X

Turcia – Cipru, tensiuni. Navă italiană blocată de 5 nave de război turce

de null
https://www. moldpres.md/uploads/news/2018/02/24/18001495_big1519458477.jpg

Cinci nave de război turce au ameninţat vineri un vas italian care încerca să desfăşoare lucrări de explorare a gazelor naturale în largul coastelor insulei divizate Cipru, au făcut cunoscut responsabili ciprioţi, scrie AFP.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Vasul grupului italian Eni este blocat în mare de la 9 februarie în apropierea părţii din insulă ocupate de armata turcă, Ankara invocând “manevre militare” în acest sector.

“În drum spre blocul 3, a fost blocat de cinci nave de război turce şi, după ameninţări cu recurgerea la forţă (…), a fost obligat să se întoarcă”, a declarat Victoras Papadopoulos, un purtător de cuvânt al guvernului, agenţiei cipriote de presă CNA.

În Italia, CEO grupului Eni, Claudio Descalzi, a spus presei că nu vor fi abandonate lucrările de explorare în largul Ciprului şi se aşteaptă o soluţie diplomatică pentru reluarea activităţilor.

“Foarte probabil ca, în următoarele zile, să îndreptăm” nava spre o altă ţară, a adăugat el.

Reacția Ciprului 

Ministrul cipriot al energiei, George Lakkotrypis, a declarat pentru agenţia naţională de presă că nava urmează să rămână în portul Limassol două până la patru zile, pentru a încărca şi descărca materiale, după care va pleca spre Maroc.

Potrivit acestuia, eforturile diplomatice au eşuat până în prezent.

“Am lăsat locul diplomaţiei, cu speranţa că va putea fi găsită o soluţie (…) Acest lucru nu a fost însă posibil din cauza poziţiei Turciei”, a afirmat el la postul de televiziune privat Sigma.

Vor ignora Turcia 

Miercuri, preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat că ţara sa va continua explorările offshore în pofida ameninţărilor turce.

Ciprul este divizat din 1974. Republica Cipru, stat membru al UE, îşi exercită de facto autoritatea doar pe două treimi din sudul ţării, restul de o treime, în nord, aflându-se sub administraţia autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Ankara, relatează Agerpres.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button