X

STIRI pe scurt (01.06.2018)

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Papa Francisc a asistat miercuri, în cadrul audienţei sale săptămânale din Piaţa Sf.  Petru la o demonstraţie de taekwondo, ai cărui protagonişti au fost 10 tineri – băieţi şi fete – din cele două Corei, relatează AFP.

https://www.agerpres.ro/mondorama/2018/05/30/papa-francisc-a-asistat-miercuri-la-o-demonstratie-de-taekwondo–117757

Delegație ortodoxă rusă primită de Papa Francisc

https://www.catholica.ro/2018/05/30/delegatie-ortodoxa-rusa-primita-azi-de-papa-francisc/

Jurnalistul Arkady Babchenko, a cărui bunică maternă este evreică, şi-a înscenat moartea din cauza unor ameninţări pentru o postare făcută de el anul trecut pe Facebook în care critica regimul rus. Babchenko a fugit de Rusia în Republica Cehă, la Praga, unde a stat până pe 30 mai 2017, apoi a plecat forţat de apariția unor probleme cu viza, iar postările sale pe Facebook l-au arătat în Tel Aviv pe parcursul lunii iunie 2017. Apoi pe la începutul lunii iulie anul trecut s-a mutat cu familia la Kiev, unde locuieşte în prezent. În septembrie 2017 Babchenko a postat o poză cu el vorbind într-o sinagogă. Nu este clar dacă Arkady Babchenko ar fi vrut să rămână în Israel sau de ce a ales să plece însă a scris mai multe postări pe Facebook în care lăuda Israel pentru diversitatea sa iar la un moment dat a spus că este fericit să trăiască într-o țară în care nu este nevoit să audă de  președintele rus Vladimir Putin. Babchenko, unul dintre cei mai cunoscuți reporteri de război ai Rusiei, a vorbit și a scris despre necesitatea de a părăsi Rusia din cauza amenințărilor împotriva lui și a familiei sale. El a spus că adresa sa de domiciliu a fost publicată online, iar amenințările pe care le-a primit au fost făcute prin telefon, prin e-mail și prin intermediul rețelelor sociale. Anexarea de către Moscova a Crimeei și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei au fost subiectele pe care jurnalistul era foarte critic față de Kremlin. După ce Babchenko a postat pe Facebook faptul că nu-i pare rău de accidentul aviatic în care au murit 64 de membri ai faimosului Cor Alexandrov al Armatei Roşii, mulţi parlamentari ruşi au declarat că ar trebui să i se retragă ziaristului cetăţenia rusă şi l-au numit trădător.

https://www.timesofisrael.com/journalist-who-faked-death-had-come-to-israel-after-fleeing-russia/

Preoţii au protestat în centrul Chişinăului. Spunem stop promovării publice a păcatului homosexualităţii. Un grup de preoţi şi creştini a protestat în faţa Parlamentului şi a Guvernului, cerând modificarea Codului Contravenţional în sensul interzicerii propagării altor relaţii de căsnicie decât cele dintre un bărbat şi o femeie. Guvernului şi Ministerului Educaţiei i s-a cerut să nu introducă în programul şcolar disciplina „Educaţia sexuală”, lucru prevăzut de Programul naţional privind drepturile sexuale şi reproductive pentru 2018-2020.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/preotii-protestat-centrul-chisinaului-spunem-stop-promovarii-publice-pacatului-homosexualitatii-1_5b0fe017df52022f75a286c2/index.html

Membrii Consiliului Judeţean Sălaj au decis să se implice financiar în sprijinirea unui eveniment al tinerilor credincioşi ortodocşi. 1.150 de rucsacuri cu însemnele Consiliului Judeţean Sălaj vor fi împărţite participanţilor la un amplu eveniment religios dedicat tinerilor ortodocşi din cinci judeţe. Consilierii judeţeni au aprobat joi, 31 mai, alocarea a 23.000 de lei pentru achiziţia rucsacurilor ce vor fi oferite cu prilejul “Întâlnirii tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”.

http://adevarul.ro/locale/zalau/cum-ajuns-autoritatile-publice-cumpere-1150-rucsacuri-tinerii-credinciosi-ortodocsi-1_5b0fd20bdf52022f75a1b8f2/index.html

Şerpi într-un loc de joacă din Calafat! Reptilele sunt ucise cu bâte, în timp ce copiii ţipă şi privesc îngroziţi scena

https://observator.tv/eveniment/serpi-loc-de-joaca-din-calafat-video-255261.html

Peste 1,2 miliarde de copii din lume – adică mai bine de unul din doi – sunt ameninţaţi de război, marea sărăcie sau discriminări de gen, deplânge ONG-ul britanic Save the Children într-un raport care prezintă un clasament în care România se află pe locul 54, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/mai-mult-de-unul-din-doi-copii-din-lume-amenintat-de-razboi-saracie-sau-discriminari-1922401731002018051118140810

Directorul regional pentru Europa – Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Zsuzsanna Jakab, a declarat joi că un exemplu încurajator al eforturilor României în domeniul sănătăţii publice este reprezentat de consolidarea eforturilor pentru creşterea imunizării.

https://www.agerpres.ro/sanatate/2018/05/31/zsuzsanna-jakab-un-exemplu-incurajator-al-romaniei-in-domeniul-sanatatii-consolidarea-eforturilor-pentru-cresterea-imunizarii–118603

G20 şi naţionalismul. Îngrijorarea a fost omniprezentă la dezbaterile organizate de “Global Solutions Summit”, o reuniune de pregătire a următoarei reuniuni a G20, care va avea loc la Buenos Aires. Ca un fir roşu îngrijorarea provocată de recrudescenţa naţionalismului la nivel global şi gândirea politică tot mai egoistă s-a regăsit în toate discursurile şi discuţiile la care au luat parte, vreme de două zile, la Berlin, politicieni, oameni de ştiinţă şi economişti. Preşedintele SUA, Donald Trump, ignoră schimbările climatice şi viitorul economiei globale pare să-l lase indiferent.

http://www.dw.com/ro/g20-%C5%9Fi-na%C5%A3ionalismul/a-43993493

România şi Lituania au fost găsite vinovate, joi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de încălcări ale convenţiei care interzice tortura în cazurile lui Al Nashiri şi respectiv Abu Zubaydah, în urma participării celor două ţări la programul închisorilor secrete CIA. România trebuie să plătească unui militant al Qaida 100.000 de euro, a decis azi CEDO.

http://www.ziare.com/stiri/cedo/cedo-a-condamnat-romania-in-dosarul-inchisorilor-secrete-ale-cia-1515759

Existenţa închisorilor CIA în România este investigată de procurorii de la Parchetul General din anul 2012, declaraţiile martorilor infirmând existenţa unor astfel de baze pe teritoriul României. Printre cei audiaţi sunt Ion Iliescu şi Traian Băsescu.

http://www.mediafax.ro/social/existenta-inchisorilor-cia-in-romania-investigata-de-procurori-din-2012-iliescu-si-basescu-audiati-martorii-au-infirmat-existenta-unor-astfel-de-baze-pe-teritoriul-tarii-noastre-17237782

Haos în Italia, lira turcească se topeşte, investitorii se retrag de pe pieţele emergente, companiile sunt supraîndatorate – de unde va veni următoarea mare criză globală? Turbulenţele de anul acesta sunt mai puţin severe decât cele din crizele trecute, dar i-au alertat pe investitorii care s-au obişnuit cu calmul indus în ultimii ani de manevrele băncilor centrale, scrie Bloomberg. 

http://www.zf.ro/business-international/haos-in-italia-lira-turceasca-se-topeste-investitorii-se-retrag-de-pe-pietele-emergente-companiile-sunt-supraindatorate-de-unde-va-veni-urmatoarea-mare-criza-globala-17237121?utm_source=mediafax.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=bula

Nikolas Cruz, autorul atacului armat din luna februarie de la un liceu din Florida, în urma căruia 17 persoane şi-au pierdut viaţa, şi-a înregistrat planul cu ajutorul camerei de la telefonul mobil, afirmând că scopul său este să ucidă cel puţin 20 de oameni, relatează site-ul postului CNN.

http://www.mediafax.ro/externe/autorul-atacului-din-florida-care-a-ucis-17-persoane-isi-inregistrase-planul-pe-telefon-cu-putin-timp-inainte-de-incident-atentie-video-cu-puternic-impact-emotional-17237886

Un nou focar de pestă porcină africană a fost identificat în judetul Satu Mare, la un mistreţ pe un fond de vânătoare, aproape de graniţa cu Ungaria şi Ucraina. Virusul a fost confirmat în laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, iar autorităţile locale au luat măsurile care se impun.

http://www.romania-actualitati.ro/focar-de-pesta-porcina-africana-identificat-in-jud-satu-mare-116131

Parlamentul danez a adoptat joi o lege care interzice purtarea vălului integral islamic (burqa sau niqab) în spaţiul public, după ce şi alte state europene, cum sunt Franţa şi Belgia, au adoptat măsuri similare, informează AFP şi DPA.

http://www.romania-actualitati.ro/danemarca-interzice-valul-integral-islamic-in-spatiul-public-116137

Lupta contra abuzurilor comise la adresa femeilor se intensifică în toată lumea

http://www.romania-actualitati.ro/lupta-contra-abuzurilor-comise-la-adresa-femeilor-se-intensifica-116119

Președintele Bashar al-Assad a spus că Statele Unite ar trebui să învețe din lecția din Irak și să se retragă din Siria și a promis să recupereze zonele țării controlate de miliția susținută de America prin negocieri sau prin forță, relatează Reuters. 

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22481138-assad-spus-sua-trebuie-plece-din-siria-promis-recuperarea-zonelor-inute-for-ele-democratice-siriene-fie-prin-negocieri-fie-prin-for.htm

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat că Rusia a împiedicat Occidentul să declanșeze un atac aerian distrugător asupra țării sale, luna trecută. Într-un interviu acordat Russia Today, al-Assad a susținut că Siria aproape a câștigat războiul care durează de 7 ani, în ciuda ”interferenței” Statelor Unite. Președintele Siriei a mulțumit Rusiei că nu a intrat într-o luptă față-în-față cu SUA.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/interviu-cu-bashar-al-assad-am-fost-aproape-sa-avem-un-conflict-direct-intre-fortele-rusiei-si-cele-ale-sua.html

Misterul MH370. Răsturnare de situație, după ce Malaezia a anunțat finalul căutărilor. Deși autoritățile malaeziene au anunțat încheierea operațiunilor de căutare a zborului MH370, reprezentanții Ocean Infinity, compania angajată pentru a realiza o investigație separată de cea derulată la nivel guvernamental, susțin că „nu este chiar așa”.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/misterul-mh370-rasturnare-de-situatie-dupa-ce-malaezia-a-anuntat-finalul-cautarilor-939060

Un fost neo-nazist s-a convertit la iudaism

http://www.animanews.org/2018/05/31/un-fost-neo-nazist-s-a-convertit-la-iudaism/

Israel a aprobat, miercuri, construirea a 1.958 noi locuințe în Cisiordania, anunț care vine la câteva zile după ce ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat că dorește să obțină aprobarea finală pentru construcția “imediată” a mai mult de 2.000 de noi locuințe în Cisiordania.

http://www.animanews.org/2018/05/31/israelul-a-aprobat-miercuri-construirea-a-1-958-noi-locuinte-in-cisiordania/

Armata israeliană a publicat informații privind cele 65 de poziții pe care le-a bombardat în Fâșia Gaza, ca răspuns la tirul de rachete și mortiere.

http://www.animanews.org/2018/05/31/gaza-armata-israeliana-a-vizat-submarine-fara-pilot-apartinand-hamas/

Google Assistant a învățat să tragă cu arma, iar AI nu va mai fi la fel

https://playtech.ro/2018/google-assistant-a-invatat-sa-traga-arma-gloante-ai/

Familiile şi prietenii elevilor ucişi în urma unui atac armat comis recent într-un liceu din Statele Unite au demarat o campanie împotriva lansării unui joc video care simulează un astfel de incident ce are loc într-o unitate de învăţământ, informează AFP.

https://www.agerpres.ro/zig-zag/2018/05/30/sua-mobilizare-impotriva-unui-joc-video-care-simuleaza-un-atac-armat-comis-intr-o-scoala–117653

https://www.vg247.com/2018/05/30/active-shooter-game-pulled-steam/

Cercetătorii de la Walter and Eliza Hall Institute şi de la Universitatea Melbourne din Australia au descoperit că, contrar aşteptărilor, apoptoza joacă un rol mai puţin important în defectele la naştere decât se considera anterior. Din anii ’40, savanţii credeau că moartea programată a celulelor (apoptoza), în care corpul scapă de celulele nedorite/care şi-au îndeplinit scopul, joacă rolul principal în modul în care bebeluşii se formează în uter, scrie Futurity.

http://www.descopera.ro/stiinta/17223818-o-noua-descoperire-da-peste-cap-o-teorie-centrala-care-explica-defectele-la-nastere?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+descopera%2FiIyY+%28Descopera.ro+%29

O profesoară din SUA a fost condamnată la închisoare, după ce a agresat sexual un elev minor, în vârstă de 14 ani, chiar în sala de clasă. Jessica Langford, în vârstă de 32 de ani, a început să plângă, în timp ce îşi cerea iertare pentru că a întreţinut relaţii intime cu elevul respectiv, pe care l-a molestat în sala de clasa, aceasta blocâd ușa, cu o zi înainte de vacanţa de vară, conform Metro.

https://stirileprotv.ro/divers/profesoara-condamnata-la-inchisoare-dupa-ce-a-agresat-sexual-un-elev-minor.html

Reţeaua ABC deţinută de Walt Disney a anulat marţi comedia „Roseanne”, după ce starul Roseanne Barr a instigat pe Twitter la agresiune prin compararea unui fost oficial de culoare din administraţia Obama cu o maimuţă, relatează Reuters.

http://adevarul.ro/international/statele-unite/show-ul-american-roseanne-fost-anulat-tweet-rasist-starului-principal-starnit-controverse-1_5b0e0e11df52022f758f779d/index.html

https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2018/05/29/roseanne-barr-valerie-jarrett-says-donald-trump-partly-responsible/653306002/

Un om al străzii a încercat să se sinucidă, aruncându-se în faţa trenului. A scăpat cu viaţă, dar i-au fost amputate picioarele.

http://adevarul.ro/locale/braila/un-om-strazii-incercat-sinucida-aruncandu-se-fatatrenului-scapat-viata-i-au-fost-amputate-picioarele-1_5b0eba1bdf52022f7596cbdb/index.html

Bărbatul din Galaţi, care în urmă cu doi ani a incendiat doi oameni ai străzii, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, Curtea de Apel Galaţi găsindu-l vinovat de omor calificat prin cruzimi. Decizia este definitivă.

http://www.mediafax.ro/social/barbatul-care-a-incendiat-doi-oameni-ai-strazii-condamnat-la-22-de-ani-de-inchisoare-17236346

Fosta judecătoare Viorica Dinu a fost condamnată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la şapte ani de închisoare cu executare, iar Antonela Costache la 6 ani de închisoare, în dosarul în care acestea sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea favorabilă a unor dosare. Decizia este definitivă.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22479870-fosta-judec-toare-viorica-dinu-condamnat-7-ani-nchisoare-iar-antonela-costache-6-ani-decizia-este-definitiv.htm

Forţe aeriene din România, Bulgaria, Italia şi Lituania participă, în perioada 30 mai – 8 iunie, pe teritoriul Bulgariei, la exerciţiul intitulat ‘C-27J European Spartan Exercise’ (Balkan Spartan), a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Sofia, transmite BTA.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/30/bulgaria-forte-aeriene-din-romania-bulgaria-italia-si-lituania-participa-la-exercitiul-balkan-spartan–117889

Cehia şi-a redeschis Consulatul onorific de la Ierusalim, noul consul onorific fiind un om de afaceri israelian de origină cehă, informează site-ul cotidianului Times of Israel, citând agenţia de ştiri CTK.

http://www.mediafax.ro/externe/o-tara-din-ue-si-a-redeschis-consulatul-onorific-de-la-ierusalim-17235882

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că armata israeliană a dat “cea mai dură lovitură din ultimii ani” grupărilor armate palestiniene din Gaza, într-o primă reacţie la cele mai grave violenţe între cele două tabere în conflictul israeliano-palestinian din 2014, relatează AFP.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/30/netanyahu-israelul-a-dat-cea-mai-dura-lovitura-gruparilor-armate-palestiniene-din-gaza–118226

Statele Unite au făcut apel la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, în urma rachetelor lansate din Fâşia Gaza către obiective militare ale Israelului, relatează site-ul agenţiei Dpa.

http://www.mediafax.ro/externe/sua-fac-apel-la-o-reuniune-de-urgenta-a-consiliului-de-securitate-al-onu-dupa-rachetele-lansate-din-gaza-catre-obiective-militare-ale-israelului-17235591

Soldaţii străini trebuie să părăsească zona de siguranţă civilă din sud-vestul Siriei din apropierea graniţei cu Israelul, cât mai curând posibil, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, informează dpa.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/30/rusia-le-cere-soldatilor-straini-sa-paraseasca-sudul-siriei-din-apropierea-granitei-cu-israelul–118137

https://www.timesofisrael.com/russia-tells-iran-to-immediately-remove-militias-from-syrian-israel-border/

http://tass.com/politics/1007169

Donald Trump vrea mai mulți bani de la pacienții germani. Nu doar oțelul și automobilele germane sunt un ghimpe în ochii președintelui SUA. Trump consideră că pacienții germani trebuie să suporte “o cotă justă“ din costurile inovațiilor farmaceutice. Anne Schwedt din New York.

http://www.dw.com/ro/donald-trump-vrea-mai-mul%C8%9Bi-bani-de-la-pacien%C8%9Bii-germani/a-43972858

SUA: Un raport al revistei New York Times spune că Purdue Pharma știa de abuzul de OxyContin în primii ani după ce a fost lansat. Statele Unite se află în prezent într-o criză a opiaceelor. Compania a continuat să comercializeze medicamentele, în ciuda avertismentelor și plângerilor, ca fiind mai puțin atrăgătoare pentru consumatorii de droguri și care dau mai puţină dependenţă faţă de opioidele normale, potrivit povestirii NYT.

http://www.businessinsider.com/purdue-pharma-knew-its-opioid-was-being-abused-as-early-as-1996-2018-5

Traficul de droguri în Franţa generează o activitate economică evaluată la aproape 2,7 miliarde de euro pe an, echivalentul a ceva mai mult de 0,1 puncte procentuale din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării europene, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (Insee), informează AFP.

https://www.agerpres.ro/mondorama/2018/05/30/traficul-de-droguri-genereaza-castiguri-anuale-de-2-7-miliarde-de-euro-in-franta–117857

Forţele de ordine franceze au demarat miercuri evacuarea celei mai mari tabere de migranţi din Paris, unde circa 1.700 de persoane au fost recenzate în nord-estul capitalei franceze, relatează miercuri AFP.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/cea-mai-mare-tabara-de-migranti-din-paris-de-1-700-de-oameni-evacuata-de-fortele-de-ordine.html

JX Press din Japonia, este o agenţie media ce foloseşte o combinaţie de reţele de socializare şi inteligenţă artificială, fondatorul spunând că a dezvoltat un instrument de folosire a roboţilor pentru a găsi informaţii de ultimă oră în mediul online şi a le transforma în ştiri, scrie Bloomberg.

http://www.descopera.ro/lumea-digitala/17235245-un-start-up-media-din-japonia-foloseste-roboti-pentru-transformarea-informatiilor-in-stiri

Vicecancelarul Austriei solicită reformarea legislației europene care permite cetățenilor UE să poată locui și lucra în orice stat membru doresc. Libera circulație a persoanelor are și consecințe negative, susține Heinz-Christian Strache.

https://www.euractiv.ro/extern/vicecancelarul-austriac-pune-sub-semnul-intrebarii-libera-circulatie-a-persoanelor-in-ue-10899

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button