X

STATISTICĂ MINCINOASĂ (ce spune că viața omului este tot mai lungă), gunoiul sclipitor și ziua de mâine

de Petru G.

Trei idei in acest articol: 1) statistica ce spune ca viata omului este tot mai lunga 2) tot ce straluceste „oglinda” e de fapt gunoi si 3) despre ordinea corecta in ce priveste speranta zilei de ieri, azi sau maine.

Image result for rachel-weeping
Tânguirea Rahelei.  Ieremia 31,15: Aşa zice Domnul: “Glas se aude în Rama, bocet şi plângere amară. Rahila îşi plânge copiii şi nu vrea să se mângâie de copiii săi, pentru că nu mai sunt”.

Statistici mincinoase, gunoi sclipitor si ziua de maine

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Se spune ca la timpul prezent, speranta medie de viata a omului este „foarte mare”, cu cifre in jur de, sau peste 80 de ani. Din toate calculele oferite de statisticieni lipseste insa un „element” extraordinar de important: numarul de avorturi inregistrat, in raport cu numarul celor care sunt inca in viata. In cartea „Dreptul la cetatzenie in lumea greco-romana” (L. Cecchet, A. Busetto) https://books.google.com.au/books?id=T_U4DwAAQBAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false, precum si in lucrarea „Medicina antica si persoana fatului” (Tara Mulder) https://eidolon.pub/ancient-medicine-and-the-straw-man-of-fetal-personhood-73eed36b945a se scrie ca un copil nenascut al antichitatii putea fi cetatzean al Romei din momentul conceperii sale, iar avortarea aducea pedeapsa exilului! Dar in multe parti ale lumii din zilele noastre, in urma vreunui accident mortal unde o femeie gravida ar fi victima, din punct de vedere „legal” numarul mortilor este… unu. Asadar, cam aceasta lege unde COPILUL NENASCUT NU EXISTA se aplica si in statistici!

Sa presupunem ca numarul copiilor dintr-o famile este doi, iar varsta la care ajung inainte de moarte este de 75 si respectiv 87 de ani. Deci varsta medie este (75+87) : 2 = 81. Dar trucul folosit este ca NICIODATA in aceste statistici nu sunt cuprinse informatii legate de citi copii au fost asasinati in acea familie inainte de nastere! Daca in exemplul de mai sus au fost „doar” doua avorturi, atunci cifrele arata cam asa (75+87+0+0) : 4 = 40,5!!! Deci speranta medie de viata a omului devine foarte scazuta, nu ridicata. Iar daca este sa o comparam cu media vietii umane de acum o suta ori doua sute de ani, media de viata este catastrofal de scazuta, pentru ca numarul copiilor omorati inainte de nastere este de-a dreptul urias. Cate avorturi face o familie si citi copii are o familie in prezent?

Sunt documente ce atesta nu doar minciuna statisticilor: Vârste de 120, 140, 180 și peste 200 de ani la românii din trecut …

Foto: http://www.romania-actualitati.ro/taranul_roman_in_perioada_interbelica-81578

Dar fiecare dintre noi putem sa gandim si sa hotaram cumva ce cale ar trebui sa urmam. Din Sfintele Scripturi stim ca inainte de Potop varsta omului ajungea la aprope 1000 de ani, iar apoi varsta a scazut simtitor. Istoria recenta ne spune multe lucruri interesante, dar citeodata chiar lucrurile de nimic au o intreaga incarcatura de sensuri. Ne-am pus oare problema ce s-ar intampla daca nu ar exista oglinzi? In trecutul destul de recent, in familia Ortodoxa un astfel de obiect nu isi avea loc. De ce ar trebui sa ne privim in oglinda? Intr-o comunitate strans unita, un obiect cum este oglinda, nu isi are rostul, pentru ca toate defectele de moment se rezolva prin atentia celor din jur oferita noua. Apoi, in trecut nimeni nu se oglindea sa isi dea cu fond de ten, ori sa isi aranjeze frizura. Oamenii erau frumosi pentru ca erau iubiti de cei din jur, iar aceasta dragoste era vizibila. Nu aveai nevoie de oglinda!

Foto: http://www.wehatetowaste.com/pick-up-litter/

La timpul prezent cam totul luceste: nu doar oglinzile uriase din toate holurile si spatiile publice, dar si orice ambalaj si orice litera agatzata pe undeva au ceva foarte colorat ce reflecta lumina. Dar in primul rand, obiectele care oglindesc si sar in ochi cel mai mult sunt gunoaiele, cu poleiala si sclipiciul lor. Ce reflecta toate acestea? Trufia omului si inclinarea lui spre lumesc, in timp ce muritorul de rand incearca sa se autojustifice. Exact ce se intampla cu statistica legata de „varsta mare la care a ajuns omul contemporan”. Este aceeasi minciuna, cum este si oglindirea in propria constructie. Falsitatile acestea pot fi relativ usor detectate, dar pentru asta avem nevoie de Cel Care ne-a Creat. Hristos ne ofera adevarata oglinda sa aflam cit de cazuti suntem…

In acel Imperiu Roman (poate nu sub toate administratiile), care era si pagan pina in maduva oaselor, viata omului era mult mai pretioasa! Iar acum vreo suta de ani, numarul copiilor intr-o famile din Balcani si chiar din majoritatea tarilor era si de zece sau doisprezece. Nu toti ajungeau la maturitate, datorita bolilor si altor circumstante, dar avorturi NU se faceau! Deci varsta medie la care ajungea omul era de 50-60 de ani. In prezent, avorturile pot ajunge la un numar mai mare decit numarul nascutilor, asadar in zilele noastre acea medie a sperantei de viata poate fi chiar in jurul unei cifre mai mici de 20 de ani

Deci inainte era mai bine, fara discutie. Progresistii si toti cei care sunt mandri de „castigul” material din vremea noastra, traiesc un viitor foarte nelamurit: maine va fi mai bine, zic ei! Dar mereu va fi un NOU maine care chipurile va fi mai bine. Intotdeauna, viitorul va fi mai bun decit prezentul iar trecutul a fost rau, dar prin „avansul tehnologic” vom rezolva toate racilele acestea… GRESIT! Din punct de vedere Ortodox vedem ca directia clara pe care se merge este una a distrugerii totale. Drept urmare, zi de zi totul e mai dificil si e mai greu de prevazut ce se va intampla maine.

Daca lucrurile stau asa, atunci care ar trebui sa fie atitudinea pe care s-o avem in raport cu trecutul, prezentul si viitorul? Raspunsul este foarte simplu si de-a dreptul optimist: sa ne traim deplin, crestineste, viata la timpul prezent, pentru ca astazi e mai bine ca maine! Chiar daca astazi e mai rau decit ieri, totusi in fiecare zi a prezentului este mai bine decit orice zi a viitorului! Stim ca in viitor vom fi incercati, vom fi chinuiti, vom fi rau tratati, dar astazi, la timpul prezent, putem sa castigam duhovniceste prin a alege Calea Lui Dumnezeu din Biserica Ortodoxa. Si astfel, orice gunoi oglindit in statistica este desfiintat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button