X

NOAA restricționeaza imaginile cu racheta SpaceX plasată pe orbită

de null
SpaceX întrerupe transmisiunea lansării în spațiu vineri, la T+ 9:00, datorită ”restricțiilor NOAA”, și îi dă legătura lui Michael Hammersley în Hawthorne.

Autor: Eric Berger – 30 martie 2018, 7:52 PM

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

”SpaceX va încheia intenționat transmisiunea video în etapa a doua.”

În dimineața zilei de vineri, SpaceX a lansat cu succes o rachetă Falcon 9 în spațiu și a plasat mai târziu zece sateliți de comunicații Iridium pe orbita terestră, așa cum era planificat. Dar, în mod neașteptat pentru cei mai mulți dintre spectatori, transmisia web a companiei a fost împiedicată să afișeze misiunea în întregime.

La T + 9:00 minute, cu doar două secunde înainte de oprirea celui de-al doilea motor al rachetei, videoclipul din spațiu s-a încheiat. Comentatorul lansării, inginerul SpaceX Michael Hammersley, a explicat mai devreme în emisiune că ”datorită unor restricții ale Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, SpaceX va înceta în mod intenționat acoperirea video a etapei a doua, chiar înainte de oprirea motorului”.

Întrebat despre acest lucru în dimineața zilei de vineri, un purtător de cuvânt al NOAA nu era la curent cu situația. ”Nu pot decât să cred că este o eroare”, a declarat Chris Vaccaro pentru Ars. ”Aș verifica încă o dată la ei (SpaceX)”. NOAA a promis că vor reveni cu mai multe informații. (Actualizare la 4:45 pm ET: NOAA a dat această declarație).

Am verificat încă o dată la SpaceX. A fost cu siguranță o problema cu NOAA, a declarat compania de rachete. Se pare că NOAA a afirmat recent despre camerele de luat vederi din a doua etapă a misiunii rachetei Falcon 9, pe care SpaceX le utilizează pentru scopuri inginerești, că se califică drept un sistem de detecție la distanță, sistem care face obiectul reglementărilor NOAA (https://www.nesdis.noaa.gov/CRSRA/index.html). În licența provizorie obținută de SpaceX pentru lansarea de vineri a misiunii Iridium-5 (NOAA) i-a cerut să pună capăt imaginilor odată ce în a doua etapă s-a ajuns pe orbită.

Răzbunarea Starman?

Acest lucru ridică unele întrebări cu privire la scopul real din spatele acțiunii NOAA, deoarece în regulament sunt scutite în mod specific ”camerele mici de luat vederi mici”. SpaceX intenționează să obțină o licență completă pentru astfel de camere de luat vederi și de acum nu mai există nicio restricție în vigoare pentru lansarea ulterioară de către SpaceX a unei navete de marfă NASA din Florida, care va avea loc chiar luni.

Aceste reglementări ale NOAA au fost adoptate pentru a împiedica persoanele fizice să lanseze și să își plaseze proprii sateliți spioni în spațiu. Cu toate acestea, așa cum spunea astrofizicianul Jonathan McDowell pe Twitter, nu este clar ce rațiune de securitate națională există pentru controlul camerelor de luat vederi, în a doua etapă a misiunii rachetelor SpaceX.

O teorie susținută de Peter B. de Selding, redactorul SpaceIntelReport, este că ar putea fi un fel de represalii din partea NOAA, deoarece SpaceX nu avea o licență adecvată pentru camerele video la lansarea Falcon Heavy Starman, când au transmis imagini cu un manechin într-o mașină Tesla roșie, pe orbita Pământului, timp de mai multe ore. În același timp, în ultimele săptămâni, atât președintele Trump, cât și secretarul Departamentului de Comerț, Wilbur Ross, au lăudat SpaceX pentru lansarea și imaginile (misiunii) Starman, deci este greu să vezi acest lucru ca pe o pedeapsă pentru companie, venită de sus în jos.

Însă un lucru este limpede: că odată cu proliferarea micro-rachetelor, cubesat-urilor (un tip de satelit miniaturizat) și chiar a sateliților mai mici, aceste reglementări privind camerele de luat vederi pe orbită vor trebui clarificate – încă ceva de luat în considerare de către Consiliul Național pentru Spațiu, fără îndoială.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button