X

5G, MATRIX-ul viitorului, gata în următorii DOI ani

de null

,,5G e mai mult decât un viitor standard de telecomunicații. Revoluția care e deja în pregătire ar urma să ne transforme radical viețile.”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Poate că sună pompos ce ai citit mai sus, dar saltul de la 4G la 5G nu va fi similar cu cele anterioare, de la 3G la 4G și așa mai departe.  Noul standard de telecomunicații este gândit în așa fel încât să fie folosit nu doar de telefonul pe care-l ai în buzunar, ci și de orice alt gadget inteligent, mai mic sau mai mare, mai mult sau mai puțin util.

Mașinile autonome, realitatea virtuală, orașele inteligente și dispozitivele IoT sunt doar câteva dintre tehnologiile care vor beneficia masiv de apariția standardului 5G. Vei beneficia și de proceduri chirurgicale mai simple, de mijloace de transport mai sigure și de posibilitatea de comunicații instant.

Tehnologia este deja în curs de dezvoltare, iar în ultimele luni am văzut mai multe progrese făcute de câțiva giganți ai industriei. Toți se străduiesc să creeze o rețea și dispozitive funcționale, iar unii au înțeles că în loc de competiție fragmentată, e mai bine să cooperezi pentru a-ți atinge scopul.

Ce e 5G?

5G e totuși un nou standard de telecomunicații, chiar dacă asta e doar o mică parte din întreaga poveste. Când îți vei cumpăra un telefon compatibil cu noua tehnologie și te vei conecta la o rețea de acest fel, vei beneficia de internet mult mai rapid. Dacă cel de pe 4G ți se pare suficient, s-ar putea să-ți schimbi părerea când vei afla că noul standard îți va oferi viteze de 10 ori mai mari decât în prezent.

5G nu e doar pentru telefoane mobile, însă, nici pe departe. Probabil ai deja câteva dispozitive inteligente în casă, fie că vorbim de o boxă, de un termostat sau de vreun bec. Astfel de gadgeturi vor avea ocazia să ajungă pe rețeaua 5G, astfel încât să opereze într-o rețea de mare capacitate. Tehnologia actuală, 4G, nu poate oferi suficientă lățime de bandă pentru ca toate dispozitivele să opereze așa cum ar putea s-o facă.

În plus, datorită capacităților sporite ale noului standard, va dispărea noțiunea de lag în timpul comunicațiilor. Latența va ajunge la 0, iar asta e îndeosebi util pentru mașinile autonome, care au nevoie de un timp de răspuns cât mai mic în caz de pericol.

Tehnologia va folosi unde de frecvență înaltă, care oferă viteză și lățime de bandă mai mari. Există și un revers al medaliei: astfel de unde sunt mult mai slabe când vine vorba de parcurgerea de distanțe lungi sau de traversarea unor structuri solide. De aceea, operatorii telecom vor trebui să împânzească orașele cu mini-emițătoare, care să ofere acoperire completă.

Acest ultim factor e determinant pentru evoluția inițială a tehnologiei: 5G va complementa și nu va înlocui standardul 4G, cel puțin în primii ani de dezvoltare și maturizare a standardului.

Cine are un cuvânt de spus în revoluția 5G?

Mai toți marii jucători de pe mapamond sunt interesați să dezvolte diverse elemente care să asigure tehnologia viitorului. În SUA, spre exemplu, toți marii operatori telecom derulează teste pentru crearea unor asemenea rețele, iar guvernul are de gând să-și creeze propria rețea de acest fel. Producătorii de cipuri, de asemenea, sunt implicați în dezvoltarea de soluții hardware care să fie compatibile cu noul standard.

Din partea lor am și văzut câteva astfel de progrese de-a lungul ultimelor luni. Încă din 2016 vorbeam despre un modem 5G de la Qualcomm, de dimensiunile unei serviete; în 2017 a ajuns de dimensiuni normale, fiind ușor de instalat într-un telefon. Tot anul trecut, la final de octombrie, aflam și despre primul telefon compatibil cu noul standard, un dispozitiv misterios, pe care poate-l vom vedea în viitor și dincolo de stadiul de prototip. În noiembrie, Intel se lăuda cu primul apel 5G efectuat, iar câteva zile mai târziu, la început de decembrie, cei de la Samsung veneau cu o nouă realizare: testarea cu succes a tehnologiei într-un tren de mare viteză.

Cu siguranță, vom vedea și anul acesta o mulțime de progrese făcute în această direcție. Cel mai probabil, acestea vor apărea din ce în ce mai des, pentru că 5G ar trebui să sosească în viitorul apropiat.

Când se lansează 5G?

Cele mai multe predicții vorbesc despre 2020. Totuși, unii operatori și alți dezvoltatori de hardware se așteaptă să aibă parte de progrese palpabile și de o lansare a standardului chiar anul viitor, în 2019. Cei de la 3GPP au aprobat recent standardele tehnologice pentru noua generație, iar în 2019, International Telecommunications Union, parte a ONU, ar trebui să treacă în revistă standardele propuse de către 3GPP. Apoi, companiile vor putea începe producția și comercializarea de dispozitive compatibile cu noua rețea și între ele, firește.

În ceea ce privește România, licitația pentru 5G se va desfășura abia după ce spectrul de frecvențe va fi eliberat.

„Nu pot să avansez un termen precis cu privire la demararea licitației 5G. Din câte am înțeles de la viitorii colaboratori, procesul de licitație va fi gestionat de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Va putea fi avansat un termen după ce spectrul de frecvențe pentru 5G va fi eliberat, a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor, la audierile din Parlament pe 29 ianuarie.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă are ca obiectiv, printre altele, vânzarea licențelor 5G până la finalul lui 2018. Asta e cuprins în programului de guvernare 2018 – 2020. Dacă toate lucrurile merg bine, iar Guvernul va reuși să facă mai multe lucruri decât să fie schimbat, probabil vom discuta local de teste 5G în următorii doi ani.

Rămâne de văzut dacă vom reuși să ne aliniem la viteza de lucru a celorlalte state care vor adopta standardul 5G sau dacă vom rămâne (prea mult) în urmă. Ar trebui să sperăm, totuși, că operatorii telecom vor da din coate ca să aducă standardul și pe meleagurile autohtone.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Citiți vă rog și:

  1. Agenda Digitala Europa 2020: Orice roman va avea si in lumea virtuala o identitate. Aspectul hard va fi cardul de identitate cu cip sau cardul de sanatate. DACA NICI CAND NE-O SPUN PE FATA NU PRICEPEM …
  2. Internetul LUCRURILOR, sfarsitul LIBERTATII omului 
  3. SAMSUNG dezvoltă CIPUL conceput pentru INTERNETUL LUCRURILOR prin care totul va fi controlat 
  4. Armata SUA construiește pe ascuns SkyNet – o variantă militară EXTREMĂ a „internetului lucrurilor” care poate interconecta ARMELE și VEHICULELE
  5. BENJAMIN NETANYAHU: “Absolut nimic nu va scapa de INTERNETUL OBIECTELOR […] totul va fi in acest nor care creste si creste”
  6. PUSCARIA INTERNETULUI OBIECTELOR
  7. Noutati despre internetul obiectelor
  8. Directorul CIA despre INTERNETUL OBIECTELOR: oamenii pot fi supravegheati chiar si prin intermediul televizorului, al frigiderului si al cuptorului
  9. INTERNETUL OBIECTELOR – RFID: Rezolutia Parlamentului European din 15 iunie 2010. Sau cum ni se construieste o cusca invelita in staniol frumos colorat
  10. Video: IBM despre INTERNETUL LUCRURILOR. Fiecare om sau obiect va fi conectat prin tehnologia RFID la internet si astfel va fi o societate minunata pe acest pamant …
  11. Comentariul zilei (23.09.2010): legatura dintre WEB 3.0 si RFID
  12. De azi 06.06. versiunea 6 a Internetului. De acum incolo vor putea implementa rapid un vis drag al lor: INTERNETUL OBIECTELOR
  13. Logo IPv6. AU PUS PLANETA SUB LACAT …
  14. BBC despre INTERNETUL LUCRURILOR
  15. Bosch şi Vodafone au încheiat un parteneriat privind INTERNETUL OBIECTELOR …
  16. FOTO: Cipurile RFID antifurt de pe haine au pregatit doar terenul …
  17. Parlamentul Europea: ETICHETELE HAINELOR VOR AVEA CIP
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Trebuie neapărat să vizionați acest documentar format din trei părți, dar numai s-o faceți de la un capăt la altul!

    E făcut de lideri ai mișcării transhumaniste, este un documnetar oficial, de promovare a transhumanismului, realizat pt TV, care efectiv își expun foarte clar propriile țeluri, iar în părțile a doua și a treia explică clar că transuhamismul este o religie. Își bat joc frecvent de Hristos și creștini (mai ales începând cu sfârșitul părții întâi) – pe care îi văd drept cei mai periculoși și, defapt singurii dușmani ai transhumanismului; iar în ultima parte a documentarului explică foarte clar că la baza transhumanismului sta sitemul kaballa.

    Vă promit că după ce veți viziona acest documentar veți înțelege fundamental altfel totul despre Apocalipsă și Antihrist și despre felul în care oamenii de „știință” și elitele lumii au fost păcăliți de vrășmasul și cam care e planul lor final. Ei cred că Apocalipsa și ridicarea vălului înseamnă exact aceasta: nemurirea omului prin transhumanism., de aceea l-au si numit TechnoCalyps.

    Documentarul trebuie NEAPĂRAT tradus, tocmai de aceea am ținut să vi-l împărtășesc, eu efectiv nu am timp. Priviți-l și vă promit că nu vă va părea rău.

    https://www.youtube.com/watch?v=7MXQSbjBL7Q&list=PLLgVDY8_xVLYhjw_pOkTnuX2NWQ9fsSy3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button