X

Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila. CONSIDERATI CA ESTE CORECT?

Foto: http://marriage.greekorthodox.org.au/2017/11/a-day-to-mourn-but-not-despair-despite-the-result-much-has-been-achieved/

Articolul 48 din Constitutie precizeaza:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi (casatoria civila, n.n.), pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.
(2) Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.
(3) Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

 

Asadar, “Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă”. Asa scrie, insa asa este si corect? De cand e treaba asta?

Iata ce explica acum cativa ani Florin Stuparu:

 

Cuza a „secularizat” nu numai mănăstirile şi averile lor, Biserica şi aşezămintele ei, ci întreaga viaţă a Românilor. Aşa, într-o nenorocită zi de 1 aprilie a anului 1864, „Cuza a promulgat Legea comunală, iar la 4 decembrie Codicele civil. Prin art. 92 al Legii comunale, s-a luat Bisericii sarcina de a întocmi actele de stare civilă – naştere, căsătorie, deces – pe care o avusese pînă la acea dată, şi s-a trecut în seama primarilor comunali, care astfel au devenit şi «ofiţeri ai stării civile»” (ŞER). Cu alte cuvinte, comisarii Antihristului au ridicat preotului vrednicia de păstor al enoriaşilor săi, aceasta trecînd asupra lu’ dom’ primar guvernamental şi a cetei sale de tîlhari întărîtaţi prin telegraf de la „centru”. A fost o nenorocire mai mare decît oricare alta de pînă atunci, căci din acea clipă Ortodoxia a încetat să mai aibă vreo putere în rînduirea vieţii obşteşti şi norodul a început să nu mai trăiască de loc creştineşte.

Şi, pentru ca lucrarea să fie temeinică, poliţaiul de la Ruginoasa a mai puşcat nişte porunci europene, care ne-au povîrnit de-a binelea în rîpa vieţuirii nu doar păgîneşti, ci şi umanist-antihristice. Astfel, a legiuit incestul, curvia şi prea-curvia „cu acte în regulă”: „Între prevederile noului Cod civil figurau şi unele în care erau «atinse şi cestiuni din rezortul bisericesc». În art. 144, de pildă, neţinîndu-se seama de deciziile unora din canoane, care îngăduie căsătoria numai după a şaptea spiţă de înrudire, s-a legiferat că «în linie colaterală căsătoria este oprită numai pînă la a patra spiţă inclusiv»; iar în art. 151, în care se vorbeşte de «celebrarea» căsătoriei civile, s-a omis cu totul de a se mai prevedea pentru cei ce au convenit şă-şi ducă restul vieţii împreună şi a obligaţia de a «celebra» şi Taina cununiei în cadrul Bisericii. De asemenea, în art. 216 s-a decretat că «despărţirile căsniceşti – divorţurile – nu se vor putea face decît numai la tribunalul civil al districtului în care soţii îşi au domiciliul», deşi pînă în acest an ele se judecaseră numai la tribunalele bisericeşti. Aceasta, pe de o parte a dus la desfiinţarea acestora din urmă, iar pe de alta, la trecerea tuturor dosarelor căsniceşti al tribunalele civile judeţene. În sfîrşit, el a dus şi la pronunţarea despărţirii numai înaintea tribunalelor civile, «fără ca Biserica să mai fie încunoştiinţată de aceasta»” (ŞER).

 

Cititi va rog mai multe la:

Florin Stuparu: ALEXANDRU IOAN CUZA – unealta a masoneriei, luptator impotriva Ortodoxiei, stricator de neam, cel ce s-a straduit sa puna bazele unui stat antihristic / A vrut sa introduca in tara calendarul gregorian

De fapt, de la Revolutia Franceza ni se trage. Si a fost, evident, intai implementata in Franta, unde, conform articolelor organice (nr. 54), adaugate la concordatul din 1801:

 

„Preotii nu vor da binecuvantarea nuptiala decat acelora care vor justifica contractarea casatoriei inaintea oficialului civil.”

Pentru preotii care nu respectau reglementarile civile cu privire la obligativitatea casatoriei civile inaintea celei religioase, Codul penal din 1810 s-a aratat foarte sever atat pentru sotii care acceptau casatoria religioasa fara incheierea celei civile, cat si pentru preoti. Se prevedeau amenzi, iar pentru cei ce recidivau erau prevazute chiar pedepse privative de libertate (cf. art. 200), pentru prima recidiva inchisoarea era de la doi la cinci ani, iar pentru a doua recidiva inchisoare de la zece la douazeci de ani.

 

Ati inteles acum de ce papausarii au procedat astfel?

Fratilor, la Judecata degeaba ne vom prezenta cu hartoaga civila. Daca nu suntem casatoriti la Biserica, tot curvari se cheama ca suntem. Unii poate vor zice ca nu-i mare scofala pentru crestini, caci dupa civila, merg si la Biserica. Dar daca, de exemplu, sunteti anti cip, deci veti refuza noul buletin, cum ca veti mai casatori civil? Iar fara hartoaga aia, cum o veti mai face la Biserica, daca este interzis? Tare, nu?

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

38 comentarii

  1. Nu mi se pare corect, ca doi soti sa se ”lege” in fata Leninului ca sa poate sa fie legati in fata lui Dumnezeu prin Sfanta Taina a casatoriei! Cel ce are puterea de a lega si ocroti doi soti nu este altcineva decat Bunul Dumnezeu.

    1. Dreptul la alocație, la pensie, la succesiune îl garantează statul.
      Rrromiii spun nevasta mea dar e doar concubina.
      Pentru ca Biserica să pretindă întîietate ar trebui să obțină introducerea „zeciuielii” ca să poată asigura alocații, pensii, sistem de ocrotire socială creștin.
      Dar noi suntem greu de convins cînd e vorba să dăm.

      1. Nu am nimic impotriva faptului de a anunta si statul in privinta casatoriei. Dar nu mi se pare un lucru bun sa conditionezi cununia. Iar daca, sa zicem, nu ma intereseaza avantajele pe care le ofera statul, care e problema statului?

      2. Biserica ARE intaietate – crestinul da prioritate sufletului in fata trupului, materiei.
        Cei care manipuleaza „Statul” au interes sa isi asigure evidenta clara a platitorilor care le umfla buzunarele.
        Statul nu asigura alocatie, pensie, etc. – sin banii platitorilor de taxe si impozite, adica ai oamenilor carora li se returmeaza o parte din contributie, mult maiputin decat au platit ca doar „si burta mea te’ sa manance” – zice statul…
        Nu e treaba Bisericii sa faca acte de caritate, filantropie – asta este flasa cumparare a iertarii pentru mantuire, desi astazi, ca si ereeticii si paganii cu asta se lauda ierarhii, ca sa dea bine.
        Voi cita un eretic american care aici zice bine:
        „The church in America today is obsessed with being practical, relevant, successful, and well-liked.
        As a result of this obsession, the American church has capitulated to the norms and values of the contemporary culture and relegated the Gospel of Jesus Christ to the dustbin.”
        … templul (ca nu vreau sa traduc drept Biserica…) in A,erica astazi este obsedata sa se arate cu simt practic, vizibil si bine-placuta. Rezultatul acestei obsesii este ca s-a predat regulilor si valorilor culturii contemporane (le-a preluat/imbratisat) au facut din Evanghelie o lada de gunoi.
        Biserica ajuta in plan material, social dar nu trebuie sa fie o activitate institutionalizata caci ar fi o dublare a retelei laice unde deja platim pentru astea. Daca Biserica nu are nevoie de donatiile noastre, sa ni se spuna… ca nu ne intreaba daca vrem banii sa acopere lipsurile statului, adica foamea politicienilor.
        Cand vad informari, relatari despre ce a dat si a facut Biseric apentru societate…. cand ocultismul prospera si ereziile se aduna in insasi fiinta ei…. nu sint deloc „miscat”, cel putin fata de „contributia” lumeasca.
        …..
        … cu „convinsul”… da. – si poate ca nu te superi ci vei reflecta – cred ca „voi” sinteti greu de convins ce e drept si ce nu e fiindca preferati „legalitatea” – impusa prin servitorii Justitiei – inaintea moralitatii.

  2. Legile dumnezeiesti au intaietate absoluta in raport cu legile civile silnice. Dumnealor n-au niciun drept sa ne impuna altceva si sa ne ingradeasca in oficierea Sfintei Taine a Cununiei, Daca totusi au pus acele vorbe in constitutie, stim ce avem de facut. Sursum corda, dragi ortodocsi.

  3. Acum casatoriile se desfac civil foarte usor.De regula femeile introduc divort 97%.Sunt invatate de avocate care le suceste mintea spunandu.le ca o sa castige pentru a avea clienti.In acest sens le invata cum sa faca sa.si faca de cap,sa umble cu minciuni,martori falsi si treaba este ireversibila.Toti pierd mai ales copii dar singurul care castiga este avocatul care le ia banii fara mila.si justitia prin taxele ff mari ce trebuiesc platite la urma.Cuza care a stricat totul cu masonii lui este de vina si comunismul in general

  4. Acum casatoriile se desfac civil foarte usor.De regula femeile introduc divort 97%.Sunt invatate de avocate care le suceste mintea spunandule ca o sa castige pentru a avea clienti.In acest sens le invata cum sa faca sa.si faca de cap,sa umble cu minciuni,martori falsi si treaba este ireversibila.Toti pierd mai ales copii dar singurul care castiga este avocatul care le ia banii fara mila.si justitia prin taxele ff mari ce trebuiesc platite la urma.Cuza care a stricat totul cu masonii lui este de vina si comunismul in general

  5. Căsătoria care contează cu adevărat este cea religioasă, în fața lui Dumnezeu, și este atât de importantă încât este considerată una dintre cele șapte Tine ale Bisericii. Scopul principal al căsătoriei după cum spun Sfinții Părinți este mântuirea celor doi soți, și apoi nașterea de copii. În Grecia de exemplu se face întâi căsătoria religioasă și apoi cea civilă. Din păcate, în România, căsătoria religioasă este de cele mai multe ori evenimentul care precede petrecerea de la restaurant, unde se strânge „darul” de nuntă.

    În orice societate creștină normală ar trebui să existe o modalitate de înregistrare a numărului de căsătorii, un fel de carnet de căsătorie, cu file, așa cum erau buletinele vechi, în care să fie consemnată fiecare căsătorie religioasă și/sau civilă pe care o face fiecare, și de asemenea copiii rezultați din fiecare căsătorie. Fără a exista o astfel de evidență, oricine se poate căsători de mai multe ori la biserică, pentru că cine poate verifica dacă au existat mai multe căsătorii religioase anterioare, și de asemenea se poate știi câți copiii are fiecare de fapt, și din câte căsătorii, religioase și/sau civile, sau rezultați din afara căsătoriei.

    1. Raluca, niciodată nu este prea târziu să se înceapă acest lucru. Doar curaj le trebuie preoților noștri, că avem destui creștini doritori de familie.

    2. Ce bine ar fi…
      Da’ de la Cuza incoace s-a dat liber la colonizare u vrajmasi ai lui Hristos.
      Fratii de vesnica suferinta ai colonelului desfranat isi fac propriile ritualuri, in ocultism – dupa cum aflam din studiul IPS Nicolae pe baza caruia s-a afurisit Masoneria:
      „Astfel, Francmasoneria, in chip clar, este o religie misteriaca cu totul diferita, separata si straina de religia crestina… Masoneria are slujbe religioase proprii, ca ceremonia invierii in chip de lup, sau botezul masonic, ceremonia recunoasterii casatoriei sau casatoria francmasona, parastasul francmasonic, inaugurarea templului masonic etc
      Astfel, pentru ca ei vor sa nu se stie ce fac au facut legea sa se faca acte civile eliminand CUNUNIA care este doar cea religioasa. Casatoria nu este identica cu ceea ce inseamna CUNUNIE, adica imparatirea celor doi care dau nastere sufletului nou, al familiei… in numele si cu binecuvantarea lui Hristos.

  6. Hartoaga civila nu conteaza. Casatoria se savarseste numai in Biserica. Ma intreb ce se intampla daca un cuplu se casatoreste in Biserica intaiu, si dupa aceea merge la primarie sa isi inregistreze casatoria sau, ma rog sa o repete in fatza autoritatii civile fara alai doar ca sa o inregistreze legal.?

    1. Preotul nu te casatoreste daca nu ii prezinti certificatul de casatorie civila :). Si asta nu de azi, de ieri, ci de multi, multi ani (cel putin 20, si zic din proprie-experienta) …

    2. Clar! Însa se impune ca să te duci la Biserica având acestă hartoaga mai întâi. Mai rar găsesti preoti care să săvârșeasca taina fără ea. Vorbesc fiind în cauză în trecut. Dăm Cezarului ce este al lui si lui Dumnezeu ce este al Lui în acest caz. Roadele sunt pacea, săvârșirea tainei cununiei iar părintele este si el linistit.

    1. 1. E vorba de comunitate in fata careia iti asumi regulile de buna convietuire, inclusiv fata de partenerul de viata .
      2. Sunt multe motive pentru care poti tulbura buna randuiala din motive meschine .
      3. De exemplu, poti evita casatoria civila pentru ca veniturile sa ramana doar celei de-a doua sotii, iar copiii din prima casatorie sa nu beneficieze prin mostenire de munca ta din cea de-a doua casatorie .
      4. E o forma de a-ti dezmosteni copiii, asemenea la prima cununie .
      5. Din moment ce te cununi, nu mai traiesti in concubinaj .
      6. Alta varianta il poate privi chiar pe sot fata de care nu ai de fapt respectul cuvenit si nu doresti sa imparti cu el bunurile, fiindca de fapt il consideri nedemn, il desconsideri .
      7. Atunci de ce te mai cununi cu el ?
      Hristos in mijlocul nostru !

      1. Omule, rationamentul tau e putin pe langa subiect.
        Dupa cum scrie mai sus, copiii nascuti in afara casatoriei au aceleasi drepturi legale ca si cei nascuti in cadrul casatoriei.
        In al doilea rand, nu pacalesti obstea cu nimic, atat timp cat exista si nasii care sunt martori la casatorie si din moment ce sotii traiesc in aceeasi casa in mijlocul comunitatii.
        In al treilea rand, nu vad nici o problema din a anunta si statul, printr-o declaratie pe proprie raspundere, ca te-ai casatorit, dar nu mi se pare corect sa conditionezi cununia religioasa de casatoria civila.
        Iar despre a doua si a treia „casatorie” nici n-ar trebui sa discutam. Despartirea sotilor ar trebui sa fie o exceptie extrem de rar intalnita, nu o regula.

    2. Problema este ca parintele copiilor nefiind casatorit legal, va cumpara toate bunurile pe numele sotului/sotiei respective (vitreg(e)), iar copiii nu vor mai avea ce sa mosteneasca .
      Hristos in mijlocul nostru !

  7. Un punct important pt mantuire si de cotitura pt credinciosi va fi introducerea cartii de identitate electronice fara de care nu se incheie casatoria civila si in baza careia nu se incheie nici cununia religioasa.(Varianta alternativa, adica cartea de identitate simpla nu o iau in calcul, caci desi legea o mentioneaza, mi se pare o capcana).Acesta este mersul legal, unul care conditioneaza biserica, dupa cum bine a descris fratele Vasile.
    Luand in considerare faptul ca despre problema cipurilor si actelor cu cip nu se discuta in biserica, insa preotii care au intrerup pomenirea s-au exprimat deja ca
    ele sunt o problema, consider ca cu atat mai mult trebuie urmati acestia.Oficierea cununiei religioase fara a fi necesare toate actele statului mamona, in acest caz nu ar trebui sa fie o problema pt preotii nepomenitori.

  8. Da, este perfect normal, fiindca din punct de vedere legal conteaza casatoria civila. Din ce stiu, casatoria religioasa nu are efecte juridice. Oricum, dat fiind faptul ca Romania nu are o religie oficiala si nici o biserica oficiala, casatoria nu poate fi legata de celebrarea unei ceremonii religioase. Nu ai cum lega casatoria de celebrarea unei anumite ceremonii religioase din moment ce ea este deschisa oricui, indiferent de religie.

  9. ATENTIE, va rog! Toti cei care o dau cu secularismul si cu anti-semitismul, cu separatia statului de Biserica sa ia aminte si sa ia aminte si politicienii care se deplaseaza una-doua la Tel-Aviv si Ierusalim sa ia notite (dar care n-au invatat nimic): in ISRAEL NU EXISTA stare civila.

    Repet: in Israel NU EXISTA stare civila!!!

    Actele pe care le face la noi starea civila sunt intocmite de rabini. Ca urmare a acestui fapt, NU ESTE POSIBILA casatoria intre neevrei.

  10. Si vreau sa mai adaug ceva: daca statul impune casatoria civila, daca doi oameni care vor sa se casatoreasca se prezinta in fata ofiterului starii civile si declara ca vor sa traiasca impreuna, de ce statul nu protejeaza in NICI UN FEL casatoria?

    Daca se duce cineva la FISC si declara lucruri false, cade sub incidenta LEGII PENALE. Daca insala statul cu bani, poate sa infunde puscaria. Daca isi insala partenerul de viata si, implicit, si statul (reprezentat de ofiterul starii civile), de ce nu ia statul nici o masura?

    Se discuta zilele acestea de violenta in familie si, intr-adevar, nu e normal ca tot felul de nebuni cu mintea plina de alcool sa-si bata nevasta si copiii. Dar daca e vorba de lege si sanctiuni, nu numai violenta FIZICA trebuie pedepsita, ci si cea psihologica. Exista oameni care s-au SINUCIS din cauza ca au fost inselati de partenerul de viata. De ce nu ia statul nici o masura in astfel de cazuri? E normal sa destrami familii?

  11. Aiurea. Casstoria civila trebuie lehgiferata intai si apoi te duci la biserica. Astfel cei doi proapat casatoriti inteleg ca au raspunderi unul data de celalalt. Te insori la biserica si apoi „uiti” sa mai dai pe la Casa casatoriilor.! Convenabil dar nu e sanatos

    1. Daca statul este martor la aceste declaratii (ca au raspunderi unul fata de celalalt), ce masura ia statul in cazul nefericit al unui eventual adulter?

  12. Ca sa inteleaga cei care au impresia ca platind taxe si impozite se dezvolta societatea si care cred ca sistemul doreste binele cetateanului si al familiei sale:

    Parteneriatul civil ii obliga pe sot si pe sotie sa raspunda material unul pentru faptele celuilalt.

    Mai babeste: daca eu ca barbat nu am nimic pe numele meu, m-am cununat doar religios si locuiesc in casa nevesti-mi si conduc masina nevesti-mi, sau ma rog, sunt bunuri trecute pe nevasta-mea, daca musc o amenda pe care nu vreau sa o platesc, statul, cel mult imi pune poprire pe conturi, daca am. Dar nu se atinge de bunurile sotiei mele.

    Ei, daca ma cunun si civil, treaba se schimba. Toate bunurile comune trec la executie, chiar daca sotia mea nu are amenzi si e cu impozitele la zi.

    E aceeasi smecherie ca si cu miscarea feminista si cu dreptul femeii de a fi egala cu barbatul de care vorbea Rockefeller in filmuletul lui A. Russo.: IMPOZITAREA FIECARUIA E TELUL FINAL.

    Prin impozitare, omul e legat de sistem, deoarece ii s-a inoculat omului falsa idee ca platind taxe si impozite, cu acei bani se intretine si dezvolta societatea si se asigura pacea si securitatea.

    Incercati sa va amintiti ca pe vremea lui Ceausescu, impozitele erau o gluma sa nu spun aproape inexistente. Si atunci cum a devenit Romania atat de puternic industrializata ???

    Referitor la cununia religioasa: daca te intelegi cu preotul si ii explici ca pentru tine e mai important sa dai intaietate lui Dumnezeu, cu siguranta va intelege. Bineinteles, asta presupune sa ai o relatie duhovniceasca sanatoasa cu preotul, adica sa nu treci pe la biserica doar cand mergi la vreo nunta, botez sau inmormantare.

    Eu am reusit sa ma inteleg cu preotul asupra acestui aspect, fara sa mi se pretinda nimic altceva decat cuvantul dat cu promisiunea ca ii voi duce hartia de la starea civila ulterior.

  13. Societatea traieste intro anormalitate profunda.
    Fiind obligat international sa trateze la fel numeroase religii si secte, Statul nu recunoaste casatoria religioasa.
    Credinciosii de diferite religii sunt obligati astfel sa faca o dubla casatorie, una la Stat si alta la Biserica.
    Poate nu o sa va vina sa credeti, dar actele oficiale intocmite sunt complet FALSE, reprezentand o fuziune intre 2 persoane fizice, dupa modelul fuziunii dintre marile companii internationale.

  14. Nu, nu este normal ! Casatoria civila in faţa lui Dumnezeu nu are nici o valoare! Ca atare, este necreştin si lipsit de logică să condiţionezi Taina cununiei de o lege omenească!

  15. Consider ca Dumnezeu trebuie pus in frunte la orice, cu atat mai mult la Sfanta Taina a Casatoriei.

    Eu am reusit sa rezolv cu parintele sa punem inainte casatoria religioasa.

  16. Bună ziua am o așa întrebare am fost căsătorită și cununată și de 13 ani nu mai locuiesc trebuie să desfac cununia ? Aștept un răspuns vă mulțumesc mult

    1. Biserica s-a impotrivit intotdeauna divortului, tinand la trainicia casatoriei, dupa cuvantul Domnului ca: \”ceea ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta\” (Mat. 19, 6), si dupa cunoscutele rostiri ale Sf. Ap. Pavel: \”legatu-te-ai cu femeia, nu cauta despartirea\” (I Cor. 7, 27) si apoi: \”celor casatoriti, nu eu, ci Dumnezeu le porunceste: femeia sa nu se desparta de barbat\” (I Cor. 7, 10).

      https://youtu.be/PKBJrBuyhRI?si=xjW2A_H9BVQUUdi3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button