X

Detine sau nu detine Israelul arme atomice? Si daca da, de ce aceasta tara nu se supune acelorasi reguli?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-un video interviu cu Beniamin Netanyahu, prim ministrul Israelului, realizat de către postul american de ştiri CNN, jurnalistul de televiziune Chris Cuomo l-a întrebat pe Netanyahu, cerând un răspuns cu “da” sau “nu”, dacă este adevărat sau nu că Israel deţine arme şi capabilităţi atomice. După un răspunsul evaziv al lui Netanyahu, cum că oficialii din Israel ar fi spus că ei nu vor fi primii care vor introduce capabilităţi atomice în Orientul Mijlociu aşa că nu le-au introdus, Cuomo insistă în ideea că dacă dezvăluirile sunt atât de importante în Orientul Mijlociu, de ce Israel nu poate confirma oficial dacă deţine sau nu arme şi capabilităţi atomice, când majoritatea comunităţii internaţionale crede şi este sigură că Israel are capabilităţi şi armament atomic. Netanyahu răspunde sec: ‘Israel nu a ameninţat nicio ţară cu anihilarea’.

https://edition.cnn.com/videos/world/2018/05/01/benjamin-netanyahu-intv-newday.cnn

Iata si ce putem citi in articolul Obama agrees to keep Israel’s nukes secret din 2009:

Obama a scos la iveala o intelegere secreta veche de 4 decenii, intelegere ce ii permite Israelului sa detina depozit de armament nuclear fara a fi obligat sa il deschida pentru inspectii internationale, au afirmat trei oficiali ce sunt familiari cu aceasta intelegere.

Oficialii, care au vorbit sub protectia anonimatului din cauza faptului ca aveau discutii private, au afirmat ca Obama a promis sa mentina intelegerea atunci cand l-a gazduit pentru prima data, in luna mai, la Casa Alba pe primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu.

Din cauza acestei intelegeri, Statele Unite nu au presat Israelul să divulge informatii despre armele sale nucleare sau sa subscrie la Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear (NPT), tratat care ar fi cerut Israelului sa renunte la cele cateva sute de bombe nucleare estimate.

Israelul a fost nelinistit de faptul ca Obama nu va continua intelegerea din 1969 din cauza suportului puternic pe care acesta il ofera pentru neproliferare si din cauza prioritatii de a opri Iranul de la realizarea armelor nucleare. Statele Unite si alte cinci puteri mondiale au facut progrese in timpul discutiilor lor cu Iranul de joi din Geneva, deoarece Iranul a fost de acord sa transfere afara din tara o potentiala cantitate de combustibil pentru bombe si sa construiasca un depozit nou, deschis inspectiilor internationale.

In stirile de saptamana trecuta, remarca facuta de Benjamin Netanyahu in legatura cu acordul Statele Unite – Israel a provocat putin zgomot. El a fost intrebat de Channel 2 Israel daca este ingrijorat  de faptul ca discursul lui Obama de la U.N. General Assembly, in care acesta cere o lume fara arme nucleare, se va aplica si in cazul Israelului.

Era absolut clar din contextul discursului ca el se referea la Koreea de Nord si Iran“, a afirmat liderul israelian. “Dar doresc sa va reamintesc faptul ca in prima mea intalnire cu presedintele Obama in Washington am primit de la dansul, si chiar am cerut sa primesc, o lista in care sa fie enumerate neintelegerile strategice ce au existat timp de multi ani intre Israel si Statele Unite  asupra acestei probleme. Nu este lipsit de importanta ca am cerut acest lucru si nu este lipsit de importanta ca am primit raspunsul [documentul].“

Intelegerea din domeniul nuclear a fost realizata la un summit dintre presedintele Nixon si primul ministru al Israelului, Golda Meir, summit ce a inceput pe 25 septembrie 1969. Avner Cohen, autorul tratatului “Israelul si bomba“ si expert in istoria programului nuclear israelian, a afirmat ca intelegerea echivaleaza cu “acceptarea pasiva a Statelor Unite a situatiei armamentului nuclear al Israelului atata timp cat Israelul nu isi va dezvalui public realizarile sale sau nu va testa vreo arma.“

Nu este nici un act oficial al intelegerii si nici Israel sau America nu au facut vreo declaratie publica despre aceasta. Cu toate acestea, in 2007 biblioteca Nixon a dat publicitatii un memorandum din 19 iulie 1969 de la consilierul departamentului de securitate nationala Henry Kissinger ce exprima in mod clar politica Statelor Unite referitoare la aceasta problema. Memorandumul spune: “In timp ce noi putem dori in mod idealist intreruperea actualei posesiuni a Israelului, de fapt incercam doar sa impiedicam ca aceasta sa devina un fapt recunoscut pe plan international.“

Avner Cohen a afirmat ca politica ce rezulta din acest lucru este echivalentul lui “nu intreba, nu spune“.

Guvernul Netanyahu a cautat sa reafirme intelegerea, in parte din ingrijorarea ca Iranul va cerceta dezvaluirile Israelului asupra programului sau nuclear in negocierile cu Statele Unite si cu alte puteri mondiale. Iran a acuzat in mod frecvent  Statele Unite de politica dubla prin faptul ca nu obiecteaza fata de arsenalul Israelului.

Avner Cohen a declarat ca reconfirmarea si faptul ca Benjamin Netanyahu a cerut si a primit un document oficial al intelegerii sugereaza ca “se pare ca nu numai ca nu a fost o intelegere de ansamblu a ceea ca s-a agreeat in septembrie 1969, ci este de asemeni evident faptul ca chiar si insemnarile celor doi lideri s-ar putea sa nu mai existe. Inseamna ca Netanyahu a dorit sa aiba o dovada scrisa in legatura cu aceasta intelegere. De asemeni se confirma si faptul ca Statele Unite sunt de fapt partenere in politica Israelului de a pastra secretul cu privire la armamentul nuclear.“

Jonathan Peled, un purtator de cuvant de la ambasada Israelului in Washington, nu a dorit sa comenteze, asa cum a facut Consiliul Securitatii Nationale al White House.

Intelegerea secreta ar putea sa discrediteze scopul administratiei Obama de a crea o lume fara arme nucleare. In particular, ar putea influenta eforturile Statelor Unite de a forta aducerea Comprehensive Test Ban Treaty si Fissile Material Cutoff Treaty, doua intelegeri in legatura cu care administratiile Statelor Unite au avut discutii in contradictoriu daca ar trebui aplicate sau nu Israelului in trecut. Acestea ar interzice testele nucleare si producerea materialelor pentru arme.

Un angajat al Senatului, familiar cu reconfirmarea din mai, sub protectia anonimatului datorata sensibilitatii acestei probleme, a afirmat “Ce inseamna aceasta este ca presedintele nu a avut de ales si si-a luat angajamente privind programul nuclear al Israelului. In orice caz, aduce in discutie realmente fiecare punct al agendei de neproliferare a presedintelui. Presedintele i-a acordat Israelului un card NPT de eliberare din inchisoare.“

Daryl Kimball, directorul executiv al Asociatiei de Control a Armamentului, a afirmat ca pasul este mai putin daunator politicii Statelor Unite.

Cred ca este foarte bine ca cei doi lideri ai Statelor Unite si Israelului doresc sa clarifice neintelegerile trecute dintre guvernele lor in legatura cu aceasta problema“, a spus el.

Cu toate acestea, Kimball a adaugat: “Cu respect, doresc sa il contrazic pe Benjamin Netanyahu. Discursul presedintelui Obama si Rezolutia Consilului de Securitate al UN 1887 se aplica tuturor tarilor, fara a tine tine seama de intelegeri secrete dintre Statele Unite si Israel. O lume fara arme nucleare este compatibila cu telul declarat de Israel de a realiza un Orient Mijlociu eliberat de arme de distrugere in masa. Mesajul lui Obama este ca aceleasi responsabilitati de neproliferare si dezarmare ar trebui sa se aplice tuturor statelor si nu doar catorva“.

Doctrina nucleara a Israelului este cunoscuta sub denumirea de “coridorul cel lung“. Prin aceasta, Israelul ar incepe sa ia in considerare dezarmarea nucleara numai dupa ce toate tarile ce sunt in razboi oficial cu acesta ar semna tratatele de pace si toate tarile vecine ar abandona nu doar programele nucleare ci si arsenalele biologice si chimice. Israelul considera armele nucleare ca o garantie existenta intr-un mediu ostil.

David Albright, presedintele Institutului de Stiinta si Securitate Internationala, a afirmat ca spera ca administratia Obama nu va face prea multe concesii Israelului.

Se spera ca pretul pentru astfel de concesii este acordul Israelului cu privire la Comprehensive Test Ban Treaty si Fissile Material Cutoff Treaty si acceptarea obiectivului pe termen lung al obtinerii unui Orient Mijlociu eliberat de arme de distrugere in masa“, a spus el. “Altfel, administratia Obama a platit prea mult concentrandu-se pe obiectivul eliberarii mondiale de arme nucleare.“

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Un filmulet din ziua executiei lui Alfie, arata ca era f. atent cu cei din jur si vioi. Ti se rupe sufletul de el. Saracutul de el. Occidentul a ajuns un calau. Va imaginati ce ar fi daca s-ar legifera si la noi asa, la cat de inumani sunt unii angajati din sistemul sanitar.

    https://youtu.be/YJI1GkghoaQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button