X

STIRI pe scurt (10.05.2018)

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost internat duminică după-amiază la Spitalul American din Constantinopol după ce a simțit amețeli intense, posibil vertij.  Ca măsură de precauție, Patriarhul Bartolomeu a rămas în spital până luni, 7 mai, fiind externat după ce i s-au făcut mai multe investigații. Potrivit Ethnikos Kirikas, medicii au spus că starea de sănătate a Patriarhului Ecumenic nu este în pericol însă are nevoie de odihnă. Ca urmare a acestui episod, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a anulat întâlnirea cu Patriarhul Alexandriei care urma să aibă loc în Smirna, în perioada 6-8 mai.

http://basilica.ro/patriarhul-ecumenic-a-fost-internat-la-un-spital-din-constantinopol/

Asfaltare de mântuială în Mehedinți: doar pe axul drumului. 1 milion de euro, bani europeni, pentru 7 kilometri de asfalt. Atât costă modernizarea drumurilor din comuna mehedinţeană Hinova. Oamenii se plâng însă că pe asfaltul proaspăt turnat nu au loc să treacă două maşini.

https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/video-asfaltare-de-mantuiala-in-mehedinti-doar-pe-axul-drumului-926257

Afacerea cu sărăcia: sute de moldoveni traficați și angajați ilegal în Germania. Razie de proporții în Germania: Sute de cetățeni moldoveni au fost angajați la negru și exploatați de către un grup de traficanți de persoane. Moldovenii aveau și acte de identitate românești falsificate.

http://www.dw.com/ro/afacerea-cu-s%C4%83r%C4%83cia-sute-de-moldoveni-trafica%C8%9Bi-%C8%99i-angaja%C8%9Bi-ilegal-%C3%AEn-germania/a-43700778

Pedeapsa unui falsificator ordinar de bani. A plastografiat şi buletinul lui Robert de Niro. Doi falsificatori de bani din Iaşi vor petrecere următorii ani în spatele gratiilor. Curtea de Apel Iaşi a decis ca Ştefan Badii să stea în puşcărie 6 ani şi 8 luni, după ce i-au contopit mai multe pedepse, inclusiv cea privind falsificarea de buletine. Un alt bărbat, Sorin Bulgaru, a primit şi el o pedeapsă de 6 ani şi 10 luni.

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/pedeapsa-unui-falsificator-ordinar-de-bani-a-plastografiat-si-buletinul-lui-robert-de-niro–189271.html

Angajatorii vor putea să-și monitorizeze video salariații sau să le monitorizeze conversațiile, potrivit unui proiect de act normativ adoptat azi de Camera Deputaţilor. Introducerea monitorizării se va face în anumite condiţii, care vor fi stabilite prin lege. Concret, angajatorii vor putea apela la monitorizarea salariaților numai atunci când acest lucru este important pentru companie. Totodată, introducerea monitorizării va trebui discutată în avans cu reprezentanții salariaților. Documentul a fost adoptat azi de Camera Deputaților și, pentru a se aplica, mai trebuie să treacă și de Senat. Dacă nu vor respecta aceste condiții, angajatorii vor risca amenzi de până la 4% din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exercițiului financiar anterior.

http://www.puterea.ro/social/angajatorii-si-ar-putea-monitoriza-video-salariatii-167438.html

Amazon şi Amazon Web Services (AWS) au inaugurat oficial, miercuri, noul sediu şi centru de dezvoltare şi tehnologie din Bucureşti, creând peste 650 de locuri permanente în domeniul tehnologiei cât şi în mediul corporate, care se adaugă celor 1.000 pe care compania le are deja în România.

https://www.news.ro/economic/amazon-creeaza-650-de-locuri-de-munca-in-bucuresti-prin-inaugurarea-unui-centru-de-dezvoltare-si-tehnologie-1922400409002018051718103729

Operatorul de cablu Liberty Global a anunţat miercuri că a ajuns la un acord definitiv privind vânzarea operaţiunilor sale din Germania, Ungaria, România şi Cehia către grupul de telefonie Vodafone pentru aproximativ 18,4 miliarde de euro, informează Business Wire. Din grupul Liberty Global face parte şi firma olandeză UPC Holding, care deţine şi UPC România.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/05/09/vodafone-preia-operatiunile-libertyglobal-din-romania-germania-ungaria-si-cehia-pentru-18-4-miliarde-euro–104856

Achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea, în România, o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale, iar clienţii Vodafone din ţară vor beneficia de acces la noi servicii şi de investiţii mai mari în creşterea vitezei şi calităţii reţelei de cablu, se arată într-un comunicat al Vodafone România remis miercuri AGERPRES.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2018/05/09/vodafone-achizitia-operatiunilor-liberty-global-va-crea-in-romania-o-companie-cu-o-cota-de-piata-de-25-dupa-veniturile-totale–104903

Sophia The Robot, robotul umanoid creat de compania Hanson Robotics va primi un card de credit de la banca UniCredit. Este primul card de credit care aparţine unui utilizator cu inteligență artificială, potrivit unui comunicat al grupului. Sophia îşi va ridica personal cardul în cadrul unui eveniment organizat de UniCredit Bank.

http://www.capital.ro/bancherii-au-pus-ochii-pe-robotul-sophia-i-au-dat-deja-un-card-d.html

Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate transformărilor pe care tehnologia le provoacă în economie, iCEE.fest 2018 aduce din nou în prim plan discuţiile despre ‘viitorul banilor’ si al industriei financiar bancare. Festivalul, care va avea loc la Bucureşti în perioada 14-15 Iunie, acordă o atenţie specială modificărilor din domeniul bancar, acolo unde tehnologia schimbă definitiv modul în care brandurile traditionale activau până în urmă cu câţiva ani.

http://www.mediafax.ro/economic/impactata-industria-financiar-bancara-tehnologie-cele-recente-tendinte-fintech-blockchain-ico-cryptomonede-analizate-cadrul-icee-fest-2018-revolut-printre-companiile-au-confirmat-participarea-17208916

Google a prezentat la conferința dezvoltatorilor un experiment care arată că asistentul său vocal poate suna și poate purta conversații simple cu oameni obișnuiți, pentru a rezolva mici lucruri, precum programări la tuns sau rezervări la restaurant. Asistentul vocal Google, prezent pe sute de milioane de telefoane, a fost constant îmbunătățit și este celebru pentru comanda ”Ok Google!” la care se activează.

https://economie.hotnews.ro/stiri-it-22437625-video-asistentul-vocal-google-devine-fel-secretara-singur-telefoane-vorbeste-oamenii-pentru-rezolva-mici-probleme.htm

Android P, dezvăluit oficial la conferinţa Google I/O 2018. Cunoscut deocamdată doar după numele de cod Android P, noul sistem de operare pentru dispozitive cu Android a fost dezvăluit la conferinţa Google I/O 2018. Deocamdată, Google nu a explicat ce anume semnifică litera P, însă a prezentat pe scurt principalele îmbunătăţiri aduse versiunii de Android ce va avea debutul oficial în această toamnă. (Android p, adică Android ‘6’ de la ‘666’)

https://i.imgur.com/TyKiZP4.jpg

http://www.go4it.ro/software/android-p-dezvaluit-oficial-la-conferinta-google-io-2018-17208853/

Google oprește toate anunțurile despre referendumul privind avortul in Irlanda, pe fondul îngrijorărilor legate de integritatea alegerilor. Decizia la o zi după ce Facebook a interzis toate anunțurile străine, spunând că au fost folosite de “entități străine”.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/google-ireland-abortion-referendum-ads-stop-election-integrity-latest-news-a8342866.html

Facebook blochează anunțurile străine referitoare la referendumul din Irlanda privind avortul

http://time.com/5270622/facebook-foreign-ads-ireland-abortion-referndum/

Facebook: Înregistrarea datelor aduce cea mai mare schimbare de management din istoria rețelei. Facebook va avea cele mai mari schimbări de personal din întreaga istorie, Mark Zuckerberg a luat măsuri drastice în special cu structurarea diviziei care se ocupă cu înregistrarea datelor. Mark Zuckerberg a pus mai multă responsabilitate pe umerii directorului executiv al departamentului de produse ale companiei și a structurat mai bine divizia Blockchain.

https://playtech.ro/2018/facebook-zuckerberg-conducere-schimbari-whatsapp/

Doi adolescenţi au ars de vii după ce au rămas blocaţi într-o maşină Tesla model S care a izbucnit în flăcări în urma unui accident, la mai puţin de două luni de când o maşină Tesla model X s-a făcut scrum în Mountain View, incident atribuit unei erori în sistemul autopilot. Cazul este în curs de investigare. (Urmează victime într-o maşină Tesla model E? Ca să fie tot setul de modele ale maşinilor Tesla, SEX, care îşi ‘ard’ victimele prinse în ele)

https://www.zerohedge.com/news/2018-05-09/tesla-model-s-bursts-flames-after-horrific-crash-killing-two-men-trapped-inside

O serie de explozii s-au înregistrat marţi seară într-o zonă aflată la sud de Damasc, unde se crede că se află o bază militară iraniană, a relatat presa de stat siriană, indicând că exploziile ar fi rezultatul unui presupus atac aerian al forţelor israeliene, relatează cotidianul Times of Israel.

http://www.mediafax.ro/externe/mai-multe-explozii-s-au-inregistrat-in-siria-in-urma-unui-presupus-atac-al-fortelor-israeliene-presa-17208345

Autorităţile israeliene i-au dat termen două săptămâni directorului local al Human Rights Watch (HRW) pentru a părăsi ţara, acuzându-l că ‘susţine boicotarea Israelului’, ceea ce organizaţia neguvernamentală de apărare a drepturilor omului a dezminţit, transmite AFP.

https://www.agerpres.ro/politic-ex/2018/05/09/israel-guvernul-ii-da-termen-doua-saptamani-directorului-hrw-sa-paraseasca-tara–104929

Israel a aprobat 0,09% din cererile de azil în ultimii nouă ani. Controlorul de Stat, membru al Ministerului Afacerilor Externe din Israel, Joseph Shapira, a criticat aspru tratarea cererilor de azil din Israel în raportul său anual, marcând că din 2009 au fost aprobate doar 52 din cele 55.433 cereri de azil depuse.

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israel-approved-0-09-of-asylum-requests-over-past-nine-years-1.6072058

Convorbirile de la Astana privind soluționarea politică din Siria vor avea loc în zilele de 14-15 mai, a anunțat miercuri biroul de presă al Ministerului de Externe al Kazahstanului: “Ministerul de Externe al Kazahstanului informează că țările care acționează ca garant al procesului de la Astana au confirmat că următoarea nouă întâlnire internațională la nivel înalt cu privire la Siria va avea loc în perioada 14-15 mai 2018 în capitala Kazahstanului”. Iran, Rusia și Turcia, delegațiile guvernului sirian și ale grupurilor de opoziție au fost invitate la discuțiile de la Astana împreună cu delegațiile ONU, precum și cu Statele Unite și Iordania ca observatori, a afirmat Ministrul de Externe al Kazahstanului. TASS

http://tass.com/world/1003508

Japonia, China și Coreea de Sud sunt de acord să coopereze în dosarul Nord Coreean. China, Japonia și Coreea de Sud au un ţel comun: încheierea programului nuclear al Coreei de Nord. Liderii celor trei țări au participat la primul lor summit trilateral după mai mult de doi ani, demonstrând un spirit de cooperare, în ciuda diferențelor persistente în ceea ce privește Coreea de Nord și alte probleme. Acest spectacol al unității, în special înaintea discuțiilor preconizate ale liderului nord-coreean Kim Jong Un cu președintele Donald Trump, a fost considerat un succes major.

https://apnews.com/f6df624b4ee146db9a606a4bc705bf9a

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat pe Twitter, că trei cetăţeni americani, aflaţi în detenţie în Coreea de Nord, au fost eliberaţi. CNN transmite că secretarul de stat, Mike Pompeo, a avut “discuţii agreabile” cu Kim Jong Un şi au fost stabilite “data şi locul” întâlnirii liderului nord-coreean cu Donald Trump, precizează mesajul acestuia din urmă de pe platforma de socializare online. “Pompeo se întoarce din Coreea de Nord cu trei deţinuţi eliberaţi”, a scris Trump, adăugând că aceştia “par a avea o stare bună de sănătate”.

http://www.romania-actualitati.ro/au-fost-stabilite-data-si-locul-intalnirii-donald-trump—kim-jong-un-115383

Administrația Trump a cerut marți ca președintele venezuelean Nicolas Maduro să demisioneze.”Pentru siguranța și securitatea tuturor popoarelor din America Latină, este timpul pentru Maduro să plece”, a declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, în timpul unui discurs despre America Latină. “Nu sunt sigură cum vom face ca acest lucru să se întâmple, dar știu că nu ne putem opri”, a spus ea imediat după discursul său în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Americilor — “Trebuie să continuăm să-l izolăm pe Maduro până va ceda”.

https://apnews.com/7409f9f4f95e4076bc503eca5dd3f9c1

37.000 de venezueleni fug zilnic din țară din cauza crizei. Circa un milion de venezueleni au intrat în Columbia, de la jumătatea lui 2017, pentru a fugi din faţa crizei care afectează ţara lor, a făcut cunoscut miercuri un responsabil al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), citat de AFP.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/37-000-de-venezueleni-fug-zilnic-din-tara-din-cauza-crizei-926803

Jerry Chun Shing Lee, un fost agent CIA, a fost pus sub acuzare pentru spionaj în beneiciul guvernului chinez, conform Departamentului pentru Justiţie al SUA, scrie The Guardian.

https://www.news.ro/externe/cia-pune-sub-acuzare-un-fost-agent-pentru-spionaj-in-favoarea-chinei-1922404809032018050818102779

Parlamentarii iranieni au dat foc unui steag american şi au scandat „Moarte Americii” în timpul unei sesiuni parlamentare, în urma deciziei lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear, scrie The Independent.

https://www.news.ro/externe/iran-parlamentarii-au-ars-un-steag-al-sua-si-au-scandat-moarte-americii-video-1922401509002018051418103382

Andrew Peek, adjunct al secretarului de stat al Statelor Unite din cadrul Biroului de Afaceri pentru Orientul Apropiat a declarat astăzi că decizia Washingtonului de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul a fost luată după o consultare strânsă cu Israelul în procesul de monitorizare a respectării înţelegerii de către regimul de la Teheran.

http://www.romania-actualitati.ro/sua-doresc-presiuni-economice-si-politice-asupra-iranului-115389

Forţele aeriene ale Arabiei Saudite au interceptat o rachetă deasupra capitalei Riyadh, conform televiziunii de stat Al Arabiya, după ce mai multe zgomote puternice au putut fi auzite în centrul oraşului. În ultimele luni, mişcarea armată Houthi din Yemen, ţara vecină unde Arabia Saudită desfăşoară o campanie militară de trei ani, a lansat în repetate rânduri rachete către Riyadh.

https://www.news.ro/externe/arabia-saudita-anunta-ca-a-interceptat-o-racheta-deasupra-riyadh-ului-1922405909322018051218103230

Exporturile germane de armament în zone de război aproape s-au dublat în perioada fostei coaliţii conduse de cancelarul german Angela Merkel, ca pondere în totalul exporturilor de armament ale Germaniei, a relatat marţi publicaţia germană RND, transmite Reuters.

https://www.news.ro/economic/exporturile-germane-de-armament-in-zone-de-razboi-au-crescut-puternic-in-perioada-coalitiei-precedente-conduse-de-merkel-1922414409002018050818102366

Vietnamul a cerut Chinei să îşi retragă echipamentul militar din Marea Chinei de Sud, în urma unor informaţii apărute în presă în această lună potrivit cărora China a instalat acolo rachete, informează miercuri Reuters.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/09/vietnamul-cere-chinei-sa-isi-retraga-echipamentul-militar-din-marea-chinei-de-sud–105017

Semne că anunţatele tarife impuse Chinei încep să lovească în afacerile din SUA, portofelele.

Consilierii Casei Albe, cum ar fi directorul Consiliului Național Economic, Larry Kudlow, le-au spus celor de la Wall Street și Corporate America că, în ciuda discuțiilor dure ale președintelui Donald Trump în această primăvară cu privire la comerț și tarife, administrația nu urmărește un război comercial cu China sau cu oricine altcineva. “Fiind doar o idee propusă”, a declarat Kudlow reporterilor la începutul lunii aprilie despre potențialele tarife impuse Chinei în valoare de 50 miliarde de dolari la oțel, utilaje grele și alte 1.300 de produse . “Nimic nu s-a întâmplat. Nimic nu a fost executat”. Totuşi, săptămâna trecută, o delegație din SUA, incluzându-l pe Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a ieșit din discuții purtate la Beijing fără un acord ca administrația Trump să fie mai aproape de a impune o primă rundă de tarife în valoare de cel puțin 50 miliarde dolari importurilor din China. “După două zile de discuții ‘sincere’ despre relaţii comerciale, SUA și China şi-ar fi “schimbat complet optica” și au convenit să “discute mai mult”, au scris economiştii UBS — “Nu s-a ajuns la vreun ‘mare’ acord comercial. În ceea ce privește partea pozitivă, ambele părți par să vrea să continue negocierile pentru a evita izbucnirea imediată a unui război comercial grav”. Totuși, au notat că “nu ne așteptăm ca toate diferențele esenţiale în relația comercială dintre SUA și China să fie rezolvate”.

https://www.cbsnews.com/news/signs-china-tariffs-are-starting-to-hit-u-s-business/

Protestele se țin lanț la Budapesta. Ploaia și grindina nu i-au alungat pe oameni din stradă. Sute de protestatari s-au strâns din nou în fața clădirii Parlamentului de la Budapesta, unde marți a avut loc prima sesiune de după alegerile care i-au oferit lui Viktor Orban al treilea mandat de premier. Manifestanții denunță ceea ce numesc “un regim autoritar”.

http://stiri.tvr.ro/protestele-se—in-lan—la-budapesta–ploaia—i-grindina-nu-i-au-alungat-pe-oameni-din-strada_831044.html#view

Olivera Lakić, o jurnalistă de investigaţii care scrie despre infracţiunile şi corupţia din Muntenegru, a fost împuşcată şi rănită în dreptul locuinţei ei, acesta fiind cel de-al doilea atac din ultima lună care a avut ca ţintă un reporter pe teritoriul acestei ţări, scrie The Guardian.

https://www.news.ro/cultura-media/o-jurnalista-de-investigatii-a-fost-impuscata-in-muntenegru-1922401509002018051418103395

Guvernul spaniol încearcă să blocheze realegerea liderului separatist Carles Puigdemont la conducerea Cataloniei. Decizia finală îi va aparţine Curţii Constituţionale a Spaniei. Guvernul central de la Madrid a decis astăzi să sesizeze Curtea Constituţională în vederea anulării legii ce permite alegerea preşedintelui regional al Cataloniei în absenţă şi deci reînvestirea în funcţie a fostului lider Carles Puigdemont. Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Parlamentul catalan, potrivit AFP

http://adevarul.ro/international/europa/guvernul-spaniol-decis-blocheze-realegerea-puigdemont-conducerea-cataloniei-1_5af309b0df52022f75c54f82/index.html

Un nou focar de Ebola s-a declanşat în nord-estul Republicii Democrate Congo, scrie BBC. Există două cazuri confirmate ale bolii şi 17 morţi, conform Ministerului Sănătăţii. Cazurile au apărut în oraşul Bikoro  la un an după ce o situaţie asemănătoare a cauzat moartea a patru oameni. Epidemia a fost declarată oficial după ce rezultatele unor analize au confirmat cele două cazuri de Ebola, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

https://www.news.ro/externe/epdemie-de-ebola-in-congo-17-oameni-au-murit-pana-in-prezent-1922401009542018051118103007

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. https://www.rt.com/news/426342-trump-assad-deep-state-syria/

    iar asta cu Bashar e chiar ceva exotic, ceva rarissim. In plan mondial si la un asemenea nivel, de sef de stat (credibilitatea e aproape de maxim) e unicat in lume. Un sef de stat, chiar daca rival, devoaleaza cam care-i treaba cu ceilalti “sefi de stat” ai rivalilor, de vreo 40 de ani incoace. Oo, cat mi-as fi dorit ca si alti sefi de stat sa fii facut asemenea gesturi fata de populatia intregii lumii. Chiar dintre cei defuncti (unii chiar impuscati) gen Gaddafi, un Castro sau Saddam mi-as fi dorit, oricat de “tembeli” ar fi devenit ei la un moment dat, sa fii spus, de la altitudinea unor sefi de stat cat de poate de importanti, mai multe adevaruri despre sua si alte state occidentale sa zicem, cu aparentele lor “binefacatoare”. Pt ca de la nivelul lor ei stiau multe. Chiar f multe. Iata unul ca Bashar vorbeste, e unicat. Si mai e unul: unul ca Putin, casef de stat al celei dea doua mare super Putere mondiala, stie multe, chiar f multe despre rivalul lui american sau alte state atat de “binevoitoare” occidentale. Si mi-s dori ca in toata avalansa asta de acuze reciproce sa apara si alte subiecte cu adevarat grele despre adevarurile si neadevarurile acelor state (ca poate, s-a vazut in faptul banal al rapiditatatii cu care a raspuns prompt acuzelor presei de pe ambele parti ale atlanticului la faptul ca simbolul Sarapova folosea nu stiu ce medicament, interzis de catva timp in tenis. In mai putin de 24 de ore si-a pus hackerii la treaba si a aflat informatia ca Serena foloseste si ea de ani de zile substante nepermise, pe care le-a diseminat in spatiul public). Deci alte subiecte cu adevarat arzatoare, importante. Cum ar fi de pilda “aselenizarea” americana. Cred ca exista un dosar cat un munte despre acest asa-zis “fapt” iar Putin stie cu siguranta adevarul. Sau un subiect si mai facatura decat orice: descoperirea si comunicarea cu “civilizatiile extraterestre” si toate gogosile de aici. Desigur, exista o precautie ca daca deschide unul ca Putin cutia pandorei se va trezi si el cu alte lucruri sulfuroase. Ok, dar oricum si asa se vantura prin media mondiala chestii trase de par si chiar inventate de cei de peste atlantic si puse in carca lui Putin si a Rusiei. Mi-as dori ca unul ca Putin, cu toate pacatele lui, sa vorbeasca mui mult la un moment dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button