X

UCRAINA îi RĂSPUNDE DUR lui Iohannis. Limba română INTERZISĂ ÎN CONTINUARE de Kiev

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Kiev-ul reactionează dur. Ucraina s-a declarat vineri ”decepţionată” de anularea vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, prevăzută pentru luna octombrie, anulare decisă în semn de protest faţă de o reformă care limitează cursurile în limbile minorităţilor naţionale în favoarea limbii ucrainene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Noua lege ucraineană a educaţiei introduce sistemul de 12 clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

”Suntem decepţionaţi de refuzul României de a purta un dialog între lideri şi că sunt preferate declaraţiile în scopuri de politică internă”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe.

Această agenţie de presă notează că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna aceasta amânarea a două întâlniri oficiale cu lideri ucraineni – vizita sa oficială în Ucraina şi primirea la Bucureşti a preşedintelui parlamentului ucrainean -, pentru a transmite astfel ”un semnal puternic” de protest faţă de noua lege ucraineană a educaţiei.

Legea, adoptată la începutul lui septembrie de către parlamentul ucrainean, dar încă nepromulgată de către preşedintele Poroşenko, nemulţumeşte autorităţile române, bulgare şi ungare, care au comunităţi puternice în Ucraina, legea fiind criticată de asemenea şi de Rusia.

Guvernele de la Budapesta şi Sofia i-au convocat pe ambasadorii ucraineni şi au cerut Ucrainei ”să garanteze” drepturile minorităţilor.

Însă guvernul de la Kiev invocă o problemă la nivelul cunoaşterii limbii ucrainene în rândul unei părţi a populaţiei, îndeosebi cea din regiunile rusofone din estul şi sudul ţării, în contextul insurecţiei separatiste proruse, izbucnită în aprilie 2014.

”Suntem împotriva formării de mici teritorii în care majoritatea copiilor nu vorbesc limba statului şi nu pot prin urmare să-şi continue studiile în universităţi ucrainene”, a susţinut ministrul ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevici.

Săptămâna trecută, Bulgaria, Grecia, România şi Ungaria au făcut apel la autorităţile ucrainene, într-o scrisoare comună, să retragă legea în cauză.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

12 comentarii

  1. Deci… foarte bine au făcut rușii ca si’au luat teritoriile înapoi prin folosirea forței ,nu?… Ucraina este un stat aparținând ocultei mondiale care a adus armatele satanistilor occidentali până la granițele Rusiei ,cu toate astea după părerea unor handicapati tot Rusia este cea care provoacă!

  2. Si in Romania ar trebui interzis invatamantul in alte limbi !! In Statele Unite nu exista nici invatamant superior nici liceal in care sa nu se invete engleza! Nu avem facultate in limba romana, asa cum au maghiarii la noi!

  3. Neamtul nostru?….un pseudopresedinte pe care lam votat si eu si acum regret a dato la intors …dupa ce sa vazut cu saci in caruta,prima lui cuvantare publica,in loc sa zica de probleme tarii care ii da sa manance o paine.el sa apucat sai vaiete pe ucrainieni….Ucraina in sus,,,Ucraina in jos..ca rusii…Crimeeia…etc…ca asa primise ordin de la tanti-so Angela si de la stapanul coloniei Obama….si acum vecini nostri care nu ne-au inghitit niciodata….vedeti cazurile ..insula serpilor…canalul Barstoie.plus teritoriile de la ei,isi dau arama pe fara….halal sa ne fie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button