X

PIELEA ELECTRONICA (e-pielea) – auto vindecătoare și complet reciclabilă

de null

e-skin

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Această e-piele nu e numai auto-vindecătoare, e complet reciclabilă de asemenea

Viitorul nostru bionic s-ar putea să nu fie atât de îndepărtat.  Cercetătorii au creat recent o piele electronică, sau e-piele, ce este auto-vindecătoare și complet reciclabilă. Precum este descris în jurnalul Science Advances, o echipă de cercetători au reușit să dezvolte o “piele electronică maleabilă ce funcționează printr-un nanocompozit termorezistent covalent”. Dar ce trebuie să înțelegi e că această folie subțire se poate repara când este ruptă sau deteriorată, ceea ce înseamnă că electronicele, protezele sau textilele viitorului se vor putea repara când le vom strica accidental.

Ideea este ca electronicele să devină mai favorabile mediului și să reducă cantitatea deșeurilor pe care le creem atunci când aruncăm dispozitive stricate sau deteriorate estetic. În esență, e-pielea include senzori ce măsoară presiunea, temperatura, umiditatea și curentul de aer. Cercetătorii au luat trei compusuri disponibile comercial, le-au amestecat într-o matrice și au adăugat nanoparticule de argint pentru a crea proprietățile de auto-vindecare. Oricând e-pielea ar fi tăiată în jumătate sau ruptă, e-pielea recrează legăturile chimice între părțile separate, restaurând matricea. Iar dacă e-pielea devine complet inutilă, poate fi plasată într-o soluție ce o “lichefiază”, asfel permițând reciclarea într-o nouă e-piele.

Echipa consideră potențiale aplicații într-o gamă largă de industrii iar aspectele de mediu ar putea s-o facă destul de populară printre producători.

“Acest dispozitiv nu produce deloc deșeuri”, a zis co-autorul Jianliang Xiao, profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea din Colorado Boulder. “Dorim ca electronicele să devină favorabile mediului.”

Înainte de a deveni prea încântat de gândul acestei pieli în locul propriei pieli, trebuie să te avertizăm că deși impresionantă, e-pielea nu se află la acel nivel încă. Deși este moale, nu e încă la fel de flexibilă sau extensibilă precum pielea umană. Așa cum este, materialul nu este ușor reproductibil. Cu toate acestea, Xiao și echipa sa spun că lucrează la o soluție privind dimensiunile pentru a fi mai ușor de produs și plasat în proteze, robotice, sau orice altceva.

“Ne confruntăm cu probleme de poluare în fiecare zi”, a remarcat Xiao. “E important să protejăm mediul și să ne asigurăm că natura rămâne în siguranță pentru noi și copiii noștri.”

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Daca tinem cont ca se lucreaza si la tatuaje electronice pentru identificare, viitorul suna “bine”:

Autentificare: TATUAJE PE … BRATE. Motorola se implica

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Din pacate cam nimic din ce s-a descoperit in ultimii ani n-a fost folosit in interesul omenirii. Folosim antibiotice de acum 100de ani, radiografii cu principiu inventat acum 120 de ani, tomograf 1950 si cam atat.
    La toate inventiile cu camp electronic se testeaza doar efectele dorite nu si efectele campului electronic asupra corpului de parca aplici pe beton si nu pe un organism viu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button