X

14 mai – Marș memorial și conferință, la 70 de ani de la marile arestări politice

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pe 14 MAI, cu toții ÎN STRADĂ! Ziua națională a cinstirii MARTIRILOR din TEMNIȚELE COMUNISTE

​Anul acesta, pe 14 mai, în Piața Revoluției (Palatului Regal) din Capitală, pentru prima oară martirii temnițelor comuniste vor fi comemorați conform Legii 127/2017.

Legea instituie ziua de 14 mai ca „zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”.

Mai mult decât atât, anul acesta se vor împlini 70 ANI de la cel mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Zeci de mii de tineri, foarte mulți dintre ei studenți, au fost arestați în acea noapte fatidică, în baza unui plan al autorităților comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare. De altfel, expunerea de motive a Legii 127/2017 menționează că data a fost inspirată tocmai din acest eveniment istoric.

Organizații ale societății civile, între care Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Frăția Ortodoxă Sf. Mucenic Gheorghe, Noua Dreaptă, CAMARAZII, Asociația Frăția de Cruce și altele, au luat inițiativa acestei adunări comemorative.

Locația aleasă nu este întâmplătoare: clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenție și anchetă ale Securității, mii de opozanți ai regimului comunist fiind torturați în temutele celule din subteranele clădirii.

Organizatorii cheamă bucureștenii să se adune pe 14 mai, începând cu ora 19, în scuarul dintre Memorialul Revoluției și statuia lui Iuliu Maniu, cu candele și lumânări aprinse.

Pe fundalul cântecelor Rezistenței și ale închisorilor comuniste, pe fațada MAI vor fi proiectate chipurile celor trecuți prin temnițele comuniste. Foști deținuți politici și personalități vor susține scurte alocuțiuni. În finalul adunării, un sobor de preoți vor oficia o slujbă de pomenire, participanții asistând cu lumânări și candele aprinse.

Inițiatorii acestei adunări comemorative au deplâns faptul că toate instituțiile publice ignoră această zi, neorganizând nici o manifestare, deși Legea 127/2017 recomandă explicit acest lucru. „O imensă rușine ne cuprinde în fața acestei indiferențe”, au declarat urmașii luptătorilor anticomuniști, grupați în cadrul societății civile în fundații și asociații, care au luat inițiativa acestei manifestări, ca o piedică în calea uitării martirilor jertfiți pentru Demnitatea și Libertatea noastră.

Primăria Sector 2 omagiază martirii anticomuniști. Conferință în București pe 14 mai!


Până acum singura instituție publică implicată în omagierea martirilor din temnițele comuniste în ziua națională de cinstire a acestora, este Primăria Sectorului 2 din București.

Împreună cu Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Centrul Cultural Mihai Eminescu organizează, luni 14 mai, orele 17, la sediul său din str. Jean Louis Calderon nr. 39o conferință dedicată foștilor deținuți politici, celor ce au luptat împotriva comunismului.

Vor participa: Zoe Rădulescu – fiica luptătorului anticomunist Gogu Puiu, născută în detenție, prof. Radu Ciuceanu – luptător în rezistența armată, fost deținut politic și actual director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, și respectiv istoricul Marius Oprea – supranumit „Vânătorul de securiști”, omul care și-a dedicat viața căutării victimelor represiunii comuniste.

De la această manifestare, cei ce doresc vor putea merge în Piața Revoluției, unde începând cu ora 19 se va desfășura o manifestare publică dedicată cinstirii memoriei luptătorilor anticomuniști.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button