X

DEFORMAREA ISTORIEI: Cambridge va trebui să “decolonizeze” programa şcolară prin MAI MULTĂ LITERATURĂ a NEGRILOR și MINORITĂȚILOR

de null

Lectorilor li s-a spus să includă mai mulţi autori negri şi ai minorităţilor etnice în curricula engleză a Universităţii Cambridge, după ce studenţii s-au plâns de “rasism instituţional”. Criticii susţin că excluderea scriitorilor “albi, bătrâni şi de sex masculin” va distorsiona “adevărul istoric”.

© Nik Wheeler / Global Look Press

Dezbaterea a fost provocată de către Lola OLUFEMI, un ofiţer al femeilor în cadrul Uniunii Sutudenţeşti a Universităţii Cambridge, care a scris o scrisoare deschisă, co-semnată de către alţi aproximativ 150 de studenţi, solicitând ca programa de studiu să fie “decolonizată” şi extinsă spre a include autori de culoare şi din minorităţi etnice (BME).

De prea mult timp, predarea Englezei la Cambridge a încurajat o abordare “tradiţională” şi ”canonică”care promovează autorii bărbaţi albi în detrimentul tuturor celorlalţi. Ceea ce nu mai putem ignora, totuşi, este că programa educaţională, luată de-a-ntregul riscă perpetuarea rasismului instituţional” afirmă scrisoarea.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În vreme ce OLUFEMI nu a făcut vreo menţiune privind excluderea activă a scriitorilor bărbaţi albi, constrângerile cursului ar însemna ca includerea de materiale noi BME să conducă inevitabil la omisiunea textelor existente.

Scrisoarea a fost discutată de către Forumul de Predare al Facultăţii de Engleză Cambridge, care a decis să încurajeze personalul academic să promoveze activ în rândul studenţilor citirea textelor BME, raportează Telegraph.

Decizia a scandalizat presa cercurilor conducătoare britanice. Atât Daily Mail cât şi Telegraph au pretins că academicienii vor fi forţaţi să se “supună” mişcării.

De asemenea, mişcarea nu are sprijinul tuturor dascălilor. Profesorul emerit Gill EVANS s-a plâns că propunerea ar “deforma” programa.

Dacă pierzi din vedere adevărul istoric cum că Vestul a explorat lumea începând cu secolul al XVI-lea şi au preluat controlul – colonial sau în alt mod – a unei mari părţi din ea, este fals să te preface că acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat aceasta pentru Telegraph.

Alţi academicieni au salutat schimbarea.

În prezent, predarea subiectelor BME este în mare măsură restricţionată la ziarele contemporane. În opinia mea, astfel de texte şi topicuri trebuie să fie integrate mult mai devreme şi mult mai central” a spus Priyamvada GOPA, un membru al forumului.

Într-o declaraţie, Universitatea Cambridge şi-a reafirmat suportul pentru campanie.

Discuţiile academice sunt într-o fază prematură pentru a putea analiza cum este predată literatura post-colonială” s-a spus, notând că “schimbările nu vor duce la renunţarea unui autor în favoarea altuia”.

Condamnăm agresiunile conexe îndreptate împotriva studenţilor noştri pe social-media ca rezultat al recentului reportaj” a mai adăugat Universitatea.

Studenţii din primul şi al doilea an învaţă literatura Engleză de la 1300 până la 1550, concomitent cu alegerea unei perioade secundare de aprofundare ce include literatura contemporană. Studenţilor li se permite de asemenea să ia pentru studiu lucrări în limbile anglo-saxone, scandinave şi celtice, clasice, sau medievale şi moderne.

Mişcarea urmează criticilor răspândite pe scară largă faţă de ilustrul rival al universităţii, Oxford, după ce unul din trei colegii ale instituţiei nu au reuşit să admită nici măcar un singur student de culoare cu nivelul A în anul 2015. Parlamentarul David LAMMY a condamnat universitatea pentru perpetuarea “apartheid-ului social”.

Informaţia a fost prima de acest gen difuzată de către Oxford din 2010 încoace. Cambridge a publicat date similare, care au relevat că şase dintre colegiile sale au eşuat în a admite vreun student de culoare de nivel A în aceeaşi perioadă de timp.

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button