Autor Ethan Huff, 6 mai 2018
În scopul opririi încălzirii globale, oficialii guvernamentali din Regatul Unit au încheiat un parteneriat cu companii și administrații din statul Virginia, pentru a pune la pământ zonele mari de pădure din lemn de esență tare, pentru a crea ”biomasă” energetică, aceasta urmând a fi folosită peste ocean.
Faptul de a continua să ardă combustibilii fosili nativi, cum ar fi cărbunele, nu va ajuta Regatul Unit să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră; astfel țara a decis să distrugă păduri întregi în Statele Unite și să ardă tot lemnul colectat pentru a genera energie electrică, această distrugere în masă a copacilor numind-o energie ”verde”.
Acest parteneriat între Marea Britanie și Virginia costă contribuabilii din Regatul Unit echivalentul a aproape 1 miliard de dolari anual, deoarece facturile lor la electricitate sunt compensate cu taxe suplimentare ”verzi” care presupun că ajută la acoperirea costurilor de defrișare a pădurilor de esență tare din America și transformarea lor în combustibil pentru locuințe și afaceri.
Deoarece copacii sunt regenerabili din punct de vedere tehnic, întreaga activitate este considerată a fi benefică pentru că ajută la reducerea amenințării ”schimbărilor climatice”, în ciuda faptului că lemnul ars creează o cantitate enormă de poluare prin căldură și cenușă. Dar abordarea ”verde” a efortului este aparent suficientă pentru a-i liniști pe fanaticii schimbărilor climatice, care susțin această mișcare și consideră că această abordare va contribui la reducerea ”amprentei de carbon” a Regatului Unit.
”Acesta este încă un exemplu șocant al prostiei nemiloase, distructive, anti-științifice a alarmistului cu privire la schimbările climatice”, a avertizat omul de știință Mike Adams, editor al revistei Climate.news și fondator al unui laborator științific pentru alimente și ecologie recunoscut la nivel global (CWClabs.com). ”Industriile ucid literalmente pădurile vii în numele ecologizării planetei”, a spus Adams. ”Aceiași oameni care fuseseră obișnuiți să fie apărători ai copacilor sunt acum ucigași de copaci și în prostia lor nici unul dintre ei nu pare să vadă contradicția”.
Potrivit revistei The Ecologist, copacii tăiați din pădurile din lemn de esență tare din Virginia sunt transformați în milioane de tone de peleți mici de lemn, care sunt transportați în mod regulat către cea mai mare centrală electrică din Marea Britanie, Drax, care este situată în North Yorkshire. O companie cu sediul în S.U.A., cunoscută sub numele de Enviva, prelucrează mai întâi bustenii, transformându-i în acești peleți, care apoi sunt transportați peste Atlantic și arși pe post de combustibil în uzina Drax.
Este un proces laborios despre care autoritățile britanice susțin că va reduce emisiile de carbon ale națiunii cu 57% până în anul 2030. Drax intenționează să elimine complet arderea cărbunelui local, aducând în loc peleți de lemn din străinătate, ceea ce se presupune a fi ”mai ecologic”.
Potrivit oficialilor de la Drax, arderea de peleți de lemn, în locul cărbunelui, va contribui, probabil, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul fabricii, cu până la 80%. Această cifră provine din experimentele de laborator efectuate la Universitatea din Nottingham, experimente care ar presupune că demonstrează reduceri majore de carbon.
Adevărata bombă: arderea lemnului generează mai mult carbon decât arderea cărbunelui
Dar este adevărat acest lucru? Nu chiar. Așa cum a explicat The Ecologist, pentru a genera aceeași cantitate de energie din peleți din lemn, pe care o generează cărbunele, are ca efect producerea a până la aproximativ opt la sută mai mult carbon – ceea ce înseamnă că arderea lemnului este de fapt mai poluantă decât arderea cărbunelui.
Dar, deoarece legea europeană privește biomasa lemnoasă ca ”neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, acest lucru nu este nici măcar luat în considerare – fără a menționa distrugerea în masă a pădurilor din lemn de esență tare care a survenit în urma acestei legi. Și Drax nu trebuie nici măcar să raporteze cantitatea de emisii de carbon provenind de la coșurile sale datorită acestei desemnări ”neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon”.
Dacă Drax ar fi fost, de fapt, obligat să monitorizeze emisiile de carbon, s-ar demonstra că biomasa nu este aproape ”verde” în felul în care unii oameni cred că este. Cel puțin 11,7 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) au fost generate la Drax doar anul trecut – și dacă toată această energie ar fi fost din biomasă, ar fi vorba despre un supliment de dioxid de carbon de opt la sută.
Și în timp ce replantarea copacilor poate ajuta la captarea unei părți din acest carbon, copacilor le ia câteva decenii să se regenereze. Acest lucru implică și faptul că fabricarea de biomasă nu este deloc un efort ”verde” și, de fapt, provoacă o distrugere pe scară largă, în acest caz, a resurselor naturale prețioase ale Americii.
”Marea Britanie poate fi pe cale să elimine utilizarea cărbunelui, dar nu este pe cale să-și reducă emisiile de dioxid de carbon”, explică The Ecologist. ”Nu ne vom atinge țintele noastre de unul și jumătate sau două procente pe care toate guvernele, inclusiv guvernul britanic, le-au acceptat la Paris”.
”Arderea a mai mult lemn face imposibilă atingerea acelei ținte. Acum știm că dacă depășim aceste praguri, consecințele vor dura între sute până la o mie de ani sau mai mult. Deci nu există comutator, nu există nici un mecanism pentru a da înapoi”.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Stanga „ecologista” e preocupata mai mult de „drepturile” homosexualilor.
Nu stiu daca are rost sa mai argumentez ca e o imensa si foarte toxica prostie. In primul rand, asa cum e scris in articol, arderea lemnului genereaza mai mult CO2 pentru a produce aceeasi cantitate de energie. In al doilea rand, copacii aceia au crescut in zeci de ani, deci va fi nevoie sa treaca zeci de ani sa se regenereze padurile. In al treilea rand, niste copaci mai mari au (evident) o capacitate mai mare de absorbtie a dioxidului de carbon din atmosfera decat niste puieti, asa ca e mai ecologic sa lasi copacii in picioare ca sa absoarba dioxidul de carbon produs prin arderea carbunelui, decat sa-i dobori si sa-i arzi. Asta in cazul in care nu reusesti totusi sa captezi energia solara.