrael.com/khamenei-israel-a-cancerous-tumor-that-must-be-eradicated/

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu va călători în Europa luni pentru a obţine susţinerea unor aliaţi-cheie privind acordul nuclear cu Iranul şi îndepărtarea forţelor iraniene din Siria, scrie The Times of Israel.

https://www.news.ro/externe/benjamin-netanyahu-viziteaza-europa-dorind-sa-obtina-sustinere-pentru-modificarea-acordului-cu-iranul-1922405304372018060918146793

Cei mai importanţi trei oficiali militari ai Coreei de Nord au fost daţi afară conform unui oficial american şi l agenţiei de presă Yonhap, o mişcare care ar putea semnala faptul că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, acţionează pentru a înlătura persoanele care nu sunt de acord cu viitorul summit cu SUA, scrie The Guardian.

https://www.news.ro/externe/coreea-de-nord-cei-mai-importanti-trei-oficiali-militari-au-fost-dati-afara-1922401804052018060818146667

Transportatorul naţional de gaze Transgaz a demarat luni construcţia conductei BRUA, un proiect de interes national, a anunţat Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al companiei.

https://www.news.ro/economic/ministerul-economiei-transgaz-a-inceput-constructia-conductei-brua-1922404704572018061018146853

Preşedintele american Donald Trump afirmă luni, într-un mesaj postat pe Twitter, că are dreptul absolut să se graţieze”, dar că ”nu a făcut nimic greşit” în ancheta rusă, relatează The Associated Press.

https://www.news.ro/externe/am-dreptul-absolut-sa-ma-gratiez-singur-scrie-trump-pe-twitter-si-denunta-numirea-lui-mueller-drept-neconstitutionala-1922405404002018061618147690

Un bărbat în stare de ebrietate a înotat pentru a reveni la concertul Slayer din Toronto după ce a fost dat afară de pază şi a devenit, astfel, vedetă pe reţelele de socializare. Devotamentul lui a fost recompensat de membrii grupului american thrash metal.

https://www.news.ro/entertainment/un-barbat-in-stare-de-ebrietate-a-inotat-pentru-a-reveni-la-un-concert-slayer-dupa-ce-a-fost-dat-afara-de-paza-trupa-l-a-recompensat-pentru-devotament-1922400804002018061718147734

Premierul Hani Mulki i-a înaintat luni demisia regelui Abdullah al II-lea, pe fondul amplelor proteste cauzate de politicile economice ale guvernului. Regele Abdullah al II-lea i-a cerut lui Omar al-Razzaz, fost economist la Banca Mondială, să formeze un nou guvern. Al-Razzaz a fost ministru al educaţiei în Guvernul Mulki.

https://www.euractiv.ro/extern/reuters-premierul-iordanian-demisioneaza-pe-fondul-protestelor-surse-oficiale-10935

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button