X

Big Brother si pentru IMM-uri: C.E. propune ECONOMIA DIGITALA, adica STOCAREA şi prelucrarea DATELOR tuturor întreprinderilor din UE

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

CE propune un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fără caracter personal în UE, scopul declarat fiind acela de a valorifica întregul potenţial al economiei UE a datelor.  Oficialii europeni consideră că aplicarea noilor dispoziţii va aduce o creştere a PIB-ului UE cu 8 miliarde euro pe an şi va permite IMM-urilor şi start-up-urilor să intre pe noi pieţe

Noile dispoziţii vor permite stocarea şi prelucrarea datelor fără caracter personal pe întreg teritoriul Uniunii, ceea ce va contribui la stimularea competitivităţii întreprinderilor europene şi la modernizarea serviciilor publice în cadrul unei reale pieţe unice a UE pentru serviciile de date, consideră oficialii europeni.

 

Potrivit acestora, eliminarea restricţiilor legate de localizarea datelor este considerată a fi cel mai important factor care ar permite economiei datelor să îşi dubleze valoarea şi să ajungă să reprezinte 4 % din PIB în 2020.

„Economia digitală a Europei este încă puternic divizată de-a lungul unor delimitări naţionale închise. Acest lucru frânează creşterea globală a sectorului digital în Europa. Propunerea noastră, împreună cu normele de protecţie a datelor cu caracter personal din UE, va permite libera circulaţie a tuturor tipurilor de date în cadrul pieţei unice. Fluxul liber de date va favoriza, în cazul IMM-urilor şi start-up-urilor, dezvoltarea unor noi servicii inovatoare şi intrarea pe noi pieţe”, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală.

Ce presupune fluxul liber al datelor fără caracter personal

Comisia Europeană explică că un flux liber al catelor fără caracter personal va contribui la o piaţă mai competitivă şi mai integrată la nivel european pentru serviciile de stocare şi de prelucrare de date. Cadrul propune ca statele membre nu mai pot impune organizaţiilor obligaţia de a stoca sau de a prelucra datele în interiorul frontierelor lor naţionale.

„Astfel de restricţii vor fi justificate numai din motive de siguranţă publică. Statele membre vor avea obligaţia de a notifica Comisiei cerinţele noi sau existente în materie de localizare a datelor. Fluxul liber al datelor fără caracter personal va face ca desfăşurarea de activităţi transfrontaliere să fie mai uşoară şi mai puţin costisitoare pentru întreprinderi, acestea nefiind nevoite să recurgă la replicarea sistemelor lor informatice şi nici să salveze aceleaşi date în locuri diferite”, precizează CE.

Pe de altă parte, autorităţile competente vor fi în măsură să îşi exercite dreptul de acces la date indiferent unde în UE sunt stocate sau prelucrate datele respective. „Fluxul liber al datelor fără caracter personal nu va aduce atingere obligaţiilor care le revin întreprinderilor şi altor organizaţii de a furniza anumite date în vederea controlului reglementar”, a informat Comisia, precizând că s-a discutat şi despre dezvoltarea unor coduri de conduită la nivelul UE pentru a elimina obstacolele care împiedică atât trecerea de la un furnizor de servicii de stocare în cloud la altul, cât şi transferul datelor înapoi către sistemele informatice ale utilizatorilor.

PIB-ul UE va creşte cu 8 miliarde euro pe an

În opinia oficialilor europeni, noile norme vor spori securitatea juridică şi vor favoriza un climat de încredere pentru întreprinderi şi organizaţii. De asemenea, acestea vor deschide calea către o veritabilă piaţă unică a UE în domeniul stocării şi prelucrării datelor, favorizând astfel dezvoltarea unui sector european al serviciilor de cloud competitiv, sigur şi fiabil şi la scăderea preţurilor pentru utilizatorii de servicii de stocare şi de prelucrare a datelor.

„Întrucât obiectivul noilor norme este de a spori încrederea, se preconizează că întreprinderile vor recurge într-o mai mare măsură la serviciile de cloud şi se vor simţi mai în siguranţă atunci când intră pe pieţe noi. De asemenea, întreprinderile îşi vor putea muta resursele IT interne în locaţii mai rentabile din punctul de vedere al costurilor. Acest lucru va antrena în cele din urmă o creştere suplimentară estimată a PIB-ului UE cu 8 miliarde euro pe an”, se arată în comunicatul Comisiei Europene. Noile măsuri vin în completarea legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, ca un pas suplimentar către un spaţiu european comun al datelor cu adevărat funcţional.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button