X

BOALA CERBULUI ZOMBIE se poate transmite si la om?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cercetătorii sunt îngrijorați că boala de debilitare a creierului ‘cerbului zombie’ se poate transmite la om

Cerbii de-a lungul Americii de Nord mor de o boală misterioasă ce distruge treptat sistemul nervos al animalelor. 

» Relevant: Herpesul letal de la maimuțele din Florida se poate transmite la oameni, avertizează cercetătorii

Și cercetătorii sunt îngrijorați că infecția s-ar putea transmite la oameni.

Boala de debilitare cronică (CWD) – sau “boala cerbului zombie” – a fost observată pentru prima oară în 1968 la Fort Collins, Colorado, și de-atunci a infectat turme sălbatice în 24 de state și Canada, precum și Coreea de Sud și Norvegia, a relatat NPR.

http://www.ajc.com/rf/image_large/Pub/p9/AJC/2018/01/19/Images/cwd_map_0.jpg

“CWD se transmite de la animal la animal prin prioni, proteine asamblate greșit ce denaturează alte proteine în jurul lor”, a relatat NPR. “Anumite boli cauzate de prioni tind să afecteze numai anumite specii, dar pot evolua pentru a-și depăși limitările.”

În anumite turme, chiar și jumate din animale sunt purtătoare de prioni.

Dar contactul direct nu este singura cale prin care prionii sunt transmiși. Potrivit New York Times, animale bolnave și cadavre pot răspândi prioni prin plante și sol, ce pot fi insulate de proteine deformate timp de ani, și poate chiar decenii.

» Relevant: Iată de ce maimuțele interacționează sexual cu cerbii

Un animal infectat cu această boală poate trăi doi ani înainte de a apărea simptome, precum privirea vacantă, saliva vâscoasă, coastele expuse sau capetele inerte.

Nu s-au raportat cazuri de afecțiuni umane, și cercetătorii nu au dovezi concludente că carnea infestată a dăunat vreodată oamenilor, sugerând o “barieră a speciei” între oameni și cerbi.

Dar un studiu recent a provocat preocupări

Cercetători conduși de Mark Zaber, director asociat la Centrul de Cercetare a Prionilor de la Universitatea de Stat din Colorado, a descoperit că macaci ce au mâncat carne infestată au contractat boala, pentru prima dată când boala s-a răspândit la o primată prin intermediul cărnii.

“Deși majoritatea cercetărilor indică o barieră robustă a speciei, acest studiu recent demonstrează că s-ar putea ca bariera să nu fie atât de solidă pe cât se credea”, a declarat Matt Dunfee, director al Alianței Bolilor Cronice Debilitante din Fort Collins, Colorado, intervievat de către NPR.

» Relevant: Muncitori din Cobb salvează un cerb găsit într-o stație de epurare a apei

Zabel și echipa sa au descoperit de asemenea că prionii implicați în “boala de zombie”, cunoscută de cercetători de 50 de ani, probabil continuă să evolueze, “ceea ce ne face să credem că e numai o chestiune de timp până când își va face apariția un prion ce se poate răspândi la oameni”, relatează NPR.

Boala vacii nebune, de exemplu, este o boală de prioni rezultată din scrapie, o boală letală ce afectează oile. Odată ce prionii s-au transmis la vaci, vacile au dezvoltat o boală de prioni proprie (boala vacii nebune). Iar atunci când oamenii au mâncat vită infestată, au dezvoltat prioni în propriile creiere. Până în 2016, 231 de persoane au murit în urma acestei boli, potrivit Food and Drug Administration.

Zabel e de părere că singura cale prin care prionii CWD pot fi eliminați e declanșarea de incendii controlate. Dar “sunt multe aspecte pe care nu le cunoaștem și nu le înțelegem despre boală”, a zis Zabel într-un interviu pentru New York Times.

Potrivit lui Michael Miller, veterinar șef de faună sălbatică pentru Colorado Parks and Wildlife, boala de debilitare a cerbilor catâri s-a triplat spre sfârșitul 2017, iar CWD continuă să fie răspândit în Colorado.

Oficiali de sănătate publică din zonă au monitorizat CWD și alte boli de debilitare a creierului umane, precum Boala Creutzfeldt-Jakob.

Totuși în ultimii 21 de ani, ratele în creștere a ambelor boli n-au avut un impact asupra sănătății umane.

Dar în orice caz, Dunfee a recomandat pentru NPR, “dacă vânezi într-o zonă în care este prezentă CWD, testează animalul. Dacă rezultatul este pozitiv, nu consuma carnea.”

Citește studiul complet publicat în “Microbiology and Molecular Biology Reviews” la mmbr.asm.org.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Astia se pregatesc sa ne otraveasca in vreun fel,acum duc o campanie de acoperire,….. nu stim de unde sunt ,aceste boli,poate de la animale,sa le sacrificam,te doare capul ce lucruri diabolice scornesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button