X

Patriarhia română despre protestul de la MȚR: “Din punct de vedere moral nu este întemeiat. Nu este un film de propagandă pro-gay”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Val de reacții după întruperea proiecției unui film care trata o temă legată de homosexuali, de către un grup care a cântat  rugăciuni, imnul și a afișat mesaje împotriva globalizării, la Muzeul Țăranului Român. 

„În mod nefericit, protestatarii nu au văzut în MŢR un loc al dezbaterii, ci un instrument de propagandă religioasă, făcând un real deserviciu atât imaginii muzeului, ca instituţie publică, cât şi principiului toleranţei pe care religia creştină îl propune ca mod de viaţă”,  transmite conducerea muzeului, într-un comunicat în care spectatorilor li se cer scuze și se dau asigurări că astfel de incidente nu se vor repeta.

La rândul său, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc la MŢR.
Grupul de credincioși nu a reprezentat în niciun fel Patriarhia sau Biserica Ortodoxă Română. Protestul în sine nu e întemeiat din niciun punct de vedere, inclusiv moral, se delimitează, la RFI, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt.

Patriarhia admite însă că astfel de acțiuni de protest, ce tind să se înmulțească, ar putea deveni o problemă pentru Biserica Ortodoxă Română:

V.B.: Stilistica unei mișcări de protest indică și gradul de înțelegere și gradul de cultură al celor care protestează. Dincolo de asta, despărțind așadar instituția de acest grup care a venit să protesteze în felul său, țin să adaug totuși că într-o asemenea instituție (Muzeul Țăranului Român) trebuie să avem grijă ce tip de materiale promovăm. Pot fi foarte valoroase dintr-un anumit punct de vedere, dar inadecvate, ținând cont de profilul instituției în care aceste filme se difuzează. Nu am văzut filmul, am citit doar despre el. Înțeleg că nu este un film de propagandă pro-gay. Este un film constuit pentru a dizolva o veche prejudecată și din acest punct de vedere nu cred că este un film care trebuie blamat. În niciun caz. (…)

Rep.: Unul din contraargumentele celor din sală a fost “noi nu venim în biserici să întrerupem slujbe”.

V.B.:  Există și cazuri în care au fost persoane care au intrat în biserici și au întrerupt slujba. Așadar nu trebuie să ne luăm la întrecere cine pe cine întrerupe. Vreau să spun doar atât: stilistica mișcării de protest cu concordă cu felul în care Biserica înțelege să contra-argumenteze o mișcare sau alta. Așadar, Patriarhia Română nu invită și nu incită pe nimeni să protesteze în legătură cu filmul despre care vorbim. (…)

Rep.: Au fost cântate rugăciuni pentru Maica Domnului care, din puținele mele cunoștințe, știu că se cântă numai în biserică…

V.B.: Evident, evident. Repet ce am spus. Stilul în care aceste persoane au ales să protesteze, să intre într-un mod care a deranjat, înțeleg, evenimentul în sine…sunt lucruri care nu pot fi susținute.

Rep.: E o blasfemie să cânți astfel de rugăciuni oriunde?

V.B.: Hmmm. Nu este interzis să cânți sau să spui o rugăciune nicăieri. Nu asta e problema. Ci modul în care aceste persoane au ales să protesteze. Consider că e un mod criticabil dintr-un anumit punct de vedere și că nu ar fi trebuit să pătrundă într-un spațiu în care se  desfășura un eveniment și să protesteze în acest fel. Dacă protestul lor e întemeiat sau nu din punct de vedere moral, asta e o altă discuție.

Rep.: Dincolo de stilistica protestului, e întemeiat din punct de vedere moral sau nu?

V.B.: În acest context nu cred că este întemeiat. Din ce am citit eu nu este un film care să promoveze mișcarea gay.

Rep.: S-au înmulțit astfel de acțiuni. Tonul e din ce în ce mai radical. Ce mesaj are Patriarhia pentru acești oameni care întrerup acte culturale, în contextul în care ortodoxia tocmai asta înseamnă: toleranță, să asculți…

V.B: Biserica întotdeauna a transmis un mesaj al înțelegerii și sprijinirii celuilalt și al menajării lui din toate punctele de vedere. Aceste mișcări de protest virulente, ofensive, sunt mișcări care nu reprezintă în niciun fel vreun punct de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe Române.

Rep.: Dar ele pot deveni o problemă pentru Patriarhia Română?

V.B.: În măsura în care ele s-ar înmulți, ar putea deveni o problemă de luat în discuție. Dar e foarte greu să împiedici niște cetățeni liberi care se organizează sponant să protesteze într-un anumit fel.

Stelian Tănase: Secte manipulate. Zbateri la periferia societății

Unii au prins gustul pentru teribilisme, comentează la RFI și politologul Stelian Tănase, care consideră că protestul de la Muzeul Țăranului nu ar fi altceva decât o zbatere la perferia societății. Astfel de secte, cum le numește politologul, nu ar reprezenta un pericol iminent, în condițiile în care discursul naționalist nu ar putea reprezenta un program de guvernare în sine:

Mai multe persoane au întrerupt așadar duminică seară proiecţia filmului „120 de bătăi pe minut”, considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

27 comentarii

  1. Voi ortodocsii. Mihaela, citeste frumusel documentul cretan la capitolul Casatoria si impedimentele (6), cugeta si vei vedea ca acolo au legiferat in mod perfid homosexualitatea. Indiciu: ,,practica bisericeasca va urma in egala masura prescriptiile legilor civile”. Peste un an, sa zicem, legile civile admit casatoria homosexualilor. Practica bisericeasca musai sa se alinieze, ca asa pretinde documentul. Vrei ceva mai clar?
    Bine au facut protestatarii ca au impiedicat o manifestare porcoasa. In ciuda voastra, a ,,ortodocsilor”.

    1. Va rog sa ma iertati. Din graba nu m-am exprimat clar si cred ca s-a inteles gresit ce am vrut sa zic. Eu sustin protestul celor ce au impiedicat/intrerupt difuzarea acelui film odios. Nu este normal sa se legifereze relatiile intre persoane de acelasi sex. Nu este moral nici sa se promoveze asemenea spurcaciuni. Cand am spus “rusine”, m-am referit la cei de la Patriarhie. Lor sa le fie rusine cand spun ca protestul nu este intemeiat din punct de vedere moral. Lor sa le fie rusine pentru ce au seminat in Creta!
      Imi cer iertare inca o data, fiindca am produs o confuzie.

  2. Si uite-asa, Bor se delimiteaza de omul de rand si se leapada de taranul roman.
    Las’ ca-i bine! Asta o sa deschida ochii unora asupra celor ce s-au semnat la Creta si or sa inceapa a simti gustul amar al ecumenismului….

    1. Di Vintilă și tuturor.

      Atenție la exprimări. Nu BOR este de vină, că așa vor „ei” să lovim în Sfânta noastră Biserică, ci marele eretic și purtătorul de vorbe al patriarhiei apostate.

      Biserica sântem NOI, fraților.

  3. Patriarhiei ar trebui să-i fie rușine dacă ăsta este punctul lor de vedere oficial. Locul Bisericii Ortodoxe ar fi trebuit sa fie lângă acei oameni curajoși care au împiedicat o propaganda gay. Ei sunt ortodocși doar cu numele. Din moment ce ierarhii și-au depus armele de mult, e timpul ca noi poporul drept credincios sa luăm atitudine de unii singuri.

  4. patriarhia romana a luat-o prin balarii de mult timp, de cand sustine si promoveaza ecumenismul si de cand tace in fata multor rataciri actuale. e clar ca nu Il mai au ca stapan pe Hristos….limbaj de lemn, lipsa cunoasterii dogmei crestine si a invataturii crestine-astea reies din vorbele purtatorului de cuvant. rusinos!

  5. Bun, sa inteleg ca undeva in istorie s-a intamplat ca un amarat sau niste amarati dinastia pe invers sa fie tratati mai puti uman, stiu eu maltratati, batjocoriti. Si filmul zice asta. Bun, o fi. Filmul pleaca de la asta, te sensibilizeaza, se foloseste de asta si apoi iti toarna tone de galeti in cap cu propaganda (pro-?) gay (fara “pro” de data asta in fata mai nene Vasile ca te tii ca esti elevat, “propaganda pro-gay” e pleonastic, e redundant, e un pleonasm de mai mare dragul, de te doare capul cand il pronunti), asadar iti toarna apoi propaganda aia in creieri si tu ne spui ca nu e “pro”-gay ??

    In plus de asta ai grait fara nonsalanta si fara pic de “păs” omenesc, crestinesc nici nu mai incape vorba, fata de niste oameni care au fost temerari si care au vrut sa apere niste valori, absolut autentice si incontestabile ale identitatii unui popor. Si i-ai lasat in “off-side”, cu ochii in soare, fara nicio sinchiseala.

    Bun, va urma partea a doua. De data asta, drept-maritorii crestini daca vor mai binevoi sa manifeste din nou credinta crestina adevarata intr-un asemenea loc, al esentei spiritualitatii traditionale romanesti, ar trebui intai de toate sa prezinte un mesaj cu rusine BOR!, sau rusine “patriarhia” romana, apoi sa protesteze pe subiectul in cauza

  6. Nu ma pot gandi decat cum ar fi reactionat marii nostri duhovnici….despre ce toleranta este vorba….aceea a corectitudinii politice. Din fericire Domnul nu ne va parasi pentru cei putini, acea turma mica de care vorbeste Domnul nostru Iisus Hristos. Ramane, ca mila Domnului sa ne ajute in cugetarea cea buna….restul devine mai mult decat evident.

  7. Creştinismul încurajează iubirea, dar reco­mandă şi ura. Fără ură faţă de păcat, virtutea este imposibilă. „Măsura virtuţii este ura faţă de pă­cat”, spune Sfântul Vasile cel Mare.

  8. Iertati-ma D. Mihaela. La mine a fost o clipa de neatentie. Acum vad ca gandim la fel in aceasta privinta, si-mi pare bine. Inca o data: iertati-ma, va rog.

  9. Datoria unui creștin este de a lupta cu păcatul. Dacă nu lupta cu păcatul, nu se poate mântui.

    Datoria Patriarhiei este să-și protejeze creștinii de erezie si de păcat. Din nefericire, în aceste vremuri, cad și cei aleși, datorită păcatelor lumii. Reperele noastre și ale ierarhilor sunt cele lăsate noua prin Sfânta Scriptură și prin scrierile Sfintilor Părinți.

    Suntem pusi la încercări cu toții, atât noi, mirenii, cât și preoții și ierarhii. Vom fi pe placul lui Dumnezeu sau al lumii? Prin ceea ce facem, spunem, scriem ori gândim, alegem calea spre îndumnezeire sau spre demonizare. ,,Nimic spurcat nu va intra în Împărăția Cerurilor”.

    Dumnezeu sa ne ajute sa avem trezie, pentru a alege mereu Calea, Adevărul și Viata!

  10. Cinste fratilor ortodoxi care au protestat si in numele nostru, impotriva marsaviei , pe care cei fara de lege , vor sa ne-o impuna in viata noastra cu forta , in mod perfid .

    RUSINE – celor de la BOR , care nu ne mai reprezinta pe noi cei ce vrem sa ramanem , pana la sfarsit , in dreapta credinta.

  11. Masoneria Patriarhica: “crestinii trebuie sa doarma si sa se roage, ca vine Duhul Sfant si le rezolva pe toate, sa nu apere legile divine, sa nu faca precum sf. Ioan Botezatorul ca li se taie capetele…lasati-l pe dracu sa va pangareasca sufletele copiilor, sa nu va aparati in casa voastra, in tara voastra, ca incalcati porunca iubirii de dusmani si de straini…”

  12. Patriarhia Romana trebuie sa ofere garanții ca ortodoxia este protejata, în scopul mântuirii crestinilor. Sfântul Apostol Iuda Tadeu, pune pe același plan sodomie cu erezia! Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos de asemenea susține ca păcatele împotriva firii pun în pericol mântuirea.

  13. “ Pentru nici un pacat nu a ars Dumnezeu o cetate ca pentru pacatul asta al homosexualismului. Dar biserica n-a avut o pozitie oficiala in problema asta. Patriarhule de maine, asta te asteapta, si e destul! “

    Pr. Arsenie Papacioc

  14. ,,Grupul de credincioși nu a reprezentat în niciun fel Patriarhia sau Biserica Ortodoxă Română. Protestul în sine nu e întemeiat din niciun punct de vedere, inclusiv moral, se delimitează, la RFI, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt.,,…Slava lui Dumnezeu! Ma bucur! Grupul de credinciosi a reprezentat Biserica vie a lui Hristos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button