X

Fara MARTISOR, ca e mai bine

de null

Imagini pentru 1 martie mesaje

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Motivul nu-l mai reiau, l-am scris anul trecut:

MĂRȚIȘORUL – vechi simbol păgân specific meleagurilor noastre

 

Aşa-zisele Calende şi cele numite Vota şi cele chemate Brumalia, şi praznuirea care se face în cea dintâi zi a lunii lui martie voim ca de îndată să fie scoase din vieţuirea credincioşilor. Dar mai lepădăm şi jocurile obşteşti (dansurile publice) ale femeilor, ca necuviincioase, şi ca putând naşte (provoca) multă pagubă şi vătămare, dar încă şi jocurile (dansurile) jucate (executate), fie de bărbaţi, fie de femei, în numele (cinstea) celor nu­miţi în mod mincinos dumnezei de către elini (păgâni) şi slujbele (ceremo­niile) – ce se fac după un obicei vechi şi străin vieţii creştinilor, – orânduind ca nici un bărbat să nu se îmbrace în haină femeiască, sau femeia în cea care se potriveşte bărbaţilor, dar nici să nu puie asupra lor obraze (măşti) de haz (comice), sau de batjocură (satirice) închipuind satiri, sau de jale, (tragice), nici să nu se strige numele blestematului Dionisos, când se strivesc strugurii în teascuri, nici turnând vinul în vase să nu stârneas­că (provoace) râsul, făptuind cele ale rătăcirii diavoleşti, sub chipul neştiinţei sau a deşertăciunii.
De aceea, cei care de acum înainte s-ar apuca să facă ceva din cele zise mai înainte, după ce au fost puşi în cunoştinţă, poruncim ca aceştia, dacă ar fi clerici, să se caterisească, iar dacă ar fi laici, să se afurisească.
(24, 51, 65 TruL; 54 Laod.; 13 Gang.; 15, 45, 63 Cartag.)

 

Cititi va rugam si:

CAT DE PACATOSI SUNTEM … Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Eu sper ca aceasta singura traditie folclorica romaneasca pastrata de atatea generatii sa nu se piarda. Pentru ca daca s-ar intampla asta, va fi inlocuita de alta tipic occidentala, si atunci ar fi mare pacat. Ca sa fie asa, ar trebui sa faceti un studiu riguros si sa veniti cu argumente impotriva, nu doar pe baza unui articol de ziar. Eu am mai venit cu argumente din Olga Greceanu, care a fost o mare personalitate bizantina ortodoxa, pictor de biserici care a spus ca snurul alb si snurul rosu se puneau la mana crestinilor dupa ce se impartaseau. Dar vad ca e tot e inutil sa tot spun asta pe acest blog…

    1. Semnificatia asta nu apare pe buzele nimanui care ofera martisoare. Totul e comert si voie buna si hai sa te pup etc. Si dupa cum spui tu ar trebui sa se ofere martisoare si barbatilor, ceea ce nu se intampla. Sa fim seriosi, e aceasi idee ca si cu mos craciun. Nu se aminteste nimic de Dumnezeu in ambele cazuri. Totu e comertz si distractie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button