X

Câștigătorul alegerilor din Cehia – urmărit penal și suspectat de colaborare cu securitatea comunistă

de null
FOTO: https://im.novinky.cz/158/411589-original1-8igno.jpg

În pofida faptului că este suspectat de fraudă cu fonduri europene, multimiliardarul Andrej Babiš, supranumit „Trump al Cehiei”, a câştigat alegerile legislative din ţara sa cu un discurs anticorupţie şi eurosceptic.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Aflată de doar cinci ani pe scena politică a Cehiei, formaţiunea populistă ANO a multimiliardarului Andrej Babiš a câştigat alegerile legislative de vineri şi sâmbătă cu 29,64% din voturi. ANO va avea 78 de mandate din cele 200 ale Camerei Deputaţilor şi va fi nevoită să guverneze cu ajutorul unei coaliţii. Însă misiunea formării noului guvern ceh va fi foarte dificilă, în condiţiile în care alte opt partide au acces în Legislativul de la Praga, iar multe dintre ele refuză să-i facă jocurile lui Babiš.

Conform rezultatelor finale, ANO este urmată de trei partide care au obţinut rezultate apropiate, şi anume Partidul Civic Democratic (dreapta) – 11,32% şi 25 de mandate, Partidul Pirat (antisistem) – 10,79% şi 22 de mandate şi Libertate şi Democraţie Directă (extrema-dreaptă) – 10,64% şi 22 de mandate. Partidul Social-Democrat al premierului în exerciţiu Bohuslav Sobotka a fost sancţionat dur de către alegători, încheind abia pe locul şase, cu 7,27% din voturi şi 15 mandate, după Partidul Comunist al Boemiei şi Moraviei, cu 7,76% din voturi şi 15 mandate.

Alte trei partide au reuşit să treacă pragul de 5% necesar intrării în Parlament, şi anume Uniunea Creştină şi Democratică – 5,80% din voturi şi 10 mandate şi două mici partide centriste: TOP 09 – 5,31% din voturi şi 7 mandate şi Primari şi Independenţi – 5,18% din voturi şi 6 mandate.

Intrat în politică în 2011 şi supranumit „Trump al Cehiei“ din cauza discursului său, Andrej Babiš, 63 de ani, conduce gigantul agroalimentar Agrofert, deţine două ziare importante şi este al doilea cel mai bogat om din Cehia, cu o avere estimată la 3,49 de miliarde de euro.

„Sunt un om bogat. Mi-am îndeplinit aproape toate visurile. Am câştigat mulţi bani datorită muncii cinstite”, spune acest tată a patru copii, dintre care doi cu a doua sa soţie, Monika, cu 20 de ani mai tânără decât el.

Un partener dificil pentru Bruxelles

Babiš a câştigat la capătul unei campanii de denunţare a corupţiei practicate de lideri ai partidelor politice tradiţionale, deşi el însuşi are probleme cu justiţia pentru deturnarea a 2 milioane de euro din fonduri europene.

El s-a pronunţat împotriva adoptării euro de către Cehia, apreciind că este o monedă „în faliment“. De asemenea, s-a opus cotelor obligatorii de repartizare a refugiaţilor între statele din Uniunea Europeană (UE). În schimb, nu vrea ieşirea Cehiei din UE, ci îşi doreşte reformarea ei în sensul de a încuraja mai mult libera circulaţie a capitalului, mărfurilor, mâinii de lucru şi serviciilor. În cursul primei sale conferinţe de presă după obţinerea victoriei, a respins ideea că ar fi antieuropean. Totodată, a dat asigurări că nu reprezintă „o ameninţare pentru democraţie“.

Incertitudini asupra noului guvern

Marea întrebare după alegeri este dacă ANO va putea forma guvernul, în condiţiile în care mai multe partide tradiţionale au jurat să nu colaboreze cu ea. La fel de neclar este dacă Andrej Babiš va putea fi la o adică premier, dat fiind că este urmărit penal în cazul deturnărilor de fonduri şi este suspectat de colaborare cu securitatea comunistă. El ar putea conduce totuşi guvernul din umbră.

În cazul în care ANO şi Andrej Babiš eşuează, unul din scenariile posibile este o eventuală guvernare a social-democraţilor cu sprijinul comuniştilor.

Alegerile legislative vor fi urmate în ianuarie de alegerile prezidenţiale. Veteranul Milos Zeman, de 73 de ani, pro-rus, pro-chinez şi anti-imigraţie va candida pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button