X

Transilvania SUB AMENINTARE: Va fi urmatoarea SACRIFICATA dupa CATALONIA si BREXIT?

de null

Pe măsură ce alegerile din aprilie 2018 se apropie în Ungaria, prim-ministrul Viktor Orban a apelat la minoritatea maghiară din România, atrăgând critici de la lideri români, în timp ce susținătorii insistă că el încearcă doar să-și acorde sprijinul maghiarilor de pretutindeni.

Via ValueWalk.com,

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În decursul ultimilor 100 de ani, granițele Europei Centrale și de Est au fost redesanate în repetate rânduri, adeseori lăsând grupuri de oameni separați de țara de origine de noile granițe. Deși teritoriul a fost adeseori transferat pașnic, să te trezești brusc că ești o minoritate într-o nouă țară este inevitabil să ducă la tensiune și resentimente.

Deși aceste resentimente pot releva marginalizarea reală a minorităților etnice în Europa Centrală, politicienii, în special cei populiști, au preluat narațiunile specifice experiențelor diasporei.

Înrădăcinat în Istorie

Tensiunile dintre România și Ungaria datează de la Primul Război Mondial și Tratatul de la Trianon.

Deși Tratatul de la Trianon a încheiat ostilitățile dintre Puterile Aliate și Regatul Ungariei, pacea a avut un preț mare de achitat de către statul succesor austro-ungar. Ungaria a pierdut 2/3 din populație și teritoriu, lăsând fostul centru imperial fără ieșire la mare în inima Europei Centrale. Majoritatea teritoriului a fost cedat Iugoslaviei, Cehoslovaciei și României, precum și Austriei, Italiei și Poloniei. României i-a fost acordată întreaga regiune a Transilvaniei unde trăiesc aproximativ 1,3 milioane de maghiari, devenind cea mai mare minoritate a României.

Pierderea unui teritoriu atât de vast alături populația sa și-a lăsat cu siguranță urmele în memoria națională. Recent în Ungaria, politicienii și-au revitalizat această narațiune.

Într-un discurs ținut cu ocazia comemorării Tratatului de la Trianon pe 4 iunie, ministrul Jànos Làzàr a făcut apel ca beneficiarii tratatului să-și ceară scuze, insistând, “Trianon a fost un diktat, o nedreptate istorică împotriva unei națiuni. Întreaga lume occidentală este îndatorată Ungariei.”

Làzàr a fost atent să menționeze că Ungaria nu dorește redesenarea granițelor, doar asigurarea că drepturile maghiarilor minoritari sunt respectate pretutindeni. Autoritățile române nu au interpetat-o astfel, folosind termeni precum “provocator” sau “periculor” pentru a descrie felul în care guvernul ungur tratează problema.

Politica Diasporei

Nu este prima dată când Làzàr a intervenit în favoarea maghiarilor din România. În primăvara trecută. Làzàr a intervenit în procesul unui berar ungur, Andras Lenard, în România ce a foat dat în judecată de Heineken pe motivul că numele lor, deși erau în limbi diferite, erau prea similare. Politicienii unguri au reacționat făcând apel la boicotarea produselor Heineken precum și propunerea unei legislații cu scopul de a interzice steaua roșie Heineken ca un simbol comunist. Heineken a răspuns retrăgându-și acuzațiile.

Intervenția Ungariei în interesul lui Lenard reflectă o politică guvernamentală mai amplă de a considera minoritatea maghiară din România ca unguri. În 2010, guvernul Orban a extins legile cetățeniei, maghiarii etnici devenind eligibili pentru cetățenie și astfel drepturi electorale. Cu alegerile parlamentare din 2018 la orizont, prim-ministrul Viktor Orban a încurajat maghiari din alte țări din Europa Centrală să voteze.

Criticii lui Orban susțin că el încearcă doar să obțină favoarea unui milion de alegători eligibili din România pentru a obține o majoritate de 2/3 în parlament pentru partidul său, Fidesz. Doar două mandate îl despart pe Fidesz de o majoritate ce i-ar permite să facă modificări constituționale. Luând în considerare că la alegerile din 2014 95% din voturile cetățenilor domiciliați în afara Ungariei au fost acordate partidului Fidesz, mobilizarea electoratului din Transilvania este de o importanță cheie pentru administrația Orban. Faptul că Orban poate mobiliza mii de voturi în diaspora e un semn că protecția minoritară în Europa Centrală e o problemă ce nu trebuie ignorată.

Orban nu doar încurajează minoritatea maghiară din România cu dublă cetățenie să voteze în alegerile din Ungaria. Într-o vizită în Transilvania cu scurt timp înainte de alegerile din 2016, Orban a atras ostilitate împotriva guvernului, spunând că guvernul a eșuat în ajutarea etnicilor maghiari. Orban a mers atât de departe încât să spună cu guvernului român îi lipsește respectul pentru minortiatea maghiară. I-a îndemnat să voteze în favoarea propriilor interese la alegeri.

Criticii români ai lui Orban l-au acuzat că încearcă să se amestece în politica lor. Fostul președinte Traian Basescu chiar a solicitat demiterea ambasadorului ungur din România.

ReConnect Transylvania

ReConnect Hungary este un program pentru tineri canadieni sau americani de etnie maghiară. Programul urmărește să ajute ungurii din America de Nord să-și dezvolte un simț patriotic prin călătorii în regiune și alte opurtunități de voluntariat. Interesant e că călătoria de studiu nu este limitată doar Ungariei, participanții vizitează și diaspora maghiară din Serbia, Ucraina, sau Slovacia ca să observe cum “tinerii unguri în afara Ungariei își mențin identitatea și tradițiile.”

Anul acesta programul oferă un progran de trei luni ReConnect Transylvania. Participanții vor petrece 3-6 luni lucrând cu un ONG în Transilvania pentru a “descoperi cele mai profunde nivele ale identității maghiare.” ReConnect Hungary oferă de asemenea o extensie de o săptămână programului original ReConnect Hungary pentru a exploata cultura maghiară în Transilvania. Incluzând diaspora în discuția culturii maghiare, acest parteneriat public-privat clădește un concept al unei națiuni ungurești ce traversează granițele acceptate.

ReConnect Hungary face parte dintr-o tendința mai amplă numită turismul diasporei. Susținătorii tendinței argumentează că aceasta cultivă simțul patrimoniului cultural peste hotare și încurajează turismul, în timp ce criticii zic că liderii locali o întrebuințează pentru a manipula străini.

Cultivarea unei identități naționale puternice peste hotare poate fi o unealtă puternică, și nu doar în cazul celor cu dublă cetățenie. Ungaria deja a o obținut succese în această privință. În 1987 Fundația Maghiară a Drepturilor Omului cuprinzând cetățeni americani de a doua generație au făcut lobby cu succes congresului pentru eliminarea statutului “Most Favored Nation” a României. Eforturile de lobby veneau în răspuns la încălcările drepturilor omului ale regimului comunist lui Ceaușescu, precum și abuzuri specifice ale populației maghiare din România.

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

14 comentarii

  1. Chestiunea cu pierderea a doua treimi din teritoriu de catre Ungaria este complet falsa. Ungariei ii fusesera atribuite teritorii aflate sub dominatie habsburgica, teritorii apartinand Serbiei, Slovaciei si Romaniei. Chiar daca voievodatul Transilvaniei fusese condus de principi maghiari, beneficiase de autonomie pana la stapanirea habsburgica. Statul dualist austro-ungar era doar o iluzie, rege al Ungariei fiind imparatul Austriei.
    Ungaria a pierdut si 10,4 milioane (aproape jumatate) dintre cetateni, insa numai 30% dintre acestia erau etnici maghiari.
    Se pare ca in cazul tratatului de la Trianon, unele state au cerut teritorii in zona de granita, teritorii locuite in majoritate de etnici maghiari. Nu a fost si cazul Romaniei, unde grosul populatiei vorbitoare de limba maghiara este departe de granita (asa-numitul Tinut Secuiesc).
    In cazul Romaniei, se mai observa un lucru. Zona respectiva este locuita de secui (care pana la finele sec. al XIX-lea aveau si nume romanesti, iar in secuime se gaseau si biserici ortodoxe). Nici macar istoricii maghiari nu s-au lamurit pe deplin in ceea ce priveste originea etnica a secuilor.
    Nu poate nimeni sa pretinda Transilvania in intregul ei. Continuitatea poporului roman si a limbii romane pe acest teritoriu este de netagaduit.
    La fel de adevarat este insa faptul ca statul maghiar investeste masiv in afara granitelor, in zonele locuite de maghiari (ceea ce este de inteles) in timp ce responsabilii din statul roman lasa de izbeliste locuitorii din interiorul granitelor (nu mai vorbim de cei din afara).
    Oricum, decizia diplomatiei maghiare de a nu participa la manifestarile de 1 Decembrie este o ofensa adusa Romaniei si nu face bine relatiilor romano-maghiare. Cred ca ne putem intelege si ne putem respecta. Romania nu a pretins mai mult decat ceea ce i se cuvenea. Era practic imposibil sa trasezi granitele altfel decat au fost trasate, iar faptul ca si astazi exista o comunitate mare de vorbitori de limba maghiara (care se considera unguri sau secui) dovedeste faptul ca nu au fost asupriti in nici un fel.

  2. Transilvania e deja pierduta numai ca prostimea din romanika nu realizeaza lucrul asta inca ;stiti despre ce vorba in final si la urma urmei: despre proprietate ; exact doar despre asta ; daca veti lua la puricat cum se spune arhivele notariale , titlurile de proprietate , extrasele de carte funciara veti observa un lucru foarte interesant si anume faptul ca romanii nu mai au in proprietate decat blocurile lui ceauseascu , mici gradini particulare ,cateva ha de teren pe la tara si atat ; in rest cladiri istorice paduri dealuri rauri chiar munti fanete sunt in proprietatea unor fonduri de investitii germane austriece ungare cetateni maghiari agenti AVO firme detinute de ei inregistrate in romania etc ; 85% din ardeal e cumparat si pur si simplu nu mai apartine romanilor;

    1. Ceea ce zici tu nu este numai în Transilvania, atenție peste 40%din suprafața agricolă a țării este in posesia străinilor, industria petrochimică cu tot cu resurse de asemenea este deținută de aceștia, nu mai punem la socoteală băncile s.a.m.d

      1. @ Mihai

        Degeaba au “peste” 40%. Toata sa o aiba, ce fac cu ea?
        Oamenii conteaza ma, nu terenul. Daca oamenii nu te halesc, nu ii poti pune la munca cu forta.
        Daca maine n-ar mai vrea nimeni sa munceasca in toata Europa, ar fi haos.
        Erai smecher, aveai ditai supermarketul. Ete sic ca il tii inchis si se strica marfa pe raft ca nu vin oamenii la munca. Erai boier ca aveai pamanturi luate cu smecherii de la romani? Ia uite cum mananca oamenii din recolta ta ca la munca nu mai vine nimeni si nici n-o sa fie nimeni sa ti le pazeasca.

        OAMENII SUNT IMPORTANTI !!!!!!!
        In ce cred oamenii e cu adevarat important, restul e cancan.
        Momentan oamenii au fost prostiti sa creada ca banu e tot, sa arati bine si sa dai slava acestui sistem.

        Mai erau niste zevzeci care vorbeau ca oamenii o sa fie inlocuiti de roboti. Foarte bine!
        Daaa ca o sa-si cumpare robotii vacante in hoteluri, se duc robotii la mall, isi cumpara robotii bijuterii.

        Omul ramane centrul creatiei. Cine controleaza centrul creatiei, controleaza creatia insasi.
        Degeaba ai terenuri, minereuri, fabrici si toate pe lumea asta, daca oamenii nu mai cred in ele, s-a terminat.
        Omul este centrul creatiei! In ce crede omul este CEL MAI IMPORTANT!
        CREDE IN DUMNEZEU? ATUNCI VA FI BINE!
        Crede in drac? E cum e acum.

    2. Ia haidi sa ia Ungaria nu doar Transilvania, dar sa ia si Tara Romaneasca sa aiba iesire la Marea Neagra. Si eventual si Moldova, ca n-ar fi rau. Cum adica doar Transilvania? Nu puisor, ii iei pe toti, daca faci o treaba, fa-o pana la capat.

      Cea mai mare bucurie ar fi sa vad capitala Romaniei la Budapesta si sa fie conducator Viktor Orban.
      Bucurestiul ar ramane o metropola, dar sa fie Viktor Orban seful Romaniei. Sa inchida toate televiziunile sorosiste, bancile tradatoare si sa faca legea lege. Manifestantii $rezist sa scuipe in sus sa le cada la loc pe capetele alea proaste.

      Si Romania cu Ungaria impreuna, o singura tara bilingva. Sunt multe tari mici si mari bilingve, inclusiv America (engleza spaniola) sau Canada (engleza franceza), deci nu e o noutate.
      Cea mai mare bucurie ar fi sa ii vad pe toti progresisitii aia de la televizor cum isi iau suturi in cur. Numai pentru asta si as invata cateva expresii in maghiara. :)))))))))
      Da da da! :)))))

  3. Le-a promis taica Putin Ardealul in schimbul obedientei fata de URSS. La fel si lui Dodon, Basarabia mare. Noi dormim in papuci si credem ca or sa ne apere altii teritoriul. NATO se destrama la priml foc de arma. N-o sa vina nimeni sa moara pt noi. Cine sa vina? turcii, ungurii, nemtii ? toti au batut palma cu URSS, pe fata ca ungurii si americanii, sau pe ascuns. La fel a fost si in anii 80. Acum o luam iar de la capat.
    Se observa la rusi in ultimii ani din ce in ce mai multa propaganda bolsevica pe fata, cu secera si ciocanul. N-au invatat nimic rusii de la fratricidul din timpul lui Stalin.

  4. Asa este voia lui DUMNEZEU sa se intample ca sa cunoasca omenirea toata ca nu slujirea la tatal minciunii caruia i s a dat drepturi pe acest pamant in Romania , ii va da paine si viata ci moarte ii va aduce prin viclenia cu care lucreaza .

    ” Si vor ajunge statele mai proapere
    A se sfasia ca fiarele intre ele ”
    …Sfantul Ioan Iacob Hozevitul
    ,” romani sa nu va vindeti pamantul …altminteri veti fi blestemati ca fiul blestemat de ai sai parinti ”
    Si acum din zilele noastre , un parinte monah vazator cu duhul
    ” ce facem parinte cu ce se intampla in aceasta tara .?..
    Ce sa facem mai copii cand dracu este la putere !
    Noi ne rugam in fiece noapte si zi
    Ruga ti va si voi ”
    Daca am spus si am aratat acest Adevar cum ca antihrist se afla pe acest pamant romanii mei
    cu mai multa inversunare s au inchinat dihoniei dandu i putere ca sa i ,”conduca ,”. .
    ” ce sa facem mai copii daca dracu este la putere ” …si cu drepturi depline pe” movila”

  5. ” Noroadele civilizate
    Cand vartos vor prospera
    Ca fiarele infometate
    Cu dintii se vor sfasia ”

    Sfantul IOAN IACOB HOZEVITUL

  6. Nimic nu se va face fara sa doreasca romanii!!Toti isi vor dori autonomia,poate de la anul cand se va incepe probabil si imensa ,,mediatizare” asupra acestui subect.Asta e punctul principal al mandatului neamtului ,pres al Romaniei werner iohanis.Uitativa ce e pe strazi in Bucuresti !!!….?…Oare aia sunt romani,ma refer la pupazele alea ,numite cica femei ,cu portavoce care isi baga tzatzele in jandarmi si striga ,,fara violenta”…jandarmii ne-au agresat…,adica le-au ma..m..lit probabil…Eu citeam acu’ mai multi ani de ce insemna operatiune TROIKA in ’89,printre care si etapa FLANELA (petrica roman,ion ilici escu,sa su,dan io sif,cara mitru etc imbracati la tv in flanele).teroristii si securitatea …tuuu.Azi e la fel ,doar ca altii sunt combatantii.Tinand cont ca romanii (peste 90%) vor sa fie o tara ca afara,iubesc m…ue mai mult ca orice ….probabil ca vor pune botul iar, la manipularea care se va face in mass media (media maselor,adica a gloatelor…care nu sunt manipulate…hahaha) si vor ,,vota” cilivizat ,adica DRESAT ,exact ca afara sa fie tara romaneasca mai mica ,exact cum e azi in m….ue ..,.tuuuu (catalunia,scotia etc).Noua ne place enorm sa fim sclavi si sa ascultam de …STAT ,care defapt habar n-avem ce e,credem ca noi suntem statul…hahaha,dar nu ne trebuie nici o dovada.Asta ne-au ,,educat” strainii jidani ,precum cei care ne-au obisnuit cu banca si camata ,adica dobanda,ca noi in ’90 habar nu aveam cei banca,tot ei ne-au adus si ,,controlul” sau contoarele (electric,gaz,apa etc) fara de care noi nu mai putem sa ne imaginam ca in ’90 nu exista asa ceva si nu murea nimeni…si multe alte ,,obisnuinte” ,sa credem ca asa e statul cel perfect si bun ptr noi cei multi si care avem dreptate (hahaha),precum si vaccinul ,dar defapt daca nu suntem vigilenti ei ne ,,teleghideaza” dupa bunul lor plac .

    1. Cam tarzior taica te-ai prins de aceste aspecte ! Oricum esti cu cel putin 2 pasi in fata celor care inca NU S-AU PRINS de adevar !!

  7. acuzatii explicite, clare, cu subiect si predicat. Mass-media din romania, o masa amorfa, o turma dirijiata de servicii si ambasade … , sub zodia nefasta a lipsei de bani din domeniu ..

    deci, umilit, trecut sub anonimat general si dezgustator, interzis pe facebook, pe tv, la radio si in general pe orice canal mesia net sau vizual …

    http://evz.ro/gabriel-sandu-plange-donald-trump.html

    .

    1. ” Ce ti doresc eu Tie , Dulce Romanie
      Scapa cat mai iute de masonerie ”
      DOAMNE ai mila de noi cei mult pacatosi in fata Ta caci suntem si cei de pe urma .
      Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button