X

Mii de MORȚI în centrul Tiraspolului. O locuitoare din TRANSNISTRIA a descoperit gropile comune a peste 5 000 de “dușmani ai URSS”

de null

DESCOPERIREA unei locuitoare din Transnistria: Mii de MORȚI în centrul Tiraspolului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Patru sute treizeci și cinci de morți descoperiți recent în câteva gropi comune din centrul Tiraspolului urmează a fi înhumați creștinește pe 30 octombrie 2017

Svetlana B., o simplă enoriașă din Transnistria, a contribuit la o descoperire istorică în Tiraspol. Acum trei ani, aceasta a venit la Chișinău și l-a căutat pe istoricul Ion Varta, directorul Serviciului de Stat de Arhivă al R. Moldova, pentru a-i cere volumele „Asasinările în masă din RASS Moldovenească în perioada Marii Terori (1937-1938)”. Este vorba de cărțile I și II dintr-o serie cu cinci volume, celelalte trei fiind în curs de apariție.

La acea întâlnire, istoricul a îndemnat femeia să meargă în Transnistria ca să găsească bătrâni, martori oculari ai ororilor descoperite în materialele de arhivă și să-și amintească unde au fost îngropați, în anii 1937 – 1938, circa 5 000 de oameni nevinovați, împușcați în ceafă numai pentru că erau considerați dușmanii URSS.

„A găsit martori care i-au arătat locul. A mers acolo, a dat cu piciorul și… oasele erau practic la suprafață. Aceste gropi comune se află la un kilometru și jumătate distanță de monumentul lui Suvorov, sunt practic în centrul Tiraspolului”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ion Varta.

Doamna Svetlana a mers la „Muzeul Natal” din Tiraspol, iar șefa acestei instituții și adjuncta ei s-au apucat de treabă. Au alertat așa-zisele autorități ale Transnistriei și până acum au fost descoperite 435 de trupuri din cele 5 000 care trebuie să se afle în raza gropilor comune descoperite.

„Luni, pe 30 octombrie, sunt invitat ca istoric la serviciul divin de înhumare a cadavrelor descoperite în acele gropi comune”, ne spune Ion Varta.

Ion Varta, care a semnat volumul „Asasinările în masă din RASS Moldovenească în perioada Marii Terori (1937-1938)” alături de Tatiana Varta și Igor Șarov, a studiat documente desecretizate din arhivele MAI și SIS ale Republicii Moldova despre masacrul din municipiul Tiraspol unde mai mulți oameni au fost uciși și îngropați în morminte comune.

„La Tiraspol era o troikă specială, din care făceau parte primul secretar, procurorul și șeful NKVD-ului din RASSM, care îi trimitea la moarte pe oamenii nevinovați, iar documentele erau semnate de la distanță, de la Moscova, de Nicolai Ejov și șeful NKVD-ului, Andrei Vâșinski. Avem lista completă a celor 5 000 de oameni împușcați – basarabeni, sute de etnici polonezi și germani. Un analfabet, de exemplu, a fost împușcat, fiind bănuit că făcea spionaj în favoarea României și Germaniei. Sau dacă moș Ion comunica, de exemplu, cu ginerele său de pe malul drept al Nistrului și îl întreba dacă i-a fătat vaca, gata, era învinuit că făcea spionaj în favoarea României. Au fost împușcate și niște călugărițe. De regulă, acestea erau motivele – atitudine antisovietică, că au vorbit de rău puterea sovietică etc.”, rememorează istoricul Ion Varta.

Potrivit directorului Serviciului de Stat de Arhivă, Ambasadele Poloniei și Germaniei în R. Moldova s-au arătat interesate să finanțeze construcția unui memorial la Tiraspol, în memoria victimelor regimului stalinist, pe locul gropilor comune în care au fost îngropați inclusiv etnici germani și polonezi.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button