X

A plecat dintre noi și Ioan Roșca, unul dintre ultimii partizani din munţi, condamnat la 12 ani de temniță grea

de null

Ioan Roşca, unul dintre ultimii supravieţuitori din rezistenţa armată din Făgăraş, a murit. A fost arestat în timpul Bacalaureatului, fiind condamnat la 12 ani de temniţă şi a cunoscut teroarea mai multor închisori.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Născut la 1 octombrie 1931, în satul Râuşor, comuna Mândra, Ioan Roşca a urmat prestigiosul liceu făgărăşean ,,Radu Negru”, unde a intrat în legătură cu ultimele serii ale organizaţiei anticomuniste Frăţia de Cruce. Astfel avea să intre într-una dintre cele mai eficiente reţele de sprijin ale grupului de partizani de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraşului, condus de Ion Gavrilă Ogoranu.

Ioan Roşca a fost arestat în 1951, în timpul examenului de Bacalaureat, şi condamnat la opt ani de temniţă, la care i s-a adăugat un supliment de patru ani.

A cunoscut regimul terorii în închisorile Jilava, Sibiu, Gherla, Aiud, precum şi în lagărele din Delta Dunării, Noua Culme, Grindu şi Periprava.

După Revoluţia din 1989, a fost unul dintre cei care au militat activ în cadrul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, pentru drepturile şi memoria celor ce şi-au sacrificat tinereţea în cea mai cumplită luptă împotriva regimului comunist.

Ion Gavrilă-Ogoranu reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale luptei împotriva regimului comunist.

Este unul dintre puţinii dizidenţi care a reuşit să scape de fosta securitate, care îl condamnase la moarte. Ogoranu a fost singurul care nu a fost prins timp de 27 de ani, lucru care îl face unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde în lume.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button