X

Se pregătește un nou război ruso-ucrainean? Președintele Poroşenko a semnat legea privind reintegrarea regiunii Donbas: Rusia – stat agresor

de null
FOTO: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/11/26/5475ec1ca0eb96501e1b4081/646×404.jpg

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat marţi o lege care permite utilizarea forţei militare împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev şi-a pus semnătura pe legea privind reintegrarea regiunii Donbas. Şeful statului ucrainean a subliniat că documentul este unul cadru şi cere o completare legislativă ulterioară.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Legea califică drept ilegale acţiunile forţelor armate ale Rusiei şi ale altor formaţiuni militare, şi stipulează că orice acte emise în legătură cu acestea sunt nule şi nu au putere juridică. Totodată, legea declară Rusia drept stat agresor, ceea ce înseamnă că Ucraina pune întreaga răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în teritoriile ocupate asupra statului agresor – Federaţia Rusă.

„Această lege consolidează în mod substanţial baza legală pentru utilizarea forţelor armate ucrainene şi a altor organe de drept pentru apărarea statului nostru. În acelaşi timp, legea stabileşte norme pentru protecţia drepturilor şi a libertăţilor civile. Nici spiritul, nici litera acestei legi nu contravin acordurilor de la Minsk, aşa cum unii doresc să prezinte. Ucraina respectă necondiţionat şi va continua să respecte angajamentele sale internaţionale”, a spus Poroşenko.

Preşedintele Ucrainei le-a ordonat comandanţilor din cadrul armatei să vină cu soluţii pentru a schimba cât mai rapid cadrul operaţiunii militare din Donbas, ca urmare a intrării în vigoare a legii. Poroşenko a discutat cu ministrul Apărării, Stepan Poltorak, şi cu şeful Statului Major General, Viktor Mujenko.

La 18 ianuarie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea privind reintegrarea regiunii Donbas, care cataloghează „autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk” drept „teritorii ocupate”, fiind introdusă noţiunea de „agresiune a Rusiei”.

Ministerul rus de Externe a transmis că legea este percepută ca „o pregătire pentru un nou război”. Diplomaţia de la Moscova apreciază că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko „primeşte puteri aproape dictatoriale pentru a suprima disidenţa şi nemulţumirea”, iar politica Kievului pentru soluţionarea situaţiei din regiunea Donbas este „utilizarea forţei”.

La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează şi care includ oraşele Doneţk şi Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a confirmat, prin promulgarea legii privind reintegrarea regiunii Donbas, că regimul de la Kiev alege să rezolve conflictul prin forţă, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

„Semnarea de către Petro Poroşenko a legii privind «reintegrarea» regiunii Donbas reprezintă continuarea logică a politicii Kievului de escaladare a conflictului din sud-estul Ucrainei. Prin semnarea acestei legi, preşedintele Poroşenko a confirmat orientarea Kievului către soluţionarea conflictului ucrainean intern prin intermediul forţei.

Legea privind «reintegrarea» regiunii Donbas contrazice spiritul şi litera «Pachetului de Măsuri» de la Minsk, aprobat prin Rezoluţia 2202 a Consiliului de Securitate al ONU, şi confirmă sprijinul oferit de statul ucrainean pentru crimele comise de UAF (Forţele Armate Ucrainene) şi naţionaliştii radicali”, a spus Lukaşevici.

Convorbire telefonică Poroşenko – Merkel privind activitatea Centrului Comun de Control şi Coordonare în Donbas

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au avut marţi o convorbire telefonică în timpul căreia au discutat probleme legate de reluarea activităţii Centrului Comun de Control şi Coordonare a regimului de încetare a focului în Donbas.

„Petro Poroşenko şi Angela Merkel au avut un schimb de opinii pe marginea problemelor legate de reluarea activităţii efective a Centrului Comun de Control şi Coordonare în Donbas şi posibilitatea desfăşurării unei misiuni de pace a ONU în raioanele separate Doneţk şi Lugansk” – a anunţat serviciul de presă al liderului ucrainean.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, cooperarea în cadrul formatului Normandia şi problema implementării reformelor în Ucraina.

UE opreşte finanţarea a şase puncte de trecere a frontierei, dintre care două la graniţa cu România

Din cauza îndoielilor cu privire la capăcitatea autorităţilor de la Kiev de a întreprinde reforme în schimbul asistenţei europene de miliarde de euro, Uniunea Europeană opreşte programul pentru Ucraina de finanţare a construirii şi modernizării de puncte de trecere a frontierei, scrie Reuters.

Proiectul se referea la şase puncte de trecere a frontierei ucrainene cu graniţele estice ale UE, fiind lansat în 2014, după ce Uniunea Europeana i-a susţinut pe liderii pro-occidentali de la Kiev în timpul crizei din Crimeea. Programul urmărea să contribuie la integrarea economiei Ucrainei cu cele ale ţărilor vecine prin construirea sau modernizarea unor puncte de trecere a frontierei cu Polonia, Ungaria, Slovacia şi Romania. Obiectivul era de a reduce timpii petrecuţi la punctele de trecere şi a îmbunătăţi procedurile vamale,

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Nu as fi vrut sa intervin … „marginea” , adic Ucraina are o majpritate reala de rude de-ale noastre destul de recent slavizate, fara sa mai spun despre milioanele care inca vorbesc inteligibil limba veche a neamului nostru rumanesc.
    Ucraina este o facatura bolsevica, vorbesc ruseste cu o scriere usor schombat, ca sa „dea” bine pentru manevrele politice.
    Crimeea nu a fost anexata ci a revenir la patria mama, Rusia.
    Estul ortodox nu vrea sa stea „capra” ca cei din cestul Ucrainei, impanzita de khazari – falsi jidani, si convertiti papistasi, adica bozgori/maghiari, polonezi, slovaci care fac orice pentru bani fiind jidaniti, dedicati si inchinatori materiei, banului.
    Asa numita re-integrare este genocid, purificare religioasa, nici macar etnica fiindca rusi, rumani, bielorusi sint si in vest si in est.
    Aceasta declaratie de razboi a khazarului Porosenko (vorbitor de romana!) denota schizofrenia de care sufera conducerea nelegitima de la Kiev.
    Cum sa ocupe statul rus teritoriul ucrainean cand majoritatea este de cetatenie ucraineana dar de etnie RUSA???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button