X

Scrisoare deschisă către cei care se pregătesc să “sărbătorească” Halloweenul

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Iubiţii mei!

Va scriu cu dragoste despre această sărbătoare numită “Halloween”, care este din ce în ce mai populară în rândul tinerilor, dar şi a copiilor. O sărbătoare care fură şi de la tineri, şi de la copii, bucuria adevărată a unei sărbători autentice. Va întreb, este “Halloweenul” o sărbătoare adevărată? Aduce Halloweenul bucurii durabile? Va îmbogăţeşte în vreun fel acest Halloween sufletul? Acestea sunt, bineînţeles, întrebări retorice, însă aş vrea că fiecare dintre voi să îşi răspundă la ele sincer. Oare ce mai înseamnă astăzi o sărbătoare în această lume secularizată care încearcă să ne fure adevăratele bucurii, înlocuindu-le cu surogate. Adevăratele sărbători, adevăratele tradiţii sunt înlocuite astăzi de sărbători de import cum este şi Halloweenul.

Susţinătorii Halloweenului vorbesc despre caracterul “nevinovat”, “distractiv” şi “multicultural” al acestei sărbători – ceea ce este cu totul fals. Prin aceste sărbători nevinovate se atentează subtil la sufletele noastre. “Mare lucru, o noapte de distracţie”, ar putea spune cei mai mulţi dintre dumneavoastră. Dar, gândiţi-va bine, că o noapte de o aşa-zisă distracţie v-ar putea costa sufletul. Acest Suflet pe care l-a sădit Dumnezeu în noi şi pentru care vrăjmaşul omenirii duce atâta lupta. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: Halloweenul nu este o sarbatoare culturală. Halloweenul este o sărbătoare satanistă. Fie că ne place sau nu, aceasta este realitatea.

Unde este frumosul? Unde este tradiţia? Unde este puritatea şi autenticitatea la acest Halloween? Aş vrea că fiecare dintre dumneavoastră să îşi răspundă încă o dată la aceste întrebări. Să îşi răspundă cu sufletul. Este important să avem discernământ în toate.

Mă tem pentru dumneavoastră, cei tineri. Mă tem să nu daţi drepturi răului. Să nu lăsaţi să se cuibărească răul în sufletele voastre. Răul este dulce şi molipsitor la început, însă devine foarte amar. Răul vrea să pună stăpânire pe sufletele noastre. Iarăşi, va chem la meditaţie şi discernământ. Să ştiţi că “răul” în toată existenţa noastră se ascunde după un aparent “bine”.

Tonul scrisorii mele poate părea unul foarte trist, plictisitor sau incomod, însă, de cele mai multe ori Adevărul deranjează sau este ignorat.

Va scriu cu dragoste. Sărbătorirea Halloweenului s-ar putea să va coste scump. Urmările sărbătoririi Halloweenul ar putea să fie foarte dramatice, de aceea, va rog să gândiţi înainte de orice la ceea ce aveţi dumneavoastra cel mai de preţ – Sufletul.

Dacă va interesează într-adevăr partea mistică, dacă va interesează să aflaţi mai multe despre Bine şi rău, dacă vreţi să ştiţi cu adevărat mai multe despre această lupta, dacă va interesează ce se întâmplă cu scheletul morţilor dupa trecerea la Domnul şi dacă va preocupă cu adevărat subiectul morţii, căutaţi mai adânc, căutaţi cu sinceritate şi Dumnezeu o să va descopere cu adevărat tainele din spatele acestor subiecte, El o să va dea răspunsuri la toate întrebările. Nu va opriţi din căutări! Nu primiţi “de-a gata” tot ce va serveşte societatea! Treceţi totul prin sită discernământului, prin sita sufletului vostru curat. Săpaţi în adânc, căci acolo se află Comoara!

Scrisoare deschisă adresată studenţilor ruşi, în prag de Halloween, de către Episcopul Pantelimon Satov
traducere şi adaptare Elisabeta Lascu pentru altarulcredintei.md

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. ORIBIL ASA CEVA, CAND COPIII NOSTRI SANT NISTE INGERASI, SA.I MASCATI CA NISTE DIAVOLI, ATENTIE PARINTI NU ESTE DE GLUMIT CU ASEMENEA LUCRURI, O SA REGRETATI MAI TARZIU, VOI II EDUCATI SI CUM II EDUCATI ASA O SA-I AVETI.

  2. Obicei ocultist, wodoo, satanist, negativist, păgân, necreștin și anticreștin- asta este porcăria de halloween pe care a înghițit-o aproape o societate întreagă, iar unii dascăli cică o folosesc ca mijloc educativ… Câtă ignoranță, câtă ignaritate….

  3. Nu sunt deloc de acord cu ce afirmați in comentariu, nici cu părerea scrisoarei! În primul rand am 21 de ani, da si “sarabatoresc”, sa zicem asa anul acesta Halloween ..Si nu e adevarat ca este sărbătoarea diavolului si toate aceste chestii! Inteleg ca sunt tânără si nu am ceas experienta sau opiniune ale dv., insa cum puteti sa ziceți ca gata daca un tanar sau un copil se deghizează cu un simplu costum o data la an o sa fie rau, sau ca o dai cam drept râului?? Chiar nu inteleg …Nu inteleg toate aceste afirmații! Eu sărbătoresc anul acesta Halloweenul fiindcă vad ca poate fii o petrecere in care te regăsești cu amici, sau faci ceva împreună cu ei, de exmplu dar nu cred eu ca dau drep râului sa intre in mine sau ceva asemenea !! In plus sunt ortodoxă, imi respect credința, il respect pe Dumnezeu, Si de mica părinții meii mau dus la biserica, stiim care sunt sarbatoriile si toate chestiile relationate cu religie noastră….insa chiar nu inteleg cum puteti sa ziceți ce trebuie lumea sa sărbătorească, sau in ce sa creadă, sau mai multe chestii! As vrea chiar sa spun mai multe chestii si sa va pot spune opiniunea mea ….insa as trebuii sa stau mult sa explic Un ultimul lucru care o sa spun, este ca va rog frumos iesiti din țara noastra, ducetiva in alte țării si o sa se mai deschide mintea voastră si o sa vedeti ca o sa putetii si sa va mai schimbati pararea despre tot!

    1. Draga Adriana, asa incepe ori patima si orice pacat, cu ceva inocent, placut, care e facut si de altii etc. etc. Asculta mai bine pe cei care au trecut prin aceasta experienta si o regreta. Nu vrem sa o afli pe propria piele si sa o regreti si tu. Si da, este de-ajuns sa-ti pui o masca satanica, ca ingerul tau pazitor sa se indeparteze de tine, si atunci ramai foarte vulnerabila in fata pacatului. Biserica nu recomandata asa ceva, daca zici ca respecti credinta. Dumnezeu sa te lumineze.

      1. Drag redactor! Deci dv. Imi ziceți ca păcatul începe cu orice lucrur inocent, placut,etc …..bine asa e aveti dreptate dar de când in lumea aceasta a existat un om care nu a facut nici un păcat? Puteti sami răspundeți la intrebare? Cand si cine e?
        Cu totii facem pacate, ori injurand ori cu fapte ori cu vorbe cu orice, si daca se pacatueste prin atâtea… de ce nu vb de ele si va centrati in Halloween?
        Si pe alta parte, in primul rand eu nu vreau sami spuma ceilalți , si sa nu ajung ca iei, fiindcă eu cred ca un lumea asta chiar daca tu treci prin acel lucruri a ca sa înveți din greseli tu însuți; deoarce daca cineva iti spune sa nu faci 99% nu asculta si fac lucrul ala!! Sai spui oameni cum trebuie sasi treiasca viata, si sarbatorile, si sa nu faca aia fiindca pacatuieste, scuze dar nu cred ca asta ar fii drumur corect fiindca eu si multe persoane sigir vede acest lucrul ca o stăpânire!…
        In ultimul loc, as vrea sati spun drag redactor ca orice om e vulnerabil in general nu doar cu tema asta ( bine fie la pacat sau alte lucrurii) , dar nu cred eu ca din magie daca iti pui o mască gata îngerul meu de duce de langa mine…eu asa ceva e prima data care aud! “Poate vine scris in Biblie, si eu inca nu am citit acel parraf”
        Bine ati zis in urina fraza Dl.redactor “biserica nu recomanda asa ceva, deci mai zic inca o data Biserica……dar nu Dumnezeu! Eu il ascult pe Dumnezeu…nu tot ce spune biserica fiindcă bisericii sunt multe si toate poate spune orice lucrul, unele mai diferite de cat altele…Insa Dumnezeu este unul si doar unul!
        Poate da aveti dreptate inca mai am nevoie de experienta, insa voi aveti nevoie de deschidere de minti…fiindcă am observat ca mulți ar avea nevoie de asa ceva…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button