După președintele Dodon, și premierul Moldovei respinge reunificarea cu România

mai 14, 2018 2691 2 http://bit.ly/2IfbYox

Guvernul Republicii Moldova respinge reunificarea cu România, în ciuda cererilor de reunificare a celor două țări. Premierul Pavel Filip afirmă că locul Moldovei este de stat suveran, independent de România, scrie The Guardian. în ediția electronică.

”S-au spus prea multe despre reunificare, identitate, limbă și aș dori să privesc în primul rând la dezvoltarea concretă a țării. Toate aceste probleme legate de sentimente trebuie lăsate pentru vremuri mai bine”, a spus Filip citat de The Guardian.

The Guardian amintește că un miting pro-unificare organizat la Chișinău luna trecută a adunat în jur de 10 mii de oameni, printre participanți fiind și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Parlamentul României a votat în mod simbolic pentru reunificare, iar premierul a declarat că ar saluta orice gest similar din partea Moldovei. Evenimentul a fost programat pentru a marca 100 de ani de la formarea României Mari. Fost director al unei companii de tutun, Filip dorește să ducă Moldova în UE, notează The Guardian. Fostul teritoriu sovietic, cea mai săracă țară din Europa, a rămas mult în urma vecinilor – inclusiv în urma României, care a aderat la UE în 2007. Filip a mai spus că

”Vom fi împreună cu România în interiorul Uniunii Europene”.

Guardian mai scrie că opoziția premierului moldovean la reunificare este împărtășită de majoritatea cetățenilor moldoveni, cu toate că 32% susțin unirea cu România. Publicația britanică mai amintește că Moldova, cunoscută odată drept Basarabia, a devenit parte a României Mari în 2018, dar a intrat sub dominația sovietică în 1940. A devenit stat independent în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. De atunci, a fost dominată de sărăcie, corupție și de conflictul înghețat din Transnistria.

Premierul moldovean a mai spus că relațiile cu România sunt un ”maxim istoric”, dar a avertizat că țări ca România și Rusia investesc în discursul naționalist. ”Nu vrem să fim prinși în acest joc”, ar mai fi spus Filip. The Guardian mai notează că Moldova este încă divizată între cei care doresc relații mai apropiate cu Rusia, ca președintele Igor Dodon, și Filip, care crede că partidele pro-europene vor câștiga la alegerile din toamnă.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
2 Comentarii la “După președintele Dodon, și premierul Moldovei respinge reunificarea cu România”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. Ionut
  # 15 mai 2018 at 7:59

  E bine că îşi dau arama pe faţă. Oricum n-avem nevoie de ei. Doar de ajutorul lui Dumnezeu.

  • timisorean1
   # 19 mai 2018 at 6:43

   Ei nu au nevoie de noi! Adica de ue si nato. Si bine fac. Si cand zic ei, ma refer la populatie.

Scrie un comentariu

Scroll Up