X

24 ianuarie 1921 – se nastea VALERIU GAFENCU, legionarul pe care evreul Nicolae Steinhardt l-a numit “Sfantul Inchisorilor”

de null

valeriu-gafencu-si-sfintenia-pe-care-bunul-dumnezeu-o-daruieste-18444043

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Valeriu Gafencu s-a nascut in Basarabia la 24 ianuarie 1921 in comuna Sangerei, jud. Balti. Tatal sau, Vasile Gafencu, a facut parte din Sfatul Tarii din Chisinau care la 27 martie 1918 a votat pentru unirea cu patria mama. In 1940, cand a fost cedata Basarabia, conducerea URSS a dispus deportarea lui Vasile Gafencu si a tuturor celor ce au militat pentru Unire, in Siberia – unde a si decedat. Lui Valeriu ii revine sarcina de a se ingriji de restul familiei, mama si cele trei surori. Urmeaza Liceul Ion Creanga din Balti si in 1940 devine student al Facultatii de Drept din Iasi, unde se refugiase cu familia.

A frecventat Dreptul si Filosofia pana in 1941, cand este arestat si condamnat la 25 ani munca silnica pentru activitate in Fratiile de Cruce, de catre regimul antonescian, si trimis la inchisoarea Aiud. Valeriu intrase ca frate de cruce in Miscarea Legionara in anul 1937. In 1940/1941 era seful Fratiilor de Cruce Iasi.

In toamna lui 1941, cand a fost arestat, avea 20 de ani si era student in anul II. “Am fost, sunt si voi fi legionar” au fost cuvintele rostite de el la proces. Reputatul profesor de drept civil Constantin Angelescu l-a aparat la proces, declarand: “Este unul dintre cei mai buni studenti pe care i-am avut de-a lungul intregii mele cariere didactice”. Pledoaria a fost inutila.

A trecut prin inchisoarea Galata in anul 1941, apoi la Aiud intre anii 1941-1946 (intai sub Antonescu, apoi preluat de comunisti), colonia de munca fortata Galda de Jos, 1946- 1948, reintors la Aiud si trecut prin Pitesti. Dupa trierea celor bolnavi de TBC si escala de la Vacaresti (spital-penitenciar), Valeriu a ajuns la spitalul penitenciar din Targu Ocna in 1950. Din cauza torturilor si regimului bestial din temnitele comuniste, a ajuns la sanatoriul – inchisoare Targu Ocna intr-o stare atat de grava, incat supravietuirea timp de doi ani (pana la 18 februarie 1952) este o minune. Pretul rezistentei sale moral-spirituale in fata lui Turcanu la Pitesti a fost ruinarea definitiva a sanatatii: TBC pulmonar, osos si ganglionar, reumatism, lipsa hranei.

Vizionati va rugam si:

VIDEO – Parintele IUSTIN PARVU despre canonizarea mucenicului VALERIU GAFENCU: „Sfintii nu au hotare! Ca-l canonizeaza rusul sau sarbul pentru mine e bun…”

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

13 comentarii

    1. O profetie a Arhimandritului Antonin Kapustin (1817-1894), care spune ca inaintemergatorul lui antihrist este pseudo-patriarhul Kiriil Gundeaev care pe vremea cand inca era mitropolit, a mers in data de 29 august 2007 la Zidul Plangerii din Ierusalim si le-a spus public evreilor hasidici ca in calitate de viitor patriarh va face tot ce-i sta in putere ca visul lor sa devina realitate.

      Monahia Fotini spune ceva de luat in seama, ceva ce am mai vazut si la alti Sfinti Parinti in proorociile lor:

      Am o traducere dupa putinta:

      ”Cred ca Dumnezeu se va uita in sufletele noastre si unii vor intelege ceea ce se intampla in zilele noastre, si vor asculta aceste cuvinte. Asa deci fugiti, caci prin aceasta fuga faceti ceea ce trebuie, in catacombe este singura noastra salvare.”

      ”I believe that God will still look in someone’s soul and somebody will understand what is happening today, will listen these words. So you are running, and by running you are doing the right thing, in the catacombs is our only salvation.”

      Articolul este in engleza si ar trebui tradus:

      http://lumea-ortodoxa.ro/archimandrite-antonin-kapustins-prophecy-about-the-antichrists-forerunner-pseudo-patriarch-kiril-gundeaev-of-moscow/

  1. Legionarii n-au cum sa fie sfinti ! Terminati cu aberatiile astea de tip taliban !
    Habar n-aveau legionarii de dogmatica si traire autentic ortodoxa. Pentru ei nationalismul era totul !

    1. @Pavel Papa a zis ca unii dintre sfinti au fost homosexuali dar noi nu stim. Si lasand bancurile la o parte vezi ce spun cei care au fost in puscarie cu el pentru ca inaintea noastra altii , mult mai vrednici decat noi, i-au spus “sfant”

    2. Pavel,

      citeste “Intoarcerea la Hristos” – Ioan Ianolide, “Viata Parintelui Calciu”, Cumplite incercari, Doamne” – Marcel Petrisor, “Imn pentru crucea purtata” – Virgil Maxim, “Reeducarea de la Aiud” – Demostene Andronescu, apoi vezi ce legaturi au avut cu Miscarea Legionara Parintii Justin Parvu, Arsenie Papacioc, Dumitru Staniloae, Ilie Lacatusu, si apoi eu zic ca vei termina cu aberatiile astea de tip comunist, securist…
      Cica, cu cat stii mai putin, cu atat crezi ca stii totul.

    3. Trei sferturi din cei incarcerati in lagarele de exterminare bolshevice din Romania au avut scoala Legiunii Arhanghelului Mihail! Acea scoala, o prelungire a Bisericii Ortodoxe in societatea interbelica pe cale de ateizare, a intarit Marturisitorii Lui Hristos in timpul prizonieratului si torturilor la care au fost supusi.

    4. Pavel, te-ai uitat prea mult la filmele aiuritoare ale lui Sergiu Nicolaescu. Doar nu crezi că toți legionarii au fost precum Paraipan !!!?

  2. Pavel, ești complet pe aiurea. ” Legiunea Arhanghelului Mihail ” a fost de la început prin statut, nume și doctrină o mișcare natționalist – creștin ortodoxă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button