X

STIRI pe scurt (04.06.2018)

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a reacționat în urma apariţiei în spațiul public a unor imagini în care un bărbat îmbrăcat în haine preoțești juca la păcănele şi bea bere, într-un bar din Botoşani.  În urma cercetărilor efectuate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a ieşit la iveală că respectiva persoană nu face partea din lumea monahală sau preoțească.

https://observator.tv/eveniment/cine-este-calugarul-filmat-in-timp-ce-joaca-la-pacanele-si-bea-bere-la-halba-255616.html

Fostul șef al Mossad (Serviciile secrete israeliene), Tamir Pardo, a evocat într-un interviu televizat despre o dispută care a avut loc între el și premierul israelian Benyamin Netanyahu cu câțiva ani în urmă. „În 2011, Netanyahu a ordonat armatei israeliene să pregătească un atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene în termen de 15 zile“, a dezvăluit Pardo în timpul interviului, care a fost difuzat în emisiunea TV „Uvda“.

http://www.animanews.org/2018/06/02/fostul-sef-al-mossad-netanyahu-a-planificat-un-atac-asupra-iranului-in-2011/

Aviația israeliană a lovit, duminică 3 Iunie, zece obiective aparținând Hamas, ca ripostă la tirurile de rachete asupra teritoriului israelian plecate dinspre Fâșia Gaza, unde mișcarea islamistă teroristă palestiniană deține controlul, a anunțat armata israeliană.

http://www.animanews.org/2018/06/03/mai-multe-obiective-ale-hamas-distruse-in-urma-unui-raid-al-armatei-israeliene/

Un puternic incendiu a izbucnit sâmbătă 2 Iunie, în inima rezervației naturale Karmiya, în sudul Israelului, în apropiere de granița cu Fâșia Gaza, în urma căderii unui zmeu lansat din enclavă și care era dotat cu o încărcătură incendiară.

http://www.animanews.org/2018/06/02/israel-sud-puternic-incendiu-dupa-caderea-unui-zmeu-incendiar-lansat-din-fasia-gaza/

Preşedintele sirian Bashar al-Assad intenţionează să efectueze o vizită în Coreea de Nord, cu scopul de a se întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, ceea ce l-ar transforma în primul şef de stat primit de Kim Jong Un în această ţară izolată, potrivit KCNA, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/bashar-al-assad-anunta-ca-va-efectua-o-vizita-in-coreea-de-nord-si-se-va-intalni-cu-kim-jong-un-1922403303472018061818146145

Angela Merkel şi Guvernul său au făcut obiectul unor acuzaţii, duminică, într-un vast scandal care afectează de mai multe săptămâni biroul însărcinat cu gestionarea situaţiei sutelor de mii de migranţi ce au venit în Germania din 2015, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/merkel-acuzata-intr-un-vast-scandal-cu-privire-la-migranti-in-germania-1922401203562018061818146086

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmit un răspuns îndelung aşteptat la ambiţioasa solicitare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de reformare a UE post-Brexit. Angela Merkel a precizat că va face concesii în privinţa investiţiilor și va sprijini statele din zona euro care se confruntă cu probleme, transmit AFP şi Reuters.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/merkel-propune-crearea-unui-fond-monetar-european-pentru-a-ajuta-statele-din-zona-euro-care-au-probleme.html

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a cerut scuze persoanelor de orientare homosexuală, duminică, pentru suferinţele şi nedreptăţile pe care li le-au provocat legi represive în Germania nazistă şi în perioada de după al Doilea Război Mondial, relatează The Associated Press.

https://www.news.ro/externe/presedintele-german-frank-walter-steinmeier-le-cere-scuze-persoanelor-de-orientare-homosexuala-pentru-decenii-de-nedreptati-1922404103002018061618145966

Principalele companii rusești de exploatare a aurului plănuiesc să-şi dubleze producția, asta ar putea face din Rusia cel de-al doilea mare producător de metale preţioase din lume. Țara este în prezent pe locul trei în clasamentul mondial al mineritului de aur după Australia și China. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba în mai puțin de un deceniu, potrivit lui Mikhail Leskov, vicepreședinte al Institutului de Geotehnologie din Moscova, citat de Vedomosti.

https://www.rt.com/business/428571-russia-gold-production-double/

Mii de demonstranți au mers pe podul Brooklyn din New York, sâmbătă 2 Iunie, într-un protest împotriva violenței cu arme de foc. Un grup condus de studenți, numit “Youth Over Guns” (Tinereţea împotriva armelor de foc) a organizat protestul, un grup format după recentul atac armat la un liceu din Parkland, Florida, în februarie.

https://apnews.com/edad9b85d0f44edf98e1c6e5991585e4/Thousands-march-across-NYC’s-Brooklyn-Bridge-in-gun-protest

https://www.cbsnews.com/news/national-gun-violence-awareness-day-new-york-youth-over-guns-rally-today-2018-06-02/

Un grup de hackeri cunoscut sub numele de XENOTIME, care a închis anul trecut o fabrică din Orientul Mijlociu, își extinde țintele și ar putea lansa atacuri distrugătoare asupra componentelor de siguranță ale sistemelor industriale de control, relatează firma de securitate cibernetică Dragos într-o postare pe blog.

https://www.axios.com/hacking-group-expanding-targets-could-cause-fatalities-a5969ca1-2052-47e4-85ef-cef1bf330a6c.html

Irlanda intră într-o nouă luptă cu ‘biserica’ catolică după ce țara a votat săptămâna trecută să abroge o lege a avortului. New York Times raportează că Irlanda încearcă să pună capăt “unei dispoziții prin care copiii care au fost botezați au prioritate în majoritatea școlilor elementare din țară”. În prezent 90% din școlile publice ale țării sunt deținute de ‘biserica’ romano-catolică, iar familiilor care nu sunt catolice le rămân foarte puține opțiuni pentru educația copilului lor.

https://www.axios.com/ireland-seeks-to-repeal-school-baptism-law-b249e7ef-2f1f-43ba-a47d-b911cb3ee05f.html

În Iranda de nord mii de activişti au ieşit pe străzile din Belfast într-o manifestaţie prin care s-a cerut dreptul la căsătorie pentru cuplurile de acelaşi gen. Peste 20.000 de persoane, printre care și fostul președinte Sinn Fein, Gerry Adams, au manifestat sâmbătă 2 Iunie în centrul orașului Belfast, potrivit Amnesty International.

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/equal-marriage-in-northern-ireland_uk_5b12c7ffe4b0d5e89e200e8e?guccounter=2

Ingineri de la Universitatea din Toronto au dezvoltat un filtru care alterează puţin pozele pentru a le face de nerecunoscut pentru tehnologiile de recunoaştere facială bazate pe inteligenţă artificială. În urma aplicării acestui filtru pe pozele în format digital, alterând anumiţi pixeli, oamenii abia dacă sesizează o diferenţă însă pentru tehnologiile de recunoaştere facială sunt de nerecunoscut.

https://futurism.com/filter-photos-facial-recognition-software/

Acum există şi o religie bazată pe blockchain, numită 0xΩ (“Zero ex omega”? “Zero times omega”?)

https://futurism.com/blockchain-religion-matt-liston/

RealWear a lucrat la căștile sale de protecţie pentru a se asigura că sunt bine concepute și ușor de utilizat. Te duc cu gândul la Google Glass, dar sunt mai voluminoase și au atașate o tehnologie care poate ajuta lucrătorii să acceseze date digitale fără a se folosi de mâinile lor, să transmită apoi video către alţi membri din echipă şi prin care poate să primească îndrumări în timpul perioadelor de instruire.

https://www.digitaltrends.com/mobile/realwear-hmt-1z1-augmented-reality-headset/

Jocuri de lumini realizate cu ajutorul mini dronelor Shooting Star (Stele Căzătoare) produse de Intel, la Conferinţa Recode’s Code în seara de miercuri 30 Mai. Astfel de minidrone au fost folosite şi la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 din Pyeongchang, Coreea de Sud.

https://www.recode.net/2018/6/2/17417770/watch-video-intel-shooting-star-drones-2018-code-conference

Două țări asiatice, Singapore și India, care au deja parteneriat în domeniul serviciilor de plăți transfrontaliere, au semnat un acord prin care vor crea un grup de lucru comun pentru a explora oportunitățile de colaborare pe viitor în domeniul fintech (fin – finanţe, tech – tehnologie).

https://www.zdnet.com/article/singapore-india-to-boost-fintech-collaboration/

Maşina jurnalistului timişorean Dragoş Boţa, editor-şef al publicaţiei Pressalert, a ars noaptea trecută. Autoturismul se afla în parcarea blocului din Timişoara în care locuieşte ziaristul. Flăcările au fost observate de un vecin care a sunat la 112. Pompierii spun că focul a fost pus intenţionat.

http://stiri.tvr.ro/ma–ina-unui-jurnalist-de-investiga–ii-din-timi–oara-a-fost-incendiata_831980.html#view

Şcoala Delbarton, o şcoală particulară romano-catolică de băieţi din Morristown, New Jersey, SUA, a rezolvat cinci cazuri de abuz sexual iar un fost profesor preot al şcolii acuzat admite că a făcut sex cu 50 de băieți. Ordinul catolic care conduce Școala Delbarton din Morris Township a soluționat procese aduse de cinci bărbați care au afirmat că au fost abuzați sexual de cinci călugări – inclusiv de către un fost director al școlii. Fostul preot profesor, Timothy Brennan, de la Şcoala Delbarton, care a recunoscut că a făcut sex cu 50 de băieţi elevi ai şcolii, acuzat şi în alte trei cazuri și cinci plângeri în curs, a fost condamnat acum 30 de ani într-un caz de contact sexual agravat cu un elev de 15 ani al Şcolii Delbarton.

https://eu.northjersey.com/story/news/new-jersey/2018/06/01/delbarton-school-nj-settles-5-sex-lawsuits-ex-teacher-admits-sex-50-boys/660917002/

Serviciul Român de Informaţii a revenit, pe data de 1 Iunie, cu precizări legate de informaţiile apărute în spaţiul public privind numărul mandatelor de interceptare telefonică. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ovidiu Marincea, a explicat că Serviciul a făcut interceptări în doar 28.800 de cazuri şi că nu trebuie amestecate mandatele SRI pe siguranţă naţională cu cele ale poliţiei, pentru infracţiuni de drept comun: Ovidiu Marincea: În perioada 11.12.2004 şi 16.02.2016, numărul total de mandate de securitate naţională, iniţiale, prelungiri şi completări, solicitate de SRI a fost de 28.784. Dintre acestea, iniţiale au fost 9.292.

http://www.romania-actualitati.ro/sri-precizari-privind-numarul-mandatelor-de-interceptare-telefonica-116170

China instalează sisteme de rachete în zonele disputate din Marea Chinei de Sud în scopul intimidării statelor vecine, acuză James Mattis, secretarul american al Apărării, oferind asigurări că Statele Unite vor menţine prezenţa militară în Coreea de Sud şi în alte ţări din Asia.

http://www.mediafax.ro/externe/sua-acuza-china-ca-ameninta-natiunile-vecine-washingtonul-va-mentine-prezenta-militara-in-asia-17239701

SUA au blocat prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, iniţiată de Kuweit, prin care Israelul era condamnat pentru folosirea forţei împotriva civililor palestinieni. Pentru rezoluţie au votat zece dintre membrii Consiliului de Securitate, în timp ce alţi patru, inclusiv Marea Britanie, care este membru permanent, s-au abţinut. Printre obiecţiile aduse de SUA a fost şi aceea că în textul rezoluţiei nu se spune nimic despre Hamas, grupare despre care Israelul afirmă că s-ar afla în spatele protestelor. Ambasadorul SUA la ONU, Nikky Haley, a calificat proiectul de rezoluţie prezentat de Kuweit unilateral în mod grolosan şi inexact în caracterizarea recentelor evenimente. Ambasadorul Kuweitului la ONU, Mansour Al-Otaibi, a prezentat un proiect definit pentru protejarea palestinienilor, inversând rolul de atacator cu cel de victime, fără să pomenească nimic de organizaţia Hamas, care a mobilizat tulburările de la frontieră.

http://www.romania-actualitati.ro/rezolutie-impotriva-israelului-blocata-de-sua-in-consiliul-de-securitate–116173

Un paramedic voluntar a fost împuşcat mortal de armata israeliană, iar aproximativ 100 de protestatari palestinieni au fost răniţi în confrunturile produse vineri la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, informează site-ul Ynetnews.com.

http://www.mediafax.ro/externe/paramedic-ucis-de-armata-israeliana-in-cursul-protestelor-din-fasia-gaza-100-de-protestatari-raniti-17239516

Doina MEISELES: Cine se află în spatele atacurilor cu rachete lansate de Hamas din Gaza asupra populației civile din Israel. Nu este un secret pentru nimeni că recentele atacuri teroriste cu rachete și obuze lansate de conducerea Hamas în strânsă colaborare cu Jihadul Islamic asupra populației civile israeliene din localitățile din apropierea Gazei, au fost comandate din Iran.

http://www.animanews.org/2018/05/31/doina-meiseles-cine-se-afla-in-spatele-atacurilor-cu-rachete-lansate-de-hamas-din-gaza-asupra-populatiei-civile-din-israel/

Alianţa Nord-Atlantică nu va apăra Israelul în cazul unui atac din partea Iranului, inamicul său jurat, declară secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează The Associated Press.

https://www.news.ro/externe/nato-nu-va-apara-israelul-in-cazul-unui-atac-al-iranului-afirma-stoltenberg-1922400902402018061718144689

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze capacităţile de reacţie rapidă, pentru contracararea Rusiei, pregătind o nouă structură de intervenţie de 30.000 de militari, afirmă surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice citate de publicaţia germană Welt am Sonntag.

http://www.mediafax.ro/externe/nato-pregateste-consolidarea-capacitatilor-de-reactie-rapida-pentru-contracararea-rusiei-structura-militara-de-30-000-de-militari-care-sa-fie-mobilizata-in-cel-mai-scurt-timp-17239958

Regele Arabiei Saudite, Salman bin bin Abdulaziz Al Saud a emis o ordonanță regală de înființare a unei Comisii regale pentru orașul Mecca și locurile sfinte, unde Comisia va avea un consiliu de administrație sub președinția vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, iar membrii Comisiei să fie numiți printr-un ordin emis de Președintele Consiliului de Miniștri. Un alt ordin regal stabileşte numirea membrilor consiliului de administrație al Comisiei Regale pentru orașul Mecca și locurile sfinte. Membrii sunt guvernatori ai regiunii Makkah, ministru de interne, viceguvernator al Regiunii Makkah, dr. Majid bin Abdullah Al-Qassabi, ministru al Hajj și Umrah, ministru al economiei și al planificării, Yasser bin Othman Al-Rumyan, Ibrahim bin Mohammed Al-Sultan și Dr. Fahd bin Abdullah Tunisi.

http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2018/06/02/Saudi-Arabia-establishes-Royal-Commission-for-Mecca-City-and-Holy-Sites.html

Arabia Saudită a amenințat cu “acțiunea militară” împotriva Qatarului, în cazul în care vecinul său va achiziționa sisteme ruse de apărare antirachetă S-400, a relatat Le Monde, citând o scrisoare din partea regelui Salman către președinția franceză. În iunie 2017, Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egiptul, printre alte state din Golf, au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatar, acuzându-l de sprijin și finanțare a terorismului. Doha a fost, de asemenea, acuzat de “amestecul” în afacerile interne ale vecinilor săi și de exprimarea sprijinului pentru Iran, un rival istoric  al Arabiei Saudite.

https://www.rt.com/news/428523-qatar-s400-saudi-threat/

Arabia Saudită a cerut Franţei să convingă regimul de la Doha să renunţe la achiziţia sistemului de apărare antiaerian rusesc S-400, în caz contrar Riadul fiind pregătit să acţioneze militar împotriva Qatarului, transmite sâmbătă AFP, citând publicaţia Le Monde.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/02/arabia-saudita-ameninta-cu-o-actiune-militara-impotriva-qatarului-daca-acesta-va-achizitiona-rachete-rusesti-presa–119622

Rusia și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord privind cooperarea în prevenirea răspândirii ideologiei extremiste în spațiul cibernetic. Președintele rus Vladimir Putin și Printul incoronat al Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan, au semnat vineri 1 Iunie, la sfârșitul discuțiilor, o declarație comuna prin care s-a ajuns la un acord privind cooperarea în prevenirea răspândirii ideologiei extremiste în spațiul cibernetic.

http://tass.com/economy/1007652

Ministrul sirian de externe, Walid Mouallem, a legat participarea Damascului la negocieri privind soarta sudului ţării, controlat parţial de rebeli, de retragerea americană dintr-o altă regiune, situată la frontiera irakiano-iordaniană, transmite AFP.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/06/02/siria-conditioneaza-participarea-la-negocieri-privind-sudul-tarii-de-retragerea-fortelor-americane-dintr-o-zona-de-frontiera–119604

Ucraina afirmă că înscenarea foarte criticată a falsului asasinat a jurnalistului rus Arkadi Babcenko a permis descoperirea unei liste de 47 de nume, majoritatea ale unor jurnalişti, prezentanţi drept ţinte ale unor potenţiale asasinate, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/kievul-sustine-ca-a-pus-mana-pe-o-lista-de-47-de-tinte-prin-inscenarea-foarte-criticata-a-falsului-asasinat-a-jurnalistului-rus-arkadi-babcenko-1922400502202018061018144167

APDA, 01 iunie 2018 – Liderii politici austrieci au luat decizia de a susține parcursul european al Chișinăului. Alexandru Machedon, Președinte Concern StarNet, împreună cu o delegație din Republica Moldova, s-a întâlnit cu mai mulți membri ai Parlamentului austriac și cu reprezentanți ai autorităților locale din Viena.

http://diasporaazi.ro/liderii-austrieci-sustin-un-chisinau-european-si-pe-andrei-nastase-video-2/

BRUXELLES, 2 iun — Sputnik, Daniela Porovăț. E oficial: Italia este prima țară din nucleul dur al UE care va fi guvernată de un Executiv anti-sistem, un coșmar pentru tehnocrații de la Bruxelles. Țara Renașterii declanșează unda de șoc care va răsturna status quo-ul din Europa. 2018 va fi reiterarea lui 1918, va aduce sfârșitul Imperiului și eliberarea națiunilor.

https://ro.sputnik.md/analytics/20180602/19582438/italia-loveste-europa-guvern-anti-sistem-ue.html

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker îndeamnă, într-un interviu acordat unor publicaţii germane, la ”respectarea Italiei” şi a Guvernului său de alianţă între antisistem şi extrema dreaptă şi ”să nu se facă morală” Romei, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/juncker-indeamna-la-respectarea-guvernului-italian-antisistem-si-de-extrema-dreapta-1922403902212018061218144400

Italia promite să trimită acasă imigranții fără acte. Ministrul de Interne de extremă dreaptă insistă că îşi va respecta promisiunea făcută în campania electorală de a deporta circa 500.000 de persoane.

https://www.theguardian.com/world/2018/jun/01/italy-vows-to-send-home-undocumented-immigrants

Rabinul şef Ephraim Mirvis s-a alăturat Primarului Londrei, Sadiq Khan, care este musulman, și altor lideri religioși pentru un Iftar interconfesional la Sinagogă St John’s Wood, în seara de miercuri 30 Mai. Evenimentul, organizat de Fundația Naz Legacy, a fost prezentat de către elevi dintr-o serie de școli din Londra, inclusiv de la JFS, cea mai mare şcoală modernă evreiască ortodoxă din Europa. La acest eveniment au participat Dame Sarah Mullally, noul episcop al Londrei, și Cardinalul Vincent Nichols, Arhiepiscopul de Westminster. Au fost, de asemenea, prezenți politicieni, printre care şi  deputatul laburist Rupa Huq.

http://jewishnews.timesofisrael.com/chief-rabbi-mirvis-joins-sadiq-khan-for-interfaith-iftar-at-st-johns-wood-shul/

General Motors a obţinut un sprijin financiar puternic pentru dezvoltarea maşinii autonome – a atras o investiţie de 2,25 de miliarde de dolari din partea fondului de investiţii nipon SoftBank.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/auto/finantare-masiva-pentru-masina-autonoma-gm-940011

Google renunţă la o colaborare în domeniul inteligenţei artificiale cu Departamentul american al Apărării, un contract care provoacă valuri în rândul angajaţilor gigantului tehnologic, potrivit presei americane, scrie AFP. Un conducător al grupului i-a anunţat vineri pe angajaţi că acest contract cu Pentagonul, în cadrul Proiectului Maven, nu va fi prelungit atunci când va ajunge la termen, anul viitor, dezvăluie The New York Times (NYT) şi site-ul de specialitate Gizmodo.

https://www.news.ro/externe/google-renunta-la-o-colaborare-controversata-in-domeniul-inteligentei-artificiale-cu-pentagonul-1922404602002018061318144508

Proiect pentru monitorizarea transferurilor de bani. Cum i-ar putea afecta pe românii din străinătate. Guvernul vrea să afle detalii despre toate tranzacțiile bancare ce depășesc 2.000 de euro. Opoziția susține că măsura i-ar putea afecta pe românii din străinătate care muncesc la negru şi trimit bani acasă.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/proiect-pentru-monitorizarea-transferurilor-de-bani-cum-i-ar-putea-afecta-pe-romanii-din-strainatate-940207

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button