X

România redeschide discuția tezaurului trimis la Moscova

de null
Image result for tezaur rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că tezaurul naţional al României, trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial, va constitui tema unei întâlniri, aflate în pregătire, între istorici români şi ruşi. 

“Anul acesta pregătim, să vedem dacă se va şi finaliza, o întâlnire a comisiei de istorici care discută şi problema tezaurului României. (…) Noi ne-am pregătit, sperăm să aibă loc, vom vedea ce va fi în condiţiile actuale. (…) Există un dialog, lucru care este foarte important, pentru că până nu demult, practic, nu aveam niciun fel de dialog, era o respingere (…) a oricărei idei de a discuta despre tezaur. Faptul că a început un dialog este un lucru pozitiv. Ceea ce încercăm la nivelul comisiilor de istorici este ca, analizând pe documente comune, să vedem care sunt probele, dovezile şi care este magnitudinea acestui tezaur românesc de la Moscova”, a afirmat Meleşcanu, la Adevărul Live.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

El a adăugat că, pe lângă aurul Băncii Naţionale, pentru care sunt documente clare, mai există şi alte bunuri de valoare transportate la Moscova.

“Deci, pe lângă acest tezaur, noi mai avem foarte multe bunuri, bijuterii ale oamenilor importanţi din Guvernul României care erau evacuaţi la Iaşi, familii boiereşti. În primul rând, avem elemente potrivit cărora bijuteriile Reginei Maria au fost, de asemenea, trimise. Avem foarte multe alte familii care au reclamat că au trimis bunuri foarte importante la Moscova în trenul care a plecat din Iaşi. Şi, în fine, în al treilea rând avem şi foarte multe lucruri de cult, bisericeşti şi mai ales lucrări istorice. Este vorba de cărţi foarte rare care au fost şi ele puse pentru a fi adăpostite, în condiţiile în care ne aflam în Primul Război Mondial. (…) Deci, discuţiile între istorici sunt menite să clarifice aceste aspecte, să vedem în ce măsură există documente şi, pe baza acestor documente, după aceea, să putem să începem un dialog în legătură cu restituirea tezaurului”, a explicat ministrul de Externe.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Expulzand membrii ai corpului diplomatic rusesc, face parte din pregatirea recuperarii tezaurului si alipirea teritoriilor la patria mama ?

    Sunt tare curios cum vor decurge aceste discutii.

    Si mai sunt curios daca odata recuperat tezaurul, va fi trimis sa fie tinut in “siguranta” in occident, la fel ca rezerva de aur. Sper sa fie doar un zvon asta cu rezerva de aur.

    1. foarte buna observatie Cosmin, as completa putin: din eforturile depuse in acelasi sens, privind recupereara tezaurului de la rusi, fac parte si construirea scutului de la deveselu, baza de la Kogalniceanu, trupele militare ameericane si nato, impreuna cu nu stiu cate trenuri de armament , centrul de comanda nato care se face la bucuresti, exercitiie militare din marea neagra impreuna cu satanistii de la nato, interzicerea intrarii in spatiul aerian a vicepremierului rus acum putina vreme, numeroasele declaratii antirusesti facute de basescu, sute de emisiuni tv de propaganda proamiericanoida si pronato si antiruseasca etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button