Cultura apuseană – principala forță împotriva natalității: Finlanda e astăzi comparabilă cu cele mai întunecate perioade din istoria sa

sept. 22, 2017 6037 2 http://bit.ly/2qGNXuO

Mesaj pentru politicienii care vor să salveze România cu o strategie naţională de stimulare a natalităţii: lăsaţi stiloul jos, nu se poate. În cel mai bun loc unde ai putea sa creşti copii nu se mai fac copii. Finlanda a înregistrat cea mai mică natalitate din ultimii aproape 150 de ani. Mai exact, din 1868, când ducatul era lovit de o foamete ce a ucis 15% din populaţie. Acum, numărul naşterilor nu numai că e foarte mic, dar scade atât de accelerat că cei de la statistică au crezut iniţial că au greşit calculele.

Natalitatea în Finlanda e astăzi comparabilă cu cele mai întunecate perioade din istoria sa. Scade încontinuu de şase ani de zile, dar acum căderile devin tot mai abrupte şi nimic din ce face Guvernul nu pare să mai aibă efect.

Concediile de creştere ale copilului sunt printre cele mai generoase din lume, sistemul de educaţie e printre cele mai performante din lume, iar ca bonus: pentru fiecare nou născut din ţară statul oferă tot – de la haine şi jucării până la pudră de talc şi periuţă de dinţi.

Şi totuşi, tot mai puţine femei decid să devină mame.

Dacă strategia de stimulare a natalităţii pare deja un eşec, marile semne de întrebare apar de fapt asupra statului social în sine. Depinde de taxe pentru a-şi întreţine programele sociale, depinde de cei care muncesc. Doar că printre ţările scandinave, în Finlanda raportul dintre tineri și cei activi economic este cel mai mic.

Cu anii, numărul celor care cotizează în sistem va scădea, iar pensionarii vor fi tot mai mulți. Mai grav, din regiunea sa, Finlanda are deja cei mai mulţi bătrâni dependenţi financiar.

Ca să echilibreze balanţa, Finlanda poate apela oricând la imigranţi. Doar că soluţia nu e tocmai agreată politic. Chiar luna trecută, preşedinta Social Democraţilor le-a cerut femeilor să-şi îndeplinească „îndatorirea patriotică” şi să facă mai mulţi copii.

Câte voci, atâtea planuri. Alţii spun că Finlanda mai poate fi salvată doar de un program politic prin care familia să capete din nou valoare.

Sociologii arată însă că forţele care trag natalitatea în jos sunt economia şi cultura. Femeile amână tot mai mult întemeierea unei familii fiindcă vor carieră şi-o locuinţă înainte, iar multe dintre ele nu mai vor copii deloc.

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Ne mai puteți sprijini și în alte modalități! Click pentru detalii.
Categorii:
articole asemănătoare
2 Comentarii la “Cultura apuseană – principala forță împotriva natalității: Finlanda e astăzi comparabilă cu cele mai întunecate perioade din istoria sa”
Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor revine exclusiv comentatorilor.
 1. # 22 septembrie 2017 at 15:28

  O fi culmea civilizației, dar nu culmea spiritualității.
  Prea mult bine, smintește și prăbușește, apoi se pornește de la 0 cu smerenia și credința într-un bine absolut.
  Așa este de cand e lumea.
  Toate popoarele ce au ajuns la un prea-bine și la desfrâu, au căzut d.p.d.v. moral și au pierit.
  Războaiele resetează sminteala. Astăzi asistăm la o cucerire musulmană, pentru că viața dusă în Occident este stricată, neproductivă.
  Carieră, carieră și iar carieră este cea mai mare porcăriei băgată prin mass media.
  Copiii sunt adevărata avere. Investește în viață, nu în mașini, clădiri și terenuri.

 2. # 22 septembrie 2017 at 15:34

  Cultura apuseană nu mai are la bază cultura datorată religiei.
  Acum avem cultura semizeilor atei, care se cred DUMNEZEU, care vor lăsa în urmă numai arta termopanului și a sticlei, a muzicii sexuale și a disprețului față de spiritualitate și față de cei care mai cred în DUMNEZEU Adevărat.

Scrie un comentariu

Scroll Up